Acasă Politic Marko Attila a fugit în Ungaria pentru a obține protecția guvernului de...

Marko Attila a fugit în Ungaria pentru a obține protecția guvernului de la Budapesta?

DISTRIBUIȚI

În 26 noiembrie, după condamnarea de către Curtea de Apel Ploiești a deputatului Marko Attila la trei ani de închisoare cu suspendare, o declarație zguduitoare venea de la Budapesta:
„Guvernul ungar a fost „şocat” să afle că Attila Marko, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate”, a declarat miercuri vicepremierul ungur Zsolt Semjen pentru MTI.
„Eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprităţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile”, a declarat Semjen.
În hotărârea pe care pronunţat-o, Curtea de Apel din Ploieşti a confirmat în parte o hotărâre prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate a proprietăţii restituite, scrie MTI.

MAE transmitea în 27 noiembrie un comunicat referitor la declaraţiile oficialului ungar, membru al guvernului de la Budapesta, cu privire la o sentinţă definitivă de condamnare a justiţiei române:

„ Apreciem ca fiind cel puţin nepotrivit şi neadecvat gestul unui înalt oficial politic ungar de a se pronunţa asupra unei decizii definitive judecătoreşti a unei instanţe române. Infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte, conform legii penale române, indiferent de apartenenţa politică sau originea etnică a celui în cauză. Independenţa justiţiei este un principiu fundamental al oricărui stat european de drept, iar deciziile justiţiei trebuie respectate fără excepţie, de către toţi. Mai mult decât atât, nu pot fi făcute conexiuni între acest dosar penal şi procesul de retrocedare a unor bunuri imobile aparţinând minorităţilor naţionale, în care statul român a soluţionat în număr semnificativ cererile depuse”.

Ieri, după încuviințarea arestării preventive de către Camera Deputaților a lui Marko, în dosarul Alinei Bica, doi deputați UDMR au invocat etnia maghiară a acestuia ca și cauză a votului pozitiv. „Mi se pare că s-a făcut deosebire între cei doi colegi ai noştri (Marko Attila şi Cătălin Teodorescu, n.r.) cu privire la diferenţa dintre ei. Nu pot să spun decât că, probabil, s-a luat în considerare etnia maghiară a colegului Marko Atilla, ceea ce este foarte grav şi eu personal o să semnalez la ambasade această problemă”, a spus Mate Andras-Levente. O declarație asemănătoare a avut și deputatul Marton Arpad.

Deputatul Marko Attila nu a mai fost văzut de două săptămâni, are telefonul închis și surse judiciare au comunicat că este plecat din țară. Nu putem să excludem posibilitatea ca acesta să fie plecat în Ungaria și să ceară protecție pe motive etnice, în fața unei eventuale extrădări.

Marko Attila este nepotul lui Marko Bela

A absolvit Liceul „Unirea” Braşov, secţia matematică – fizică în 1987, în 1991 începe Facultatea de Drept la Universitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta. Cei patru ani, între 1987 și 1991 lipsesc din CV-ul său.
Între  1995 – 1998 urmează Cursuri de studii politice, Universitatea „Eötvös Loránd”, Budapesta.
Între 1992 și 1997 lucrează pentru unchiul său în cadrul UDMR pe care acesta o conducea.
Începând cu mai 1997, Marko Attila lucrează pentru Guvernul României, ocupând diverse funcții ce reveneau UDMR.
 Din anul 2012 este deputat UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.