Acasă În Lume Mesajul Delegaţiei Parlamentului României la APF cu ocazia primei ediţii a Zilei...

Mesajul Delegaţiei Parlamentului României la APF cu ocazia primei ediţii a Zilei Internaţionale a Profesorilor de Limba Franceză

DISTRIBUIȚI

Noi, membrii Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), salutăm celebrarea Zilei Internaţionale a Profesorilor de Limba Franceză în data de 28 noiembrie.

Această primă ediţie a Zilei Internaţionale a Profesorilor de Limba Franceză este organizată de Federaţia Internaţională a Profesorilor de Franceză – FIPF, care împlineşte 50 de ani de existenţă în 2019. FIPF este un actor important al Francofoniei, aflat în slujba comunităţii internaţionale a profesorilor de franceză.

Profesorii de franceză reprezintă inima întregii Francofonii, fiind primii care ghidează elevii înspre magnifica lume francofonă. Trebuie felicitaţi, încurajaţi şi susţinuţi în munca lor extraordinară care ne garantează perenitatea valorilor şi consolidarea spaţiului francofon. Sunt necesare eforturi comune pentru a fructifica pe deplin potenţialul oferit de această profesie, prin activităţi şi evenimente menite să creeze legături şi solidaritate.

Reamintim rezoluţia Adunării Parlamentare a Francofoniei privitoare la susţinerea asociaţiilor profesorilor de limba franceză şi a FIPF, adoptată în cadrul sesiunii plenare de la Luxemburg (8-11 iulie 2017).

Această Rezoluţie subliniază „că asociaţiile profesorilor de franceză şi federaţia lor internaţională, Federaţia Internaţională a Profesorilor de Franceză, sunt actori esenţiali ai dezvoltării învăţământului francofon pe plan internaţional” şi invită „parlamentele membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei să consulte şi să susţină asociaţiile profesorilor de franceză din ţările lor şi FIPF în problematica referitoare la limba franceză, la predarea acesteia, precum şi la statutul profesorilor”.

APF recomandă, în egală măsură, „guvernelor din spaţiul francofon să acorde sprijin şi ajutor financiar direct asociaţiilor profesorilor de franceză şi FIPF şi să susţină activităţile acestora”.

Noi, parlamentarii români membri ai APF, ne exprimăm dorinţa de a consolida cooperarea dintre toţi actorii francofoni la nivel naţional, european şi mondial.

Vive les professeurs de langue francaise de tout le monde! Vive la Francophonie!

Simona BUCURA-OPRESCU
Deputat, Preşedinta Delegaţiei Parlamentului României la APF

Sorin Mihai CÎMPEANU
Deputat, Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APF
Preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei

Constantin CODREANU
Deputat, Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APF

Virginel IORDACHE
Senator, Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APF

Cristina-Ionela IURIŞNIŢI
Deputat, Membră a Delegaţiei Parlamentului României la APF
Profesoară de limbă franceză

Luminiţa-Maria JIVAN
Deputat, Membră a Delegaţiei Parlamentului României la APF

Ştefan MUŞOIU
Deputat, Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APF

Cătălin Dumitru TOMA
Senator, Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APF

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.