Home Politic Liberalul Radu Stroe are -un mic secret- cu Traian Basescu

Liberalul Radu Stroe are -un mic secret- cu Traian Basescu

DISTRIBUIŢI

Noul ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, liberalul Radu Stroe, cunoscut ca un adversar al lui Traian Basescu, a primit un -cadou- chiar de la seful statului. Momentul s-a derulat la Palatul Cotroceni, dupa ce Radu Stroe a depus juramantul de ministru in fata lui Traian Basescu, care l-a ascultat zambind. Presedintele i-a strans mana si, tot zambind, i-a inmanat, cu titlu de cadou, o banala foaie de hartie. Moment de deruta pentru Radu Stroe. Si-a aruncat privirea pe hartie, a vrut sa se intoarca la locul sau, dar s-a emotionat si a luat-o in directia gresita. Si-a revenit repede, l-a salutat din nou pe seful statului si abia apoi s-a retras in spatiul indicat de protocol. L-am intrebat telefonic pe liberalul Radu Stroe ce contine documentul buclucas.


– Ati primit o hartie de la presedintele Basescu, dar nu ati vrut sa spuneti ce contine aceasta…

– Hartia reprezinta un extras dintre mine si presedinte, care s-a derulat intr-un anumit context care nu era privat. In acel document nu se regaseste nici un fapt sau lucru rau nici cu privire la presedinte, nici cu privire la mine. De aceea, consider ca e un mic secret intre mine si domnul presedinte si, din eleganta, eu nu voi da publicitatii hartia pentru ca nu contine nimic care sa necesite acest lucru. De aceea am si spus ca este un mic secret intre mine si presedinte, evident pastrand ideea ca toata lumea a vazut gestul. Continutul il las la latitudinea presedintelui daca sa il dea sau nu publicitatii.

– Exista anumite voci care acrediteaza ideea ca hartia inmanata de presedinte ar contine numele de cod al dumneavoastra, de informator al fostei Securitati.

– Eu exclud aceasta ipoteza de lucru. Am si declarat aseara (n.r. – miercuri) la televiziune ca eu nu fac parte din categoria oamenilor care sa se afle intr-o asemenea situatie. Este exclus acest lucru.

– Presedintele a lasat sa se inteleaga ca informatiile cuprinse in hartia ce v-a fost inmanata sunt publice.

– Eu am si spus ca (n.r. – hartia) nu e secreta. Dar eu las, totusi, la latitudinea presedintelui sa o publice… cand doreste.

– Dar dumneavoastra de ce nu publicati hartia?

– Este mai elegant sa-l las pe domnia sa sa o faca. E un document care vine din sfera presedintiei si nu are rost sa o fac eu, sa o faca domnia sa.

– Spuneati ca hartia contine -un mic secret- intre dumneavoastra si domnul presedinte.

– Nu asa am zis. Am spus ca faptul in sine, ca mi-a dat foaia de hartie si eu am reactionat asa cum a vazut toata lumea, spunand ca ea nu aduce puncte negre, nu e o critica, nu e nimic rau nici la adresa presedintelui, nici la adresa mea, fara sa spun mai multe, am conchis zicand: eu interpretez aceasta intamplare ca pe un mic secret intre mine si domnul presedinte.

– Dumneavoastra ati fost intotdeauna un adversar al domnului Basescu. Ce -mici secrete- pot sa aiba doi adversari?

– Atentie! Nu am fost adversar al domnului Basescu. Eu am avut chestiuni de principiu, pe toate domeniile pe care le stiti… Am avut, din nefericire, puncte de vedere diferite, uneori diametral opuse. Prin urmare… nu stiu… putem sa spunem si adversari, dar mai degraba eu as spune adversari la principii, la idei, nu la persoana domnului Basescu.

– Este insa clar, din punctul de vedere al unui observator al scenei politice, ca domnul Basescu nu va are la inima. Nu stiu care sunt sentimentele pe care le nutriti fata de domnul Basescu. De aceea va intreb inca o data: ce -mic secret- pot avea doi adversari?

– Retineti, va rog: eu nu am spus ca exista un mic secret intre noi. Fiti atenti la nuante! Eu am spus ca intepretez, ca eu interpretez ca fiind un mic secret intre mine si domnul presedinte, dar ca, daca domnul presedinte doreste sa faca publica acea foaie de hartie, e foarte bine. Eu, din eleganta, ma abtin sa o fac. Nu pentru ca as comite un act care nu e in regula, ci doar din eleganta fata de domnia sa. Pot sa va spun ca mie imi convine ca nu sunt pus in situatia sa reactionez, hai sa zicem, cam in maniera in care lumea a inteles ca am facut-o cu presedintele.

– Ati fost o voce critica la adresa domnului Basescu, ati detinut o pozitie importanta intr-o comisie parlamentara cu un rol esential pentru Romania si acum ati fost numit intr-o pozitie de ministru. Surprinzator, inainte cu doar cateva zile ca domnul Basescu sa va inmaneze -cadoul- la momentul investirii, pozitia dvs. in privinta continutului controversatului -raport privind gripa aviara- intocmit de SRI a fost una moale. Sunt simple coincidente toate acestea, ori putem deduce ca exista anumite secrete care va pot dauna, iar aceasta avansare a dumneavoastra reprezinta de fapt o tragere pe linie moarta?

– Vreau sa va spun doua lucruri. Unu: legile securitatii, dupa ce au fost distribuite membrilor guvernului, vor avea obiectiile acestora si vor veni la Secretariatul general al uvernului. Deci eu voi avea in continuare tangenta cu aceasta problematica si mai mult, nu numai tangenta…

– Doar o anumita perioada, destul de scurta…

– Pe toata perioada, pana la promovarea in parlament a proiectelor de lege. Adica pana vom scoate proiectele in formula in care sigur si eu voi avea un cuvant serios de spus in aceasta chestiune. Prin urmare, nu am rupt legatura cu vechea problematica si daca situatia o va impune, voi avea din nou punct diferite sau radicale, repet daca se va pune problema. Tragerea pe linia moarta, ce sa va spun eu… Dar trebuie sa recunosc ca se poate interpreta si asa.

– Eu interpretez ca ceva e putred in Danemarca si ca vi s-a aratat un pic pisica. Ma refer aici la faptul ca se vehiculeaza informatii ca ati fi fost santajat cu faptul ca ati fi fost colaborator al fostei Securitati.

– Da, da ,da… Eu am declarat si aseara la presa, mi s-a pus aceasta intrebare. V-o declar si dvs. acum: este exclus ca eu sa fi avut o legatura cu fosta Securitate, nici pe fata, nici pe spate, nici cu uniforma, nici acoperit, nici de colaborare, nici de…

– Atunci, afaceri postrevolutionare?

– Nici atat, eu nu am afaceri.

– Trafic de influenta?

– Nu. Ce trafic de influenta. Exclud toate lucrurile acestea. Problema e foarte simpla: presedintele daca da publicitatii acel document, se va vedea clar. Nu e nimic in el de aceasta natura.

– Cum comentati faptul ca sunteti primul ministru caruia, la momentul investirii, presedintele Basescu ii face un -cadou- interpretabil?

– Aici, sincer, cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe presedinte. Eu insa ce va pot spune? E un lucru care unora nu le poate vine a crede: eu l-am luat ca pe un gest nu neaparat, nu neaparat de inamicitie.

– Va multumim!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.