Acasă Politic -Legitimatia- de maghiar data si rudelor de gradul I

-Legitimatia- de maghiar data si rudelor de gradul I

DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Budapesta a inceput dezbaterile la Legea privind statutul maghiarilor din tarile vecine Ungariei, document criticat atat de Partidul Socialist Ungar, cat si de oficialii de la Bruxelles

– Legea acorda certificate de nationalitate maghiara tuturor ungurilor din tarile vecine care nu au cazier judiciar si nu sunt urmariti penal in Ungaria

– Statutul prevede o serie de facilitati pentru maghiarii din tarile vecine, de la accesul la biblioteci, la reducere la transportul public. Aceste facilitati sunt valabile si pentru rudele de gradul unu (sotie/sot, copii), chiar daca nu sunt de etnie maghiara

– Facilitatile prevazute in lege ar putea crea o discriminare pozitiva in Transilvania pentru etnicii maghiari

Parlamentul de la Budapesta a inceput dezbaterile, in comisii, la proiectul de Lege privind statutul maghiarilor din afara granitelor, document puternic contestat atat in interiorul tarii, cat si de catre guvernele tarilor vecine. De asemenea, s-au auzit voci critice chiar la Bruxelles, unde s-a vorbit de o discriminare pozitiva a Guvernului maghiar pentru cetatenii de etnie maghiara din tarile vecine. Pe langa diferite facilitati legate de accesul la cultura si valorile spirituale ale maghiarimii, documentul in cauza stabileste si acordarea unui certificat de nationalitate maghiara pentru etnicii din tarile vecine Ungariei. Va prezentam in continuare in exclusivitate acest proiect ce a fost deja inaintat reprezentantilor diplomatici din tarile vecine.

Certificatul de nationalitate – indispensabil pentru cei care vor facilitati

Capitolul III din proiectul de lege face ample referiri la acest certificat de nationalitate maghiara, document indispensabil pentru toti cei care doresc sa beneficieze de -preferinte si beneficii-. Acest act de identitate maghiara poate fi procurat, conform legii, de la un organ public administrativ maghiar, imputernicit de Guvernul de la Budapesta. Pe langa acest certificat de nationalitate maghiara, autoritatea desemnata de Guvernul ungar poate sa elibereze si un document similar pentru sot/sotie, care nu au nationalitate maghiara, si pentru copiii minori. Cei care doresc aceste certificate de nationalitate trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au cazier judiciar si ca nu exista deschisa nici o procedura penala impotriva lor in Ungaria. Certificatul astfel dobandit constituie un document public in baza caruia detinatorii pot obtine o serie de facilitati din partea statului ungar. El este valabil cinci ani, dupa care trebuie reinnoit, in conditiile legii.

Maghiarii din afara granitelor beneficiaza de facilitati materiale si culturale

Toti posesorii de certificate de nationalitate maghiara, situati in tarile vecine, pot beneficia de o serie de facilitati oferite de Guvernul ungar, in baza acestei legi. Pe langa accesul la cultura si spiritualitatea maghiara, oferit, prin intermediul bibliotecilor si centrelor de cultura, posesorilor certificatului, Guvernul de la Budapesta se angajeaza si la acordarea unor permise de munca temporare, la includerea in sistemul national al asigurarilor de sanatate si chiar la acordarea unor facilitati la plata transportului public local si la distanta. De asemenea, legea prevede o serie de drepturi banesti si pentru maghiarii din tarile vecine care studiaza intr-o forma de invatamant din Ungaria, in baza unui plan de invatamant stabilit de Ministerul Educatiei de la Budapesta.

La randul lor, studentii de etnie maghiara din tarile vecine care studiaza in maghiara sunt pusi in posesia unui certificat special, de student. De asemenea, profesorii de limba maghiara din tarile vecine beneficiaza si ei de un statut special, care le da posibilitatea de a participa la cursuri de pregatire in Ungaria, toate costurile fiind sustinute de la bugetul Guvernului. Toate aceste facilitati au starnit proteste chiar si la Budapesta. Partidul Socialist Ungar a criticat aspru acordarea acestor drepturi pentru maghiarii din tarile vecine, precizand ca numai bugetul asigurarilor sociale poate fi impovarat cu circa 30 miliarde de forinti.

Statutul creeaza discriminari pozitive in Transilvania

Toate aceste prevederi din statutul pregatit de Budapesta pentru maghiarii din tarile vecine va duce cu siguranta la discriminari pozitive in randul populatiei din Transilvania. Astfel, in baza certificatului de nationalitate maghiara, mai mult de jumatate din populatia Transilvaniei va putea beneficia de prevederile legii, avand in vedere numarul destul de ridicat de casatorii mixte din zona. Aceasta situatie poate fi speculata de miscarile nationaliste, in special de PRM, care-si va putea radicaliza discursul antimaghiar, pedaland tocmai de aceasta discriminare pozitiva practicata de Guvernul ungar pentru cetatenii de etnie maghiara din tarile vecine Ungariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.