Home Economic-Financiar Amenzi usturatoare pentru nerespectarea legislatiei veterinare

Amenzi usturatoare pentru nerespectarea legislatiei veterinare

DISTRIBUIŢI

Amenzile pentru nerespectarea regulilor de crestere si comercializare a animalelor si produselor de origine animala au fost dublate si chiar triplate pe alocuri, guvernul modificand in ultima sedinta continutul HG 984/2005, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Au fost majorate amenzile pentru 18 categorii de abateri inregistrate in domeniu.

Noutatea absoluta in cazul hotararii luate in aceasta saptamana o constituie stabilirea de cuantumuri de amenzi distincte pentru gospodariile particulare – mult mai mici decat cele care vor fi aplicate de aici inainte persoanelor juridice care detin crescatorii. Maximumul amenzilor aplicate persoanelor juridice este chiar de cinci ori mai mare decat cel prevazut in cazul gospodariilor.

Autoritatile sanitar-veterinare vor putea sanctiona introducerea, fara documente sanitar-veterinare, a altor animale in efectivele existente sau neanuntarea imediata a medicului veterinar despre suspiciunea sau aparitia unei boli transmisibile la animale, precum si instrainarea sau neizolarea animalelor bolnave ori suspecte de boala cu amenda de la 500 RON la 1.500 RON, in cazul in care aceste fapte sunt savarsite la nivelul gospodariilor populatiei. Amenzile vor varia intre 5.000 RON si 7.500 lei noi, in cazul in care sunt savarsite in cadrul exploatatiilor de animale, targurilor etc.

Nerespectarea normelor stabilite prin lege pentru deseurile animale va fi sanctionata cu amenda de la 2.000 RON la 3.000 RON – pentru gospodariile populatiei si cu amenda de la 10.000 RON la 20.000 RON, in cazul faptelor savarsite la nivelul exploatatiilor de animale.

Executivul vizeaza si punerea pe piata, comercializarea sau utilizarea in practica veterinara a unor produse medicinale neomologate, neautorizate sau neinregistrate in Registrul national al medicamentelor, sanctionate cu amenzi intre 5.000 lei noi si 10.000 lei noi, in cazul persoanelor fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei noi la 20.000 lei lei noi – in cazul persoanelor juridice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.