Home Fără categorie CNAS și Ghiță – Teamnet își bat joc de pacienți: nu pot...

CNAS și Ghiță – Teamnet își bat joc de pacienți: nu pot rezolva problemele platformei informatice

DISTRIBUIŢI

În ultima săptămână platforma informatică a Casei de Asigurări de Sănătate, a cărei mentenanță este realizată pentru  milioane de Euro, de firma Teamnet a fugarului Ghiță, nu a funcționat, CNAS susținând cu tupeu că a avut fluctuații. Bolnavii au fost purtați pe drumuri de către personalul medical: veniți mâine, vă sunăm noi când merge etc. Desigur că pacienții se rățoiau la bieții medici care de fapt nu aveau nicio vină. După o săptămână de nervi și chin, incompetenții de la CNAS au catadicsit să transmită un comunicat „referitor la fluctuațiile apărute în funcționarea sistemului informatic în ultimele zile”

Iată precizările CNAS:

Pentru data de 3 mai a.c., în care PIAS a fost indisponibilă pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 — 42 din H.G. 155/2017. În acest sens, pentru raportarea, validarea și decontarea serviciilor afectate de această indisponibilitate, a fost emis ordin al Președintelui CNAS (909/04.05.2018), conform prevederilor legale mai sus menționate.

Totodată, având în vedere că și ulterior perioadei respective unele componente ale PIAS nu au funcționat în parametri normali, la ora actuală la nivelul CNAS se ia în calcul ca pentru întreaga perioadă în care s-au înregistrat probleme în funcționarea sistemului informatic transmiterea și validarea serviciilor acordate de furnizorii aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate să se facă în conformitate cu regulile aplicabile pentru perioadele de indisponibilitate a PIAS.

În acest context, CNAS solicită furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraților și să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora.

Circumstanțele apariției problemelor în funcționarea PIAS, imediat după încetarea unui contract de mentenanță, vor fi clarificate cu aportul unor speciali?ti. Totodată, CNAS se preocupă de asigurarea mentenanței acelor componente ale PIAS care în prezent nu mai sunt acoperite contractual, iar specialiștii IT din cadrul instituției depun toate eforturile în vederea soluționării disfuncționalităților apărute, acestea putând fi semnalate de furnizorii de servicii de sănătate aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate la adresa de e-mail suport.siui@casan.ro.

CNAS reiterează, pe această cale, angajamentul său ferm de continuare a dezvoltării și de perfecționare a funcționalității PIAS, ca instrument de raportare, validare și control a serviciilor de sănătate decontate din fonduri publice, acesta fiind dealtfel unul din cele mai mari și mai întrebuințate sisteme informatice din România, cu peste 70.000 utilizatori si peste 700.000 de servicii medicale raportate și validate zilnic, din care circa 200.000 sunt prescripții medicale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.