Acasă Politic Legea secretului de stat a fost declarata neconstitutionala

Legea secretului de stat a fost declarata neconstitutionala

DISTRIBUIȚI

Curtea Constitutionala a hotarat ieri sa retrimita Parlamentului spre dezbatere Legea privind protectia informatiilor clasificate (secretul de stat). Cei noua judecatori ai Curtii au hotarat ca legea este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile art. 74 alin. (1) si 76 privitoare la adoptarea legilor si a hotararilor, precum si la procedura de mediere a textelor in divergenta intre cele doua Camere. Sesizarea, semnata de un grup de 62 de deputati PD, PNL si UDMR, cu privire la neconstitutionalitatea mai multor articole nu a mai fost discutata, din moment ce legea a picat la testul -proceduri parlamentare-, invocat tot de catre parlamentarii celor trei partide. Presedintele Curtii, Lucian Mihai, spune ca, in ipoteza in care Parlamentul respinge, cu doua treimi de voturi, obiectia de neconstitutionalitate, seful statului are dreptul sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor reexaminarea legii, dar numai pentru alte motive decat acelea din sesizarea PD, PNL si UDMR.

Politicienii au perceput diferit decizia Curtii Constitutionale. Daca UDMR, prin presedintele executiv, Takacs Csaba, nu s-a pronuntat in nici un fel, prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, sustine ca -este o decizie politica pentru a satisface solicitarile partenerilor vremelnici ai PDSR-. Democratul Alexandru Sassu spune ca hotararea este fireasca, liberalul Andrei Chiliman ca decizia este corecta, iar presedintele Comisiei juridice din Senat, Adrian Roibu (PDSR), arata ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si nu se comenteaza.

PDSR a inregistrat ieri primul esec zdrobitor de cand se afla la putere. O palma usturatoare a primit insa si PRM, parlamentarii acestui partid fiind printre sustinatorii restrictiilor introduse de Legea secretului de stat. In urma sesizarii din 15 martie a unui grup de 62 de deputati PD, PNL si UDMR, Curtea Constitutionala a hotarat ieri ca Legea privind protectia informatiilor clasificate (secretul de stat) este neconstitutionala in ansamblul ei.

Proceduri parlamentare neconstitutionale

Curtea Constitutionala a constatat ca, prin adoptarea de catre Parlament a Legii privind protectia informatiilor clasificate, s-au incalcat procedurile prevazute in Constitutie la art. 74 alin. (1) si la art. 76. Primul prevede ca -legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere-. Cel de-al doilea articol precizeaza ca -daca una dintre Camere adopta un proiect de lege sau o propunere legislativa intr-o redactare diferita de cea aprobata de cealalta Camera, presedintii Camerelor vor initia, prin intermediul unei Comisii paritare, procedura de mediere. In cazul in care comisia nu ajunge la un acord sau daca una dintre Camere nu aproba raportul Comisiei de mediere, textele aflate in divergenta se supun dezbaterii Camerei Deputatilor si Senatului, in sedinta comuna, care vor adopta textul definitiv cu votul majoritatii prevazute la art. 74 alineatele (1) sau (2)-.

Motivarea, mai tarziu

Dezbaterea pe fond a articolelor sesizate de deputati ca fiind neconstitutionale nu a mai avut nici un rost. Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, ne-a declarat ca -avand in vedere faptul ca legea e neconstitutionala pe motive de procedura, Curtea nu a mai trecut la examinarea continutului criticilor de neconstitutionalitate asupra unora dintre articole la care s-au referit autorii sesizarii-. Pentru ca trebuie sa existe o motivare temeinica a deciziei Curtii Constitutionale, procesul de redactare a textului motivarii ar putea dura chiar doua saptamani. Lucian Mihai a precizat ca cei noua membri ai Curtii vor analiza si vota -text cu text si virgula cu virgula- pentru ca textul urmeaza sa fie publicat in -Monitorul Oficial-, iar din acel moment isi va produce efectele. Presedintele Curtii Constitutionale a explicat faptul ca a fost constatata incalcarea prevederilor referitoare la procedurile de adoptare a legilor. -In fapt, Senatul a votat o propunere legislativa a unui senator, iar Camera Deputatilor a votat separat un proiect de lege inaintat de Guvern. De asemenea, nu s-a tinut seama de art. 76 din Constitutie, intrucat in cursul procedurilor de mediere au fost avute in vedere si alte texte decat acelea adoptate prin vot de catre fiecare Camera-.

Parlamentul poate inlatura obiectia Curtii

Cei 62 de deputati apartinand PD, PNL si UDMR au sesizat Curtea Constitutionala atat pentru nerespectarea procedurilor parlamentare, cat si pentru neconstitutionalitatea a aproape 20 de articole din Legea secretului de stat, acuzand, printre altele, ingradirea dreptului la informatiile de interes public si instaurarea delatiunii legalizate. La dezbaterile de atunci, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a votat si unele texte ale Guvernului PDSR, fara ca acestea sa mai parcurga procedurile parlamentare obisnuite.

Decizia de ieri a Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie. Potrivit Constitutiei, Legea privind protectia informatiilor clasificate se trimite Parlamentului pentru reexaminare. Obiectia de neconstitutionalitate poate fi inlaturata numai daca cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere voteaza pentru adoptarea legii in aceeasi forma.

Lucian Mihai spune ca in ipoteza in care Parlamentul respinge obiectia de neconstitutionalitate, legea este trimisa spre promulgare. -Presedintele Romaniei are dreptul insa sa ceara Parlamentului reexaminarea acestei legi, dar numai pentru alte motive decat acelea care au facut obiectul Curtii Constitutionale-, a mentionat presedintele institutiei.

Istoria convulsiilor parlamentare ale legii

Legea secretului de stat a iscat controverse inca din momentul in care a patruns in Parlament. Sub lozinca interesului national si a necesitatii integrarii europene, Parlamentul a -ars- etapele procedurale pe care un act normativ trebuie sa le urmeze, votand, la data de 7 martie 2001, varianta propusa de Guvern, fara ca aceasta sa mai treaca prin filtrul comisiilor de specialitate, asa cum prevad regulamentele celor doua Camere. Cabinetul a gasit imediat si o justificare pentru impulsul dat legii. Premierul a motivat aceasta decizie prin existenta unor consultari cu liderii grupurilor parlamentare pe aceasta tema, sefii partidelor acceptand in principiu solutiile oferite de Guvern, insa fara a exprima un sprijin ferm.

Insarcinatul cu afaceri la Bucuresti al Comisiei Europene a daramat imediat esafodajul de argumente al Guvernului, declarand ca Legea secretului de stat nu face parte din legislatia europeana ce trebuie aprobata de Romania si ca UE a cerut adoptarea cu prioritate a unei legi privind accesul la informatie. In aceste conditii, Executivul a facut un pas inapoi, primul-ministrul Adrian Nastase solicitand presedintelui Iliescu sa -examineze cu atentie acest act normativ si, daca el cuprinde nereguli, sa-l retrimita la Parlament-.

Lovitura finala primita de Legea secretului de stat a venit, in mod oarecum suprinzator, din partea liderilor opozitiei parlamentare. Astfel, PD, PNL si UDMR au dezavuat intelegerea cu Guvernul si in 15 martie au cerut Curtii Constitutionale sa declare ca fiind neconstitutionala legea in ansamblul ei. Contestatarii au invocat atat argumente procedurale, cat si de fond. Astfel, in sesizare se arata ca Legea informatiilor clasificate a fost adoptata de Parlament prin incalcarea articolelor 74, 75 si 76 din Constitutie. Liberalii si democratii au sustinut ca Legea instituie o obligatie cvasigenerala pentru toti cetatenii care intra in posesia unor documente secrete, intamplator sau nu. Initiatorii sesizarii au uitat totusi sa atace si art. 27, care aduce atingere mass-media, prin restrictia difuzarii sau publicarii oricaror documente considerate secrete de stat sau de serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.