Acasă Special -Vreti sa aflati unde sunt banii de la FNI? Arestati-l pe Sorin...

-Vreti sa aflati unde sunt banii de la FNI? Arestati-l pe Sorin Ovidiu Vintu-

DISTRIBUIȚI

De sase ani incoace, orice om care il priveste pe Sorin Ovidiu Vintu pe sticla sau care ii aude pronuntat numele se gandeste in mod automat la Fondul National de Investitii (FNI). A devenit un soi de automatism sa asimilezi numele acestui individ – care in anii *80 a facut puscarie pentru o delapidare ordinara – de imaginea escrocheriei care le-a suflat in anul 2000, peste noapte, economiile de la ciorap la peste 300.000 de romani.

Informatiile si dovezile ca Vintu a gandit, infiintat si coordonat FNI, in scopul de a beneficia (direct sau indirect) prin diverse metode de sumele -investite- de romani in Fond, au consumat de-a lungul anilor mii de tone de cerneala si milioane de metri cubi de hartie tipografica. Cu toate acestea, mare parte dintre anchetatorii desemnati sa ia la puricat traseele banilor furati din FNI si sa vada daca acestea se ingemaneaza cu afacerile patronate de fostul infractor de drept comun fie nu au sesizat nici o similitudine, fie au avut alte prioritati astfel incat sa -uite- de anchetele care-l vizau pe Vintu.

Asa se face ca din prostie, teama sau din cauza unor complicitati, peste afacerea FNI au trecut peste 2.200 de zile, ignorandu-se inclusiv apelurile lui Traian Basescu, care inca din 2001 il indica pe Vintu drept unul dintre responsabilii de colapsul Fondului.

Prinzand curaj datorita indeciziei autoritatilor in rezolvarea dosarului FNI, Vintu a pozat, pe rand, din ingeras sau victima in geniu financiar. Mai nou, sesizand ca inca mai exista voci care-l indica drept principal vinovat de caderea FNI, Vintu a demarat in calitate de om de afaceri -onest- o operatiune sofisticata de imagine si de credibilizare, care include achizitii pe piata media – un domeniu in care este novice mai ales din cauza educatiei sale sumare, care a inclus si pachete -promotionale- cu anumiti lideri de opinie care nu rezista tentatiei banilor si aleg sa se prostitueze moral lucrand pentru un individ pe care pana mai ieri il huleau.

Cu toate acestea, desi vocile care il culpabilizeaza pe Vintu sunt tot mai putine, probele in ceea ce priveste FNI vor continua sa existe. La fel cum va continua sa existe si vocea Ioanei Maria Vlas, personaj care a ales sa revina in Romania si sa -deshumeze- en-detail intregul mecanism fraudulos nascut si omorat de Vintu si acolitii sai.

Astazi, la sase ani distanta de la caderea FNI, justitia romana va trebui sa dea un verdict esential in afacerea FNI: accepta cererea Mariei Vlas de a rejudeca procesul cu Vintu pe banca acuzatilor ori ingroapa definitiv afacerea si-l lasa nevinovat pe fostul infractor de drept comun doar pentru simplul fapt ca a avut un nefericit -accident casnic- in urma caruia si-a rupt un picior. Daca instanta va respinge cererea lui Vlas si-l va crede pe cuvant pe Vintu ca nu e un idiot care sa fure, inseamna ca suntem o tara intr-adevar de neghiobi, care ne furam unii altora caciula.

In noiembrie 2001, pe cand detinea doar functia de presedinte al Partidului Democrat si de primar al Bucurestiului, Traian Basescu a avut o interventie dura la adresa lui Sorin Ovidiu Vintu, cerand chiar arestarea acestuia. Pozitia lui Basescu a fost consemnata intr-un drept la replica referitor la un material jurnalistic din care rezulta ca doi dintre colaboratorii apropiati ai lui Sorin Ovidiu Vintu, -strategi- de profesie, s-ar ocupa de imaginea sa pe scena politica. Indignat si constient totodata de faptul ca Vintu uzeaza de anumite jocuri de culise pentru a-si lipi imaginea de prestigiul si popularitatea sa (fapt pe care de altfel parintele FNI il incearca si astazi pe toate caile; vezi premiile Realitatea TV, premiile FreeEx etc), Traian Basescu a replicat taios, indicandu-l pe Vintu -unul din cei responsabili atat de fraudarea, cat si de prabusirea FNI-.

-Nu e un secret pentru nimeni faptul ca, in mod repetat, am sustinut ca dl Sorin Ovidiu Vintu este responsabil de fraudarea FNI (redau afirmatia facuta de mine si preluata de mass-media: <Vreti sa aflati unde sunt banii de la FNI? Arestati-l pe Sorin Ovidiu Vintu>). Acestea fiind spuse, va informez ca nu voi inceta sa sustin ca dl Vintu este unul din cei responsabili atat de fraudarea, cat si de prabusirea FNI, dar acest lucru nu are nici o legatura cu jocurile pe care le fac fosti angajati ai domniei sale. Astfel de oameni nu vor fi in masura sa determine actiunile mele politice si cu atat mai putin sa imi schimbe convingerile. Repet, independent de orice actiuni ale altor ziaristi sau oameni politici, fie ca unii ii spala picioarele sau altii ii pupa mana lui Sorin Ovidiu Vintu, pozitia mea in raport cu acesta, oricati bani ar avea, ramane aceea de a-l considera responsabil pentru dezastrul FNI si inselarea celor pagubiti. Demonstrarea implicarii lui S.O. Vintu in cazul FNI revine institutiilor statului si, daca acest lucru nu a fost demonstrat pana acum, trebuie sa ma intreb DE CE?? Va multumesc, TRAIAN BASESCU

8 noiembrie 2001-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.