Home Politic Laszlo Tokes anunță reactivarea luptei pentru autonomia maghiarilor pe teritoriul României

Laszlo Tokes anunță reactivarea luptei pentru autonomia maghiarilor pe teritoriul României

DISTRIBUIŢI

Ce nu înțelege comunitatea maghiară din România este că „masele românești”, așa cum ne numește Tokes nu au nevoie de politicieni care să discrediteze „cauza autonomiei maghiare”. Așa cum ungurii nu vor refugiați pe teritoriul Ungariei, nici noi nu vrem autonomia unor popoare pe pământ românesc. Nu e nevoie să ne explice politicienii, ne-au explicat părinții încă din copilărie că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, bineînțeles cu cuvinte mai simple.

Astăzi la Târgu Secuiesc, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo a ținut un discurs despre autonomie în care a acuzat UDMR de trădare a cauzei, menționând că în Europa există „o duzină” de autonomii funcționale, care pot constitui un model și pentru România.

El a anunțat că dorește să reactiveze lupta pentru autonomie, care a „slăbit” în ultimii ani, în primul rând din cauza lipsei de unitate a comunității maghiare.

„În ultima perioadă, cauza autonomiei a fost foarte dezavantajată și s-a slăbit, dacă facem comparație cu anii 2003 când am pornit. Văzând că pe parcurs nu reușim să ajungem la un rezultat ne-am dat seama că trebuie să ne reorganizăm și să ne găsim aliați fideli. Lipsește unitatea de cauză în privința autonomiei, deoarece UDMR face o politică de autonomie oportunistă pentru dobândirea voturilor electoratului maghiar și nicidecum nu are o politică de autonomie credibilă. Pentru ei autonomia este un mijloc de culegere a voturilor și duc o propagandă populistă de a induce în eroare pe alegători în privința autonomiei. Deci, nu putem conta pe UDMR. Programul UDMR privind autonomia nu e rău, dar nu îl pun în practică și duc un joc ambiguu față de puterea românească, față de alegătorii maghiari și față politicul maghiar, de aceea nu putem conta pe dânșii. Deci, dezbinarea interioară e prima cauză din care nu putem să ducem mai departe acest deziderat și să avem rezultate adevărate. În al doilea rând, politicul românesc este atât de negativ față de cauza autonomiei, încât prin toate mijloacele ne împiedică să înfăptuim acest deziderat. Chiar și politicieni importanți ai Guvernului se exprimă deschis împotriva autonomiei, cum ar fi Mircea Dușa și din când în când chiar și Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu se pronunță împotriva autonomiei și duc o propagandă antiautonomie atât de dură pentru a discredita voit cauza autonomiei în fața maselor românești”, a declarat Tokes Laszlo.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.