Acasă Politic Ministerul condus de fosta învățătoare Intotero a respins proiectele pentru românii din...

Ministerul condus de fosta învățătoare Intotero a respins proiectele pentru românii din Italia

DISTRIBUIȚI

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero este deja faimoasă pentru îndemnul prostesc adresat românilor săraci: „Să stea în ţară! Să-şi ia trei meserii şi să muncească!“. Doar ziua are 24 de ore deci încap exact trei norme întregi de câte 8 ore. Așa l-a convins fost învățătoare din orașul Brad pe Liviu Dragnea că e deșteaptă și e potrivită pentru funcția de ministru.
La ministerul condus de Intotero, confederația C.A.P.I.M.E.D. România, asociație a românilor din Palermo, nu a avut nicio șansă de a câștiga finanțarea unui proiect care să ajute cu adevărat românii aflați în situații cumplite în Italia.
„Mai mult decât atât, Ministerul Românilor de Pretutindeni a respins proiectele C.A.P.I.M.E.D., ca neeligibile, fără să ne răspundă la întrebarea de ce sunt neeligibile, apoi a folosit ideile, pentru a-și lansa proiecte proprii. La trei ani de la depunerea primului proiect și șase luni după depunerea celui de-al doilea, ambele pentru sprijinirea concretă a românilor care ajung în sclavie în Italia, Ministerul Românilor de Pretutindeni a respins categoric toate încercările confederației de a face cu adevărat ceva pentru semenii noștri. Foștii ministri, printre care și Andreea Păstârnac, au înțeles necesitatea proiectelor depuse de C.A.P.I.M.E.D. România, fiecare după multe luni de discuții, însă de fiecare dată după obținere aprobării proiectelor, miniștrii au fost înlocuiți, ceea ce a condus la reluarea luptei C.A.P.I.M.E.D. România. Ultimul proiect respins categorig de Minister, după ce s-a convocat la negocieri confederația, este înregistrat cu numărul D2/1904/14.11.2017 și propunea o serie de conferințe de informare a românilor din Italia, în legătură cu modul de operare al caporalilor care ne duc semenii în sclavie, dar și în legătură cu modificarea Codului fiscal și schimbările care îi vor afecta. O conferință ar fi trebuit să fie organizată la sfârșitul lunii noiembrie, cu dată certă. Ministerul favorizează alte proiecte, absolut irelevante pentru românii care au probleme grave în Italia și în general în Diaspora, precum serate cultural-artistice sau târguri de produse tradiționale, dar astfel încalcă legea care obligă statul să-și susțină cetățenii. Confederația a făcut, în acet sens, denunț la DNA, iar funcționarii ministerului s-au autosesizat imediat și m-au convocat la discuții despre proiect, amăgindu-mă cu promisiunea că un nou proiect ar putea fi aprobat pentru finanțare. Am rescris proiectul, incluzând aceeași conferință de informare, și an restrâns proiectul “Vreau să fiu tutelat, vreau să fiu protejat în Europa mea!”. Din cele trei sedii care ar fi trebuit să fie deschise în Italia (Torino, Roma și Palermo), în urma reducerii proiectului a rămas un singur sediu, deoarece nu sunt bani pentru a tutela cetățenii români din Italia”, a declarat Carmen Luminița Andrei, președinte C.A.P.I.M.E.D. România.

“Să lucrezi într-o țară care nu este a ta, departe de cei dragi și de obiceiurile lor, este doar un aspect subiectiv și reprezintă vârful unui aisberg. Migrația poporului român în Italia există. Circra 3.500.000 de români sunt în centre economice mari, cum ar fi Roma, Milano și Torino. Migrația este, în mare parte, generată de un singur element: nevoia unei vieți mai bune, chiar dacă munca departe de casă implică sacrificiul de sine sau sacrificarea familiei. Observăm că omul, odată ajuns departe de casă și în nevoie, comunică numai cu cei dragi și nu are un punct de referință sau un ghid capabil să-l ajute în rezolvarea problemelor mici și mari pe care le poate avea un imigrant. Atât ambasada, cât și guvernul român au finanțat multe proiecte pentru a satisface certe nevoi ale românilor din Italia, cum ar fi nevoia de cultură populară, nevoia de târguri de mărțișor sau nevoia de a avea o presă proprie în Diaspora, finanțată de statul român, dar au exceptat un proiect depus de societatea civilă care să protejeze și să tuteleze românii aflați peste granițele țării. În orașele mari nu este ușor să acoperi întreg teritoriul. În Sicilia există cca. 350.000 de români, cu un procent de muncă la negru care depășește 60% în sud. Dar și nordul este afectat de acest flagel, cu procente mai mari de 20% în multe localități. Aceste numere oficiale sunt cu siguranță subestimate, din cauza imposibilității organelor oficiale de a urmări acest flux al migrației. Și noi de la C.A.P.I.M.E.D. avem dificultăți în cunoașterea exactă a prezenței reale a românilor în Italia, dar știm care sunt problemele lor și încercăm să le rezolvăm ca voluntari: de la apărarea drepturilor cetățenilor și lucrătorilor europeni, la apărarea drepturilor persoanei (violență, abuz, exploatare), la problemele de sănătate, care uneori sunt dificil de rezolvat chiar și pentru italienii înșiși. C.A.P.I.M.E.D. România spera să poată rezolva, prin proiectul „Vreau să fiu tutelat, vreau să fiu protejat în Europa mea!” măcar o parte dintre problemele lor, prin crearea unor mijloace reale, necesare pentru a le pune la dispoziție ghidajul și sprijinul de care au nevoie toți românii din Italia. Iar guvernul trebuie să înțeleagă faptul că aceasta nu se poate face doar prin voluntariat și nici prin indiferența și nepăsarea de care dă dovadă de atâția ani, uitând sau neamintindu-și de Constiuția României, art.17 – drepturile românilor în străinătate”, a declarat Carmelo Falsone, Prim Vicepreședinte C.A.P.I.M.E.D.

Pe data de 03.01.2018 C.A.P.I.M.E.D. România a depuns un nou proiect, înregistrat cu numărul D2/4/04.01.2018, al patrulea proiect depus pe lista ministerului, în anul 2018, soluționat ca neelegibil, după o perioadă nelegal de lungă, în care au fost mai multe discuții, cu diverși funcționari din minister, schimbați imediat din funcții, de la director de proiecte până la ministru, motiv favorabil pentru cei care sunt noi sosiți să motiveze nejustificat și nelegal întârzierea unei soluționări a proiectului. În activitatea C.A.P.I.M.E.D. România, de 3 ani și jumătate, confederația a comunicat cu DPRP, care apoi a devenit un minister atât inutil, cât și dezinteresat de românii din Diaspora, dar mereu promt în servit proiecte pentru Moldova și Ucraina, nicidecum pentru societatea civilă a românilor din România care au plecat peste graniță. În acest moment, Guvernul României nu cunoaște nici măcar numărul cetățenilor români din Diaspora, dar nici nu vrea să afle, așa cum nu cunoaște chinurile sclaviei în care ajung mulți dintre românii plecați la muncă în Italia și, de asemenea, nici nu vrea să le afle. În acest scop au fost concepute proiectele C.A.P.I.M.E.D. România respinse de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Confederația cere ministrului Natalia Intotero, cât și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, un răspuns public pentru această situaţie: să explice Confederației C.A.P.I.M.E.D România care este soluția concretă pentru rezolvarea situaţiei românilor din Sicilia.

Foto:nationalisti.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.