Intr-un interviu acordat in exclusivitate Agentiei Mediafax, directorul SRI, Radu Timofte, a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu il suna aproape zilnic pentru a se interesa de stadiul predarii dosarelor de Securitate catre CNSAS.
-Aproape ca nu exista zi sa nu fiu sunat de presedintele Romaniei, care ma intreaba in ce stadiu suntem cu predarea dosarelor catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii-, a declarat Timofte.
El a sustinut ca anul trecut era -aproape obligat- sa ramana langa telefon, pentru ca nu stia cand il suna presedintele, pentru a-l intreba cate dosare a mai predat SRI catre CNSAS. Timofte a precizat ca seful statului l-a intrebat recent cate dosare mai poate preda la CNSAS si de cate documente are -neaparata nevoie- SRI sa le retina in arhivele de siguranta nationala.
Timofte a precizat ca in arhivele SRI exista mai multe tipuri de dosare de Securitate clasificate ca fiind de siguranta nationala, ce fac obiectul analizei comisiei mixte SRI-CNSAS. Dosarele de contraspionaj vizeaza inclusiv rezultatele supravegherii ambasadelor, legatiilor sau consulatelor straine la Bucuresti si a diplomatilor pe care le reprezentau, precum si la cazuri de spionaj pe teritoriul Romaniei din partea unor tari cu care Romania este partenera acum.
Pe 25 martie, presedintele Traian Basescu a declarat, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca dosarele predate CNSAS vor contine foarte multe surprize privind politicienii care au colaborat cu fosta Securitate.
-Vor fi foarte multe surprize in cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS din cate mi s-a spus. Este imposibil sa nu fie surprize in 1,3 milioane de dosare care au fost considerate secrete, printre care se afla si dosare de politicieni-, a afirmat atunci seful statului. Basescu a precizat cu acea ocazie ca a cerut noului Colegiu CNSAS reverificarea, impreuna cu SRI, a unor dosare secretizate.
Directorul SRI, Radu Timofte, a declarat, de asemenea, ca SRI nu detine atat de multe dosare de politicieni incat sa bulverseze societatea si ca nici la CNSAS nu exista documente intr-atat de spectaculoase dupa cum se spune.
-Nu pot fi atat de spectaculoase dosarele predate CNSAS pe cat se discuta. Eu nu am avut timp si nici nu mi-a permis timpul sa stiu exact despre ce este vorba, dar, din discutiile cu colegii arhivari, am inteles ca nu-i chiar atat de mare problema pe cat se crede-, a declarat Timofte.
El a sustinut ca, in urma discutiilor cu ofiterii de la arhivele Serviciului, nici in dosarele de siguranta nationala, detinute de SRI, -nu sunt atat de multe dosare de politicieni, primari sau alte categorii de functii incat sa bulverseze societatea romaneasca-.
Directorul SRI a tinut sa-i linisteasca pe cei care cred ca, prin publicarea dosarelor, s-ar crea -nu stiu ce disfunctii sau alte cauze care sa determine unele decizii politice majore-. Radu Timofte a mai precizat ca CNSAS poate identifica in maximum 15 minute orice dosar din arhive, datorita sistemului digital de regasire automata, predat de SRI catre Consiliu.
Acesta a mai mentionat ca, pana in 2004, SRI a predat 10.000 de dosare, pe baza cererilor punctuale ale membrilor Colegiului CNSAS, iar anul trecut a transferat peste 1,3 milioane de alte dosare, reprezentand peste 1,5 milioane de volume. Timofte a aratat ca, datorita acestui sistem digital, CNSAS poate identifica -in cel mult un sfert de ora orice dosar, in orice colt al arhivei pe care o au-.
De asemenea, Timofte a mai spus ca expertii arhivari de la CNSAS au fost instruiti de catre omologii lor din SRI, care le-au aratat cum sa procedeze cu sistemul de regasire automata a datelor, numelor si dosarelor.