Home Social Păun: „pacientul este nesatisfăcut de calitatea medicilor pentru că trebuie să dea...

Păun: „pacientul este nesatisfăcut de calitatea medicilor pentru că trebuie să dea șpagă”

DISTRIBUIŢI

O afirmație cel puțin surprinzătoare a conferențiarei doctor Diana Păun, consilieră de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, a fost consemnată de corespondentul AGERPRES la Târgu Mureș, la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS): „pacientul este nesatisfăcut de calitatea medicilor, pentru că trebuie să dea șpagă” deși aceasta a admis că medicii și asistenții sunt total demotivați de salariile proaste și de lipsa perspectivelor de avansare în carieră.

‘România este într-un paradox, deși pregătește cei mai mulți absolvenți de medicină — și aș putea să spun fără falsă mândrie, cei mai buni din Europa — are cei mai puțini medici la mia de locuitori (…) Sistemul sanitar din România are foarte multe probleme, cauzele le știm cu toții, subfinanțarea cronică. Numărul mic de persoane care contribuie la sistemul asigurărilor de sănătate, investițiile insuficiente în infrastructură, banii, după ce că sunt puțini, de multe ori sunt cheltuiți fraudulos — și știm și lucrul acesta — iar birocrația te omoară. Consecințele sunt în primul rând la nivelul pacientului(…), pacientul este nesatisfăcut de calitatea medicilor, pentru că trebuie să dea șpagă. La calitatea actului medical lipsesc standardele, pentru că reproșează personalului medical că nu comunică suficient cu el și pentru că suntem în situația în care pacientul este pus în situația de a merge vis-a-vis și de a-și cumpăra medicamente și materiale sanitare’, a arătat consilierul prezidențial, citată de AGERPRES.

Potrivit dr. Păun, Eurobarometrul arată că în România există 248,4 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeană există 346,72 de medici la 100.000 de locuitori. La numărul de asistenți medicali, situația este și mai gravă, având 580,8 la 100.000 de locuitori față de 849,95 — cât este la nivel european.

Pe lângă pacienți, a arătat dr. Diana Păun, suferă și medicii și asistenții medicali, care sunt total demotivați de salariile proaste și de lipsa perspectivelor de avansare în carieră.

‘De aceea tinerii noștri pleacă în Europa, din cauza insecurității sociale și perspectivelor reduse supra unui loc de muncă stabil, pentru că în ultimii cinci ani, posturile în sistemul public sanitar au fost blocate, oportunități de dezvoltare personală și profesională, pentru că au făcut 6 ani de facultate și 5-6 ani de rezidențiat, în care au muncit’, a subliniat dr. Păun.

Consilierul prezidențial a arătat că România are nevoie de punerea în aplicare cât mai rapidă a strategiei naționale de sănătate, care să privească sănătatea ca pe o investiție în viitor.

‘Investiția în sănătate înseamnă investiția în educație pentru sănătate, în resursele umane și în infrastructura sanitară. Principiile fundamentale pe care se bazează întreaga construcție ar trebui sa fie medicina bazată pe dovezi și sănătate în toate politicile iar principalele direcții de urmat sunt: poziționarea pacientului în centrul sistemului de sănătate și informarea sa asupra drepturilor pe care le are și a serviciilor de care beneficiază pentru ceea ce plătește, valorizarea și salarizarea corespunzătoare a personalului sanitar, direcționarea corectă a banilor publici în așa fel încât problemele de sănătate să fie rezolvate cât mai aproape de pacient și în modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor și profesionalizarea și depolitizarea managementului spitalelor’, a precizat dr. Păun, conform Agerpres.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.