Acasă Politic MFE: Tătaru a dat de două ori aviz negativ OUG cu fondurile...

MFE: Tătaru a dat de două ori aviz negativ OUG cu fondurile europene pentru spitale despre care spunea că nu a fost aprobată de Voiculescu

DISTRIBUIȚI
Deși incendiul de la Institutul „Matei Balș” nu a avut loc în secția ATI care este în altă clădire decât pavilionul care a ars,  obscurul Nelu Tătaru a făcut zilele trecute turul televiziunilor pro-PSD pentru a-l scoate vinovat pe Vlad Voiculescu pentru că nu ar fi adoptat  un proiect de OUG lăsat de el, privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile de terapie intensivă.

Astăzi, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a aexplicat că de fapt fostul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru, a blocat actul normativ care oferea spitalelor 50 de milioane de euro pentru rețelele de energie electrică și gaze medicinale, oxigen în special.

„Din noiembrie și până astăzi, între incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și cel de la Matei Balș, printre ministere a circulat o ordonanță de urgență prin care ministerul pe care acum îl conduc punea la dispoziția spitalelor din țară 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de gaze medicinale, oxigen în principal, și a rețelelor de energie electrică. Ministerul a făcut textul, s-au schimbat adrese, s-au primit observații, cele mai multe de formă, mult balet juridic. Ministerul Sănătății condus de dl Tătaru a dat de două ori aviz negativ acestui text, propus de fostul MFE. După incendiul de la Balș, brusc a redevenit o urgență. Dl Tătaru e supărat public că unde e ordonanța pe care el însuși a blocat-o.
Pe de altă parte, de ce era nevoie de OUG pentru ca fostul MFE să facă un ghid dedicat siguranței la incendii? Nu era nevoie. De asta am ajuns să avem OUG (care e lege) pentru chestiuni care țin de asumarea unor decizii. Deci, pe scurt: anunțăm ceva cu PR, apoi se blochează unii pe alții cu hârtii între ministere, dăm aviz negativ, se întâmplă din nou, ne dăm deștepți la televizor că era ceva lăsat pe acolo, chiar dacă ne prinseserăm urechile în avize între MFE și Ministerul Sănătății. Că o fi urgență, dar avizul și echilibristica birocratică sunt sfinte.
Ce facem acum? Un memorandum în guvern, pe baza căruia vom face ghidul de finanțare. Vicepremierul Barna și premierul Câțu sunt de acord cu abordarea: fără OUG când putem asuma decizii. Vlad Voiculescu și cu mine ne asumăm decizii, nu ne ascundem după OUG-uri. Memorandumul a fost aprobat astăzi în ședința de guvern. Terminăm ghidul și dăm drumul apelului de finanțare de 50 de milioane de euro pentru infrastructura de gaze medicinale și rețele de energie electrică din spitale. Simplu, eficient, fără “circuit de hârtii” inutil. E ridicol să pretinzi că ceva e urgent și să îți prinzi urechile în hârtii plimbate între ministere”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Memorandumul

Guvernul României a aprobat miercuri, 3 februarie, un Memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătății care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

Menționăm că o Ordonanță de Urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost inițiată în noiembrie 2020, fiind ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 și din 09.12.2020). Memorandumul aprobat astăzi în guvern este soluția necesară și suficientă pentru demararea proiectului care va pune la dispoziția spitalului fonduri semnificative pentru siguranța pacientului.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, declară ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

MIPE a colaborat cu Ministerul Sănătății pentru elaborarea acestui document.

Concret, Memorandumul aprobat astăzi se referă la „Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat”.

Odată cu aprobarea acestui Memorandum, poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanțare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanțările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.