În așteptarea motivării magistraților CCR cu privire la neconstituționalitatea asumării legii învățământului de către executiv, liderii UDMR au adoptat o poziție de forță în relația cu PDL din cadrul coaliției, amenințând voalat cu retragerea de la guvernare dacă nu se vor găsi căile corespunzătoare adoptării legii educației. În fapt, UDMR face un circ mediatic gratuit pe această lege, conștient probabil de valoarea votului aleșilor săi la proiectul de buget pe anul 2011, vital pentru viitorul Cabinetului Boc. La rândul său, președintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat zilele acestea că pentru el legea educației nu este un pretext de a ieși din coaliție, ci un punct extrem de important în programul de guvernare. „Legea învățământului în continuare este cheia soluției sau situației și vrem să se găsească zilele următoare garanții pentru a adopta legea învățământului. Sunt președintele UDMR și încerc să fac declarații în numele acestei organizații, în rest colegii au posibilitatea să își spună propria opinie“, a spus liderul Uniunii. Potrivit acestuia, dacă nu se va adopta această lege, nu se va îndeplini programul de guvernare.
Adio, dar rămân cu tine!
Dincolo de aceste condiționări, liderii UDMR-ului nu au interesul să iasă peste noapte de la guvernare, în sensul în care mai au interese serioase și-n adoptarea legii minorităților, iar o criză politică nu le-ar aduce niciun avantaj de moment. „Deci noi ne-am angajat la guvernare cu un anumit program comun, și anume răspunsul la criza economică, continuarea reformei generale – importantă pentru toată societatea – și bineînțeles lărgirea drepturilor minorităților. Dacă aceste condiții se întrunesc în continuare, atunci mergem mai departe. Dacă nu, atunci nu putem merge mai departe cu această coaliție“, a afirmat Marko Bela. De cealaltă parte a baricadei, deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat ieri că PDL este determinat, la fel ca și UDMR, să rezolve situația privind legea educației.
„În primul rând, și noi așteptăm motivația Curții Constituționale. Dacă cei de la Curte au stabilit că există un conflict instituțional, dar nu anulează procedura asumării, este posibil ca procedura asumării să continue și situația să fie rezolvată la Senat“, a precizat liderul democrat-liberalilor. În schimb, vicepreședintele PDL Raluca Turcan este de părere că legea educației nu este un test politic pentru PDL, ci un obiectiv de reformă al coaliției. Potrivit acesteia, ideea că PDL are în brațe un cartof politic fierbinte este greșită.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane