Acasă Social Ciupercile ucigase

Ciupercile ucigase

DISTRIBUIȚI

Doi copii au murit la sfarsitul saptamanii trecute la Clinica Pediatrie 2 din Cluj, in urma intoxicatiilor hepatice provocate de ciupercile otravitoare. Alti 10 copii si cinci adulti, din judetele Cluj, Alba si Salaj, au fost internati in clinicile clujene in week-end, ca urmare a consumului de ciuperci otravitoare.

Vacante incheiate tragic

Bodan Barnut avea 2 ani si 4 luni si era din judetul Salaj. El a fost internat sambata la Clinica Pediatrie 2 din Cluj-Napoca, iar parintii lui, la Clinica Chirurgie I, toti suferind intoxicatii hepatice severe. In mai putin de 24 de ore, in ciuda eforturilor medicilor si a dializei la care a fost supus, in lipsa anticorpilor, micutul a decedat. Copilul a fost transportat la Laboratorul Exterior de Medicina Legala pentru a fi autopsiat in vederea descoperirii ciupercii care i-a provocat moartea. Medicii banuiesc deja ca este vorba de Amanita phaloides, care face victime in fiecare an.

Un alt baietel, de un an si o luna, internat la Clinica de Pediatrie 2 din Cluj, a murit, in noaptea de duminica spre luni. Baietelul era din judetul Alba si a fost internat la spitalul din Cluj sambata, dupa ce starea lui s-a agravat. El a stat internat la Spitalul Judetean din Alba doua zile, insa nu se simtea rau.

In cursul noptii de duminica spre luni, la Clinica de Pediatrie 2 din Cluj, au mai fost internati inca patru copii, intre 2 si 13 ani. Ei erau in vacanta la bunici, unde au mancat ciuperci otravitoare. Dar deja in clinicile clujene mai erau internati alti zece copii si cinci adulti intoxicati cu ciuperci.

Pacientii sunt din judetele Alba, Salaj si Cluj si spun ca au cules chiar ei ciupercile pe care le-au preparat ulterior. Din cauza zilelor ploioase din ultimul timp, care favorizeaza dezvoltarea ciupercii Amanita phaloides, este posibil ca seria otravirilor sa se afle doar la inceput.

Pericolul ciupercii albe

Si in judetul Sibiu cazurile de intoxicatii cu ciuperci au crescut ingrijorator de mult in ultimele zile. Au fost inregistrate deja 11 cazuri, in forme usoare si medii. In iunie, sibienii se confruntasera cu opt cazuri de intoxicatii. -In acest an, numarul intoxicatiilor cu ciuperci la populatie a crescut din cauza ploilor abundente. Intoxicatiile care se produc se datoreaza confundarii ciupercilor comestibile cu cele otravitoare-, ne-a declarat Elena Resiga, sef compartiment Igiena Alimentatiei din DSP Sibiu.

Cel mai mare risc il prezinta ciuperca alba, confundata adesea cu ciuperca de camp. De obicei, intoxicatiile determina tulburari generale, hipersecretie bronhica, uscaciune a mucoaselor, halucinatii, convulsii, coma si tremuraturi. Persoanele afectate trebuie internate de urgenta in spital, la terapie intensiva, unde primesc tratamentul specific, in concordanta cu toxina din ciuperca.

Pietarii nu tin seama de riscuri

-Este suficient ca o ciuperca otravitoare sa fie amestecata in 50 de kilograme de ciuperci comestibile pentru ca acestea sa fie contaminate. Singurul mod de prevenire a intoxicatiilor este consumul ciupercilor din ciupercarii sau din conserve-, ne-a precizat doctorul Dorin Bardac, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Sibiu.

Desi DSP Sibiu a interzis comercializarea in pietele agroalimentare a ciupercilor provenite din flora spontana, exista totusi negustori care nu tin cont de acest lucru. De aceea, DSP recomanda populatiei sa nu consume ciuperci provenite de la cei care le vand in piete. Ciupercile culese trebuie sa fie depozitate in cosuri sau ambalaje care sa le fereasca de deteriorari, deoarece, in procesul de degradare, se produc substante toxice care determina tulburari gastrointestinale, uneori violente, care pot fi la fel de periculoase ca si intoxicatiile cu ciuperci otravitoare.

Cateva sfaturi vitale

– Daca nu cunoasteti ciupercile si chiar atunci cand le cunoasteti, dar aveti dubii in privinta lor, nu le consumati.

– Nu cumparati ciuperci din piata decat daca au fost verificate si sunt insotite de un certificat fitosanitar pe care trebuie sa-l cereti vanzatorului.

– In nici un caz nu cumparati ciuperci de pe marginea soselelor.

– In cazul in care aveti cea mai mica suspiciune, verificati ciupercile: taiati cateva ciuperci si caliti-le cateva minute impreuna cu doi-trei catei de usturoi. Daca usturoiul se innegreste, inseamna ca ciupercile sunt otravitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.