Home Social Cepoi: Standardele de acreditare de până acum pentru spitale au fost eronate

Cepoi: Standardele de acreditare de până acum pentru spitale au fost eronate

DISTRIBUIŢI

Prezent la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar, Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate a a declarat că „aceste standarde pe care noi le-am aplicat până acum au o serie întreagă de deficiențe, încât la ora actuală spitalele care sunt acreditate, cam o sută și ceva de spitale, au un procentaj de conformitate între 80 și 95%. Acest lucru este greu de crezut, pentru că, dacă ne uităm la imaginea pe care o au spitalele la nivel public și chiar la nivelul profesioniștilor, nu corespunde cu această măsurătoare pe care noi am făcut-o. O analiză pe care am făcut-o în ultima perioadă ne-a arătat faptul că un număr foarte mare de indicatori pe care noi i-am utilizat în evaluare, până acum, sunt nerelevanți și atunci când raportezi neconformitățile la un număr foarte mare de indicatori care nu sunt relevanți și care sunt ușor de îndeplinit, măcar formal, atunci sigur că iese un grad mare de neconformitate. Ca urmare, noi am revizuit aceste standarde și (…) aplicăm standardele revizuite, din care am exclus vreo 700 de indicatori nerelevanți. (…) Aveam indicatori a căror interpretare era discutabilă, adică același indicator văzut de doi evaluatori diferiți putea fi interpretat diferit”, a precizat Cepoi, citat de Agerpres.
Aceste standarde au fost reviuite și începând cu luna octombrie se vor aplica cele noi, urmând a se face o comparație între lotul de spitale evaluat până acum și lotul de spitale care va fi evaluat în continuare, pentru a se vedea dacă pe noile criterii se obțin rezultate mai bune și dacă într-adevăr a fost îmbunătățit sistemul de evaluare, pentru a fi cât mai apropiat de realitate.

„Vom folosi aceste rezultate pentru aplicarea celei de-a II-a ediții a standardelor de acreditare, care va fi aplicată după 7 iunie 2016. Sigur că apare întrebarea dacă schimbând regula în timpului jocului, cum vor fi tratate aceste spitale, unele cu o conformitate mult mai mare și altele cu o conformitate mai mică și atunci va apărea un sentiment de nedreptate. Nu va fi așa. Vom face următorul lucru: vom aduce spitalele la același numitor printr-o activitate de reevaluare a spitalelor deja acreditate, în semestrul II al anului 2016. Și atunci vom avea toate spitalele la același nivel, pentru că scopul acestei prime etape de acreditare este acela de a vedea care este nivelul spitalului mediu din România, care sunt problemele cu care se confruntă spitalele din România, care din problemele cu care se confruntă țin de unitatea medicală și care dintre ele țin de decizii la nivel central”, a mai afirmat Cepoi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.