Acasă Reportaj Doi elevi de la Colegiul -Mihai Viteazul- revolutioneaza IT

Doi elevi de la Colegiul -Mihai Viteazul- revolutioneaza IT

DISTRIBUIȚI

Participanti la unul dintre cele mai importante concursuri IT, de nivel international, InfoMatrix, Alexandru Scurei si Calin Iorgulescu au lasat cu gura cascata juriul si asistenta atunci cand au prezentat si demonstrat cum functioneaza Advanced Security Center – un inedit sistem de securitate si control, pentru care au si fost recompensati cu medalia de aur.

Este vorba despre un echipament ingenios, care poate asigura controlarea si monitorizarea tuturor dispozitivelor electrice dintr-o cladire, inclusiv de la distanta, prin intermediul computerului.

Calculatorul porneste prizele si uda gazonul

Ideea prin care calculatorul porneste prizele si luminile, uda gazonul si programeaza cuptorul cu microunde nu le-a venit intr-o doara. Dupa cum ne marturisesc, cei doi au mai lucrat si inainte la diverse proiecte de acest tip, iar atunci cand s-au hotarat sa se inscrie la concurs, au plecat de la conceptul de baza al sectiunii de Hardware Control: acela de a monitoriza si programa diverse dispozitive electrice dintr-o cladire printr-un program de calculator. Ingeniozitatea a constat insa ca nu s-au limitat doar la un simplu echipament de control al obiectului -x- sau -y-, ci au pus pe picioare si perfectionat un sistem complet, capabil sa controleze, practic, intreaga locuinta – de la pornirea/oprirea luminilor si a prizelor pana la programarea oricarui aparat electrocasnic de tipul televizorului ori cuptorului cu microunde. Toate aceste actiuni sunt posibile prin intermediul unor circuite integrate (realizate manual din senzori, intrerupatoare etc.) care joaca rolul unei interfete intre computer si dispozitivele electrice din locuinta, precum si a unui program special conceput in acest sens. In ceea ce priveste controlul la distanta (bunaoara, daca vrei sa programezi de la serviciu, sa zicem, cuptorul cu microunde, pentru a avea mancarea calda atunci cand ajungi acasa), acesta se poate realiza printr-un server ssh ce monitorizeaza sistemul prin Internet, pe baza mai multor parole de securitate.

-Nu ar costa mai mult decat un sistem de alarma-

Referitor la o estimare a pretului unui astfel de sistem, elevii sustin ca -poate fi adaptat oricarui buzunar-, depinzand de numarul de senzori si dispozitive de control. De exemplu, pentru un apartament de dimensiuni medii (care ar necesita un echipament cu patru senzori si patru dispozitive), pretul aproximativ ar fi in jur de trei milioane de lei, la care s-ar mai adauga manopera si licenta programului.

-Dupa ce am obtinut aurul, reactiile au fost naucitoare-, declara la unison entuziasmati cei doi tineri, explicand totodata ca -chiar si oamenii care inainte nu ne aveau la inima ne-au coplesit cu laude, iar profesorii ne-au privit si tratat cu totul altfel, cu toate ca si pana acum participaseram cu succes, amandoi, la diverse olimpiade si concursuri-.

-In afara faptului ca a fost o sarbatoare pentru toata echipa-, dupa cum ii completeaza si coordonatoarea si diriginta lor, doamna Mihaela Stan, a fost poate si momentul nostru de orgoliu, vizavi de faptul ca celelalte echipe premiate cu aur la sectiunea respectiva au fost din acelasi liceu, -iar noi am castigat locul intai al locului intai-.

-Speram sa avem candva propria noastra firma-

Munca celor doi nu se opreste aici. A fost doar un prim pas, urmeaza brevetarea si realizarea sistemului in serie. Desi nu au vorbit pana acum decat la modul ipotetic cu diverse companii, tinerii intentioneaza sa gasesca un sponsor si o firma care sa le puna in practica echipamentul. Pana atunci insa, lucreaza la perfectionarea acestuia… si spera chiar ca pe viitor sa-si faca propria firma, care sa produca si sa dezvolte asemenea sisteme.


Adriana Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.