Acasă Politic Justiția l-a scos din politică: Generalul căprar Eugen Bădălan se autosuspendă din...

Justiția l-a scos din politică: Generalul căprar Eugen Bădălan se autosuspendă din PDL

DISTRIBUIȚI

Eugen Bădălan, fostul comnandant al Statului Major General al Armatei Române, devenit între timp și deputat PDL de Brăila, a anunțat că se autosuspendă din partid. Fostul general a luat această decizie de natură politică în urma faptului că, magistrații Înaltei Curți de Casația și Justiție l+au condamnat la patru ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. Prin aceeiași sentință, magistrații instanței supreme au decis că Eugen Bădălan va trebui să achite, în solidar cu restul inculpaților din dosar, suma de 4,26 milioane de lei, despăgubiri civile în favoarea Aceeași decizie stabilește plata unor despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naționale. Din această sumă, cei mai mulți bani vor trebui achitați de generalii în rezervă Eugen Bădălan împreună cu coinculpații generalul în rezervă Neculae Oțelea și de coloneii (r) Toader Mandea și Simion Lincă, respectiv 2.637.930 de lei. În același timp, foștii militari vor trebui să mai achite și cheltuieli judiciare în valoare de 12.000 lei, urmând ca sechestrul asigurator pus pe bunurile acestora să fie menținut. Deocamdată, această decizie nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. În dulcele stil românesc, fostul general intrat în politică a anunțat însă că, deși plecă din partid, își va păstra, totuși, funcția de deputat Parlamentul României "până se produce o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă". Pe de altă parte, Bădălan a mai declarat că va continua, așa autosuspendat cum este, să activeze în grupul parlamentar al PDL. "Asta nu înseamnă că voi părăsi grupul parlamentar al PDL. Voi rămâne în același grup parlamentar", a mai spus el. Concret, sentința pronunțată împotriva lui Bădălan a fost pronunțată într+un proces de corupție care a început să fie judecat încă din decembrie 2007.
Militari de rang înalt pe mâna justiției
Generalii Bădălan (comandanat al SMFT în perioada 2000 – 2004) și Oțelea (fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004), au fost trimiși în judecată într+un lot mai vast compus din mai mulți militari de rang înalt: Mihail Popescu (fost comandant al SMFT în perioada 1997-2000) și coloneii (r) Toader Mandea (fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004), Eugen Calcan (fost șef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001), și Simion Lincă (șef al Biroului juridic și de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006). Membrii acestui ,,lot al generalilor,, a intrat în natenția justiției datorită unui contract de schimb din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT și SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcțiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului. Conform anchetatorilor, confirmați de magistrații instanței supreme, prețurile ar fi fost negociate, atunci, de Eugen Calcan, Toader Manea și Simion Lincă, din ordinul lui Mihail Popescu. Aceștia ar fi subevaluat prețurile la deșeurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare și ar fi acceptat prețurile impuse de SC Tofan Steel SRL, în defavoarea unității militare.
 Deși nu face nici o referință la revoluția din Decembrie 1989, sentința pronunțată de magistrații instanței supreme le face dreptate, fie și în mod indirect, revoluționarilor din Timișoara și Arad.După cum deja se știe, o serie de documente de arhivă, precum și declarațiile unor martori din cele două orașe martir confirmă că, în urmă cu peste două decenii, Eugen Bădălan a participat la represiunile din ambele orașe. Dar, în mod cu totul ciudat, el nu a intrat niciodată în atenția justiției care nu l+a dreanjat absolut niciodată și l+a lăsat să+li vadă nestingherit de cariera militară care l+a cocoțat  până în vîrful ierarhiei Oștirii Române.
Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.