Home Politic Legea ANI, cadavrul din debaraua parlamentarilor

Legea ANI, cadavrul din debaraua parlamentarilor

DISTRIBUIŢI

După ce a fost ciopårțită de parlamentari în tandem cu propriile interese și sancționată de Comisia europeană în raportul pe justiție, legea ANI (n.r. Agenția Națională de Integritate) a devenit un subiect tabu între aleșii puterii și opoziției care, sub imboldul posibilei ratări a integrării Romåniei în spațiul Schengen din martie 2011, s-au pus ieri pe treabă în avanpremiera sesiunii extraordinare a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului din 16 august. Astfel, după ce obligativitatea depunerii declarațiilor de avere și de interese ale aleșilor precum și comisiile de anchetă a averilor demnitarilor fuseseră trecute sub preș, comisiile juridice de la Cameră și Senat trebuie să scoată din vechea lege ANI prevederile găsite neconstituționale de către CCR pentru ca pe 16 august plenul reunit să voteze legea ANI cu prevederile respinse anterior de senatori după toată circoteca mediatică făcută de senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
În acest sens, membrii Comisiei juridice a Camerei au adoptat ieri, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI cu paragrafele terfelite anterior de senatori și criticate și de șeful statului în solicitarea adresată Parlamentului pentru convocarea sesiunii extraordinare. La rândul său, președintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat ieri – după ședință – că, practic, textul rezultat reprezintă vechea formă a legii ANI, care a fost trimisă de la Cameră la Senat.

Lecția unor greșeli asumate…

„S-a revenit la vechea formă a legii, care a fost trimisă de la Cameră la Senat. S-au reintrodus comisiile de anchetă de pe lângă Curțile de Apel, s-a prevăzut un singur formular al declarației de avere, care, în forma în care va fi afișat pe site – cu datele de identificare blurate – va respecta decizia Curții“, a spus Buda. Potrivit acestuia, formularul declarației de avere va conține date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor. „Eu cred că prin reintroducerea comisiilor de control a averilor demnitarilor în lege, ANI nu o să mai fie fără obiect de activitate pentru că-n momentul de față nu are cum să funcționeze“, a precizat senatorul PDL Iulian Urban. Practic, în cazul ANI, Guvernul și, implicit, coaliția de guvernare aveau două variante: una în care propuneau o lege complet nouă și cealaltă mult mai practică, pentru care a optat și Boc, anume completarea legii cu elementele ciopârțite de votul dat anterior de senatori. „Aici nu e vorba de interes personal, ci de interesul țării. Cei care nu au înțeles acest lucru nu mai au ce căuta în Parlamentul României, pentru că în Parlament servești interesul național. Cine are de ascuns în materie de avere, locul lui nu e în Parlamentul României“, a afirmat Boc.
Și ca tabloul să fie complet în cazul legii ANI, Frunda a ieșit din nou la rampă printr-un interviu acordat presei centrale, unde a susținut ironic că: „ANI e ca o femeie cu implanturi de silicon, cu care s-ar duce într-o seară, dar pe care nu ar lua-o de nevastă“, el prezentând-o și ca pe o femeie „de dus în liziera pădurii, nu la bal“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.