Acasă Politic Mircea Geoana si-a platit politele la Adunarea Parlamentara a OSCE

Mircea Geoana si-a platit politele la Adunarea Parlamentara a OSCE

DISTRIBUIȚI

Lucrarile Adunarii Parlamentare a OSCE au continuat, la Paris, in timpul week-end-ului, pe cele trei comisii (politica, economica si pentru drepturile omului). Comisiile pregatesc documentul final al sesiunii, ce va fi adoptat in plen in ultima zi, si rezolutiile secundare asupra carora se poarta, totuti, discutii aprinse.

Una dintre rezolutiile care prezinta interes pentru Romani se refera la situatia din Republica Moldova. Interesant este ca majoritatea amendamentelor apartin unor deputati ai federatiei Ruse. Propunerea privind aceasta rezolutie apartine deputatului finlandez Kimmo Kiljunen si are ca esenta abilitarea OSCE in obtinerea unei solutii pasnice a crizei transnistrene si a unui acord privind statutul Transnistriei, dar si pentru eliberarea grupului Ilascu, ramas inca dupa gratii.

Adunarea Parlamentara vrea sa ia sub control executivul OSCE

Un alt proiect suplimentar de rezolutie – singurul care va face obiectul dezbaterii in plen – se refera la -intarirea transparentei in sanul OSCE- si il are ca autor pe chiar presedintele Adunarii, deputatul roman Adrian Severin. Proiectul este o concretizare a criticilor destul de severe care au fost exprimate in plen in discursul de deschidere a sesiunii -Adunarea parlamentara a OSCE insista asupra propunerii care stipuleaza ca inainte de a lua decizii majore, Consiliul ministerial trebuie sa ceara opinia Adunarii parlamentare si sugereaza ca o procedura similara sa fie adoptata in ceea ce priveste deciziile luate de alte organe ale OSCE. Adunarea recomanda ca, respectand strict regula consensului, procesul de adoptare a deciziilor sa nu fie secret si ca obiectiile si toate propunerile ce sunt avansate sa fie comunicate tuturor statelor participante la OSCE si tuturor institutiilor OSCE interesate. Propune ca toate institutiile OSCE sa se concentreze regulat asupra mijloacelor de promovare si intarire a cooperarii si schimbului de informatii privind propria activitate.

Cere ca rapoartele de verificare extera si interna ale OSCE sa fie comunicate Adunarii parlamentare in timp util. Sugereaza Comisiei permanente sa desemneze, conform articolului 33.5. al regulamentului, o Comisie ad hoc insarcinata sa urmareasca punerea in practica a prezentei rezolutii si sa promoveze transparenta si responsabilitatea in sanul OSCE-.

Dupa cum se vede rezolutia incearca, pe modelul care a castigat teren in sanul UE odata cu Tratatul de la Nisa care intareste rolul Parlmentului european, sa consolideze si sa extinda importanta Adunarii Parlamentare.

Secretarul general al OSCE a cazut -intre scaune-

Disputa intre executivul si legislativul OSCE s-a purtat, prin forta imprejurarilor, pe teren romanesc, dat fiind ca cele doua presedintii sunt reprezentate de doi romani, respectiv Severin la Adunarea Parlamentara si Geoana la executiv. Daca ministrul de Externe a luat in plin criticile adresate in plen executivului de catre presedintele Adunarii, nu s-a lasat nici el mai prejos, chiar daca riposta s-a purtat pe un alt teren. La incheierea lucrarilor in plen a fost programata intalnirea traditionala intre presedintele Adunarii, presedintele in exercitiu si secretarul general, in biroul acestuia din urma. Aceasta intalnire nu are nici o legatura cu faptul ca cei doi presedinti sunt romani. Cum lucrarile in plen s-au prelungit, la acordarea premiului pentru jurnalism, din pricina manifestarilor emotionale ale celor doua familii al jurnalistilor premiati post-mortem (Gongadze si Jose Luis Lopez de la Calle, Mircea Geoana a parasit biroul secretarului general dupa ce a asteptat cateva minute, motivand ca timpul il preseaza. Asadar, intalnirea n-a mai avut loc, iar secretarul general a mai avut prilejul sa il revada pe presedintele in exercitiu doar in cursul aceleiasi dupa amiezi, cand Geoana s-a intalnit cu delegatia americana, in acelasi birou…

De la Cortina de fier, la noile linii de demarcatie

Proiectata sa consolideze securitatea si cooperarea in Europa, OSCE pare totusi o organizatie anchilozata. Si totusi, nivelul dezbaterilor din cursul acestei sesiuni a atins adesea cote destul de sensibile. Incercand sa zguduie putin autosuficienta vestului, presedintele Adunarii, Adrian Severin, a punctat cateva idei care n-au cazut prea bine tuturor. -Anii de separatie si de confruntare intre est si vest au lasat urme profunde (…). O Europa simpla, compusa din doua blocuri a fost inlocuita de o Europa complexa, de o diversitate ampla si adesea conflictuala. Pe cale de consecinta, Cortina de fier a fost inlocuita de numeroase alte linii de demarcatie. Astazi, in spatiul OSCE, asistam la doua procese majore care adesea se contrazic. Calatorim pe acelasi drum, dar adesea in sensuri diferite. Este vorba despre o deplasare, dinspre vest spre est, constand intr-un transfer cultural, legislativ, institutional, pe de alta parte, avem de-a face cu o deplasare dinspre est spre vest constand in aspiratii nationale neimplinite, sentimente de insecuritate, nevoi existentiale ajunse la capatul disperarii – toate integrate intr-o cultura a jocului cu suma nula-. Severin a continuat critica la adresa unui anumit tip de mentalitate: -Din nefericire, occidentul european si euroatlantic a decis sa se apere inchizandu-si pietele si frontierele, facand astfel dovada unei serioase recurente nationaliste si egoiste. Pe de alta parte, orientul european si euroasiatic a decis sa se retraga in spatele valorilor sale traditionale – din fericire redescoperite, dar din nefericire utilizate ca mecanisme de excludere, si nu de includere-.

-Nu putem face critica secolului XX, revenind la secolul XIX si cu atat mai putin sa construim lumea secolului XXI cu ideile secolului XX. Daca OSCE nu va sti sa gaseasca raspunsuri noi la problemele concrete de actualitate, va fi condamnata sa ramana in criza in care pare sa se scufunde cu fiecare zi care trece-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.