Home Politic Ministrul de Externe Mircea Geoană l-a ascuns la Jakarta pe Nicolae Popa,...

Ministrul de Externe Mircea Geoană l-a ascuns la Jakarta pe Nicolae Popa, omul lui Vîntu de la FNI

DISTRIBUIŢI

Update: MAE confirma dezvaluirea „Curentul”

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat vineri, printr-un comunicat oficial, dezvaluirea facuta in exclusivitate de „Curentul”. MAE confirma ca in mandatul lui Mircea Geoana, Nicolae Popa a solicitat prelungirea pasaportului simplu in data de 13.02.2001 iar documentul i-a fost prelungit pana in 2004.

Nicolae  Popa era urmarit de Justitia Romana inca din anul 2000, dupa cum a afirmat, joi, seful Politiei Romane, Petre Toba, care a confirmat, intr-o conferinta de presa, arestarea în Indonezia, la Jakarta, a fostului director Gelsor, „fugit din Romania în anul 2000 si condamnat la 15 ani de închisoare definitiv de Tribunalul București”. In ianuarie 2002 pe numele lui Nicolae Popa s-a emis un mandat international de arestare, intre 2000 si 2002 Nicolae Popa fiind urmarit local si apoi general.    

Conform comunicatului MAE, Nicolae Popa s-a prezentat in ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta si a solicitat prelungirea valabilitatii pasaportului simplu. Motivul prezentat de cetateanul roman pentru aceasta prelungire a fost necesitatea de a avea un pasaport simplu valabil pe o perioada mai mare de 6 luni, astfel incat sa poata obtine viza indoneziana. Ambasada Romaniei la Jakarta a prelungit pasaportul simplu pana la data de 16. 07.2004, conform normelor legale in vigoare la acea data.

Conform legilor in vigoare, pentru prelungirea unui pasaport in strainatate datele solicitantului trebuie verificate in tara. 

*******************

Legăturile candidatului PSD la președinție, Mircea Geoană, cu „maleficul“ SOV, așa cum îl numea recent candidatul roșu pe mogul,  într-o încercare disperată de a-și dezlipi eticheta de om al triadei oligarhice Vîntu-Voiculescu-Patriciu, sunt mult mai vechi decåt lasă să se înțeleagă cei doi protagoniști.

Dincolo de întålnirile mediatizate din Delta Dunării și de întålnirea suprinzătoare din noaptea de miercuri spre joi făcută de Geoană la reședința mogulului din strada Paris, potrivit dezvăluirilor Hotnews, a existat un sprijin concret dat de ministrul de Externe Mircea Geoană „minunatului prieten“ al  lui Vîntu, fugarul Nicolae Popa, arestat în urmă cu două zile de autoritățile din Jakarta (Indonezia). Popa era dat în urmărie generală prin Interpol din 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, alături de Ioana Maria Vlas.
Și, pentru că prietenii la nevoie se cunosc, ministrul de Externe Mircea Geoană nu a rămas insensibil la relația apropiată dintre SOV și Popa și l-a ajutat pe acesta din urmă să stea departe de brațul slab al justiției romåne.
    Concret, potrivit adresei 63354/23.09.2002 a Ministerului de Interne semnată de chestorul Jenica Arion (facsimil 1), aflăm că autoritățile romåne știau deja că Nicolae Popa se află la Jakarta și, mai mult, că acesta și-a prelungit valabilitatea pașaportului pånă la 16.07.2004 la ambasada noastră din Indonezia, dar nu au făcut nimic pentru a-l aduce pe acesta în fața justiției.
Popa Nicolae urma să primească permisul de ședere în Indonezia pentru un an în baza pașaportului prelungit de amabilii noștri reprezentanți la ambasada din Jakarta.
Tabloul este absolut înduioșător: fugarul Nicolae Popa, „minunatul prieten“ al lui SOV, dat în urmărire generală prin Interpol după ce a furat banii a peste 300.000 de romåni, se prezintă la ambasada Romåniei la Jakarta, iar funcționarii acestei instituții, îndrumați profesional de șeful lor de la București, ministrul de Externe Mircea Geoană, îi prelungesc pașaportul pentru ca acesta să obțină permis de ședere în Indonezia, uitånd că Popa este urmărit general. Nu trebuie omis că ambasador în Indonezia, în această perioadă, era Gheorghe Săvuică, un diplomat care a reușit, în mod inexplicabil, să scape de valul de reformă din Ministerul de Externe.

Geoană, responsabil direct

MAE, printre alte atribuții principale, organizează, îndrumă și controlează activitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Romåniei.
Cum a controlat ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoană, activitatea lui Săvuică? Nu a văzut că a prelungit pașaportul unui urmărit general?
O să ne spună că subalternii? Greșit!
Mircea Geoană este direct responsabil de acoperirea lui Popa la Jakarta întrucåt , începånd cu 01.07.2002, prin Hotărårea de Guvern nr. 648 din 20/06/2002 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 468 din 01/07/2002 ministrul de Externe răspunde personal în justiție pentru activitatea MAE.
Potrivit art. 4. Aliniatul  (1) din această Hotăråre, „ministrul afacerilor Externe conduce întreaga activitate a M.A.E. și îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorități publice, cu persoanele juridice și fizice din țară și din străinătate, precum și în justiție“.
De menționat că prevederea se află în vigoare și în prezent. De asemenea, trebuie subliniat că responsabilitatea în justiție a lui Mircea Geoană este echivalentul responsabilității unui administrator de firmă în fața justiției.

„Curentul“ știa din 2005 că Popa se ascunde în Indonezia

Ziarul „Curentul“ știa,  încă de la începutul lui 2005, că Nicolae Popa se află în Indonezia, solicitånd MAE cåteva răspunsuri lămuritoare pe această temă. (facsimil 2)

Întâlnirea de la miezul nopții

În contextul arestării, miercuri, a lui Nicolae Popa la Jakarta, Mircea Geoană, s-a întålnit cu Sorin Ovidiu Vîntu, puțin după miezul nopții, așa cum rezulta dintr-un set de fotografii și informații primite ieri la redacția HotNews.ro. În fotografii se vede cum Geoană intră noaptea în reședința omului de afaceri.
Mircea Geoană a stat în studioul Antenei 3 pånă la orele 23:00. Potrivit informațiilor HotNews.ro, candidatul PSD s-a întålnit cu Sorin Ovidiu Vîntu o oră mai tårziu, în jurul orelor 24:00.

La confruntarea candidaților la președinție, de ieri seară, Geoană a recunoscut că l-a vizitat pe SOV – încercând o explicație palidă, cum că s-ar fi dus să-i explice de ce l-a facut "malefic" într-un interviu.

La aceeasi dezbatere, candidatul PSD a inghitit in sec cand presedintele Traian Basescu a confirmat in doua randuri dezvaluirea din "Curentul" de ieri, despre a treia vizita secretea a lui Geoana la Moscova. "Dumneavoastra, care ati fost zilele trecute la Moscova, ar trebui sa stiti mai bine ce vor rusii", i-a spus Basescu lui Geoana, care nu a dat nici o replica si nu a indraznit sa conteste afirmatia, desi public sustinuse ca ultima sa vizita la Moscova a fost tocmai in luna iunie. A doua confirmare a investigatiei "Curentul" a fost cand Basescu i-a trantit-o, din nou, lui Geoana, spunandu-i ca e "proaspat venit de la Moscova" si ca va fi obligat sa dea detalii despre aceasta vizita, dupa ce va pierde alegerile. Tot in aceasta idee, Basescu i-a daruit lui Geoana in incheiere un cos cu merinde, ca poate o sa aiba nevoie de ele acolo unde va da explicatiile.

Basescu despre Geoană, Vintu și Popa la KissFM

{mp3}04-12-2009-Basescu_despre_Geoana_etc{/mp3}

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.