Home Politic Mircea Geoana, veriga slaba din tandem

Mircea Geoana, veriga slaba din tandem

DISTRIBUIŢI

Ar fi greu de identificat precis cine a venit primul cu -geniala- idee de a opune echipei Stolojan – Basescu tandemul Nastase – Geoana. Despre apropierea dintre ultimii doi intr-o competitie electorala s-a vorbit inca din ultimii ani, insa dupa un alt scenariu decat cel care prinde contur acum, in Baneasa, printre unii dintre sfatuitorii premierului care l-au adus uneori in postura de a fi asociat Ceausescu. La vremea respectiva, Adrian Nastase si-ar fi dorit sa fie si dupa 2004 prim-ministru, iar despre Geoana inca se mai putea vorbi ca despre un eventual candidat al PSD la Presedintia Romaniei. Intre timp insa, Mircea Geoana si-a dat masura capacitatilor sale de candidat la locale unde n-a reusit sa ajunga cu Traian Basescu nici macar in turul doi. Iar Adrian Nastase si-a anuntat oficial candidatura la presedintie. Ramane si acum memorabila imaginea fetei lui Geoana descompusa de disperare pe ecranele televizoarelor in momentul in care a realizat ca platforma Magurele nu apartine Bucurestiului, dupa ce dezvoltase doct o teorie despre ce va face ca primar general pentru aceasta zona. Pentru un politician sa ramai fara replica intr-o situatie dificila e sinucidere curata.

Acesta ar fi doar un argument dintr-o lista lunga in legatura cu deficitul de imagine pe care i l-ar aduce Geoana lui Nastase daca s-ar afisa impreuna in campanie. Imaginea unui perdant. Intr-o confruntare mediata, nu neaparat pe televiziuni de doi la doi, intotdeauna Geoana va trebui sa-i tina piept lui Traian Basescu, in timp ce Adrian Nastase ar urma firesc sa se -ocupe- de Stolojan. Ar fi desigur o confruntare in care Basescu ar avea din nou satisfactia sa-l striveasca pe ex-candidatul la Primaria Generala a Capitalei.

In plus, alura de diplomat cu pretentii de om popular, impreuna cu oamenii si aproape de ei, care i-a jucat feste lui Geoana la locale, ar putea reprezenta o grea piatra de moara de gatul lui Adrian Nastase in incercarea sa evidenta de a avea o mina naturala atunci cand descinde la sate printre muritori. Oamenii nu vor uita atat de usor clipurile electorale, extrem de prost realizate, cand Mircea Geoana se caznea sa intinda o mana oamenilor de pe strada. Nu in ultimul rand, consideratiile sale de ordin economic din campania pentru locale, contracarate abil, pentru cine-si mai aduce aminte de Dumitru Dragomir, sunt un bun exemplu despre cum poate fi prins in cursa un politician de cateva luni ale carui cunostinte nu par a fi compatibile cu fisa postului de prim-ministru. Acestea sunt si opiniile unor analisti cu privire la tandemul Nastase – presedinte/Geoana – premier.

O alta vulnerabilitate prin transfer de imagine pe care Adrian Nastase ar putea-o capata o data ajuns brat la brat in toamna cu Mircea Geoana este chiar tendinta ultimului de a-si aroga succese senzationale in zona diplomatiei, cum ar fi integrarea in NATO si demersurile pentru integrarea in UE. Aceste subiecte nu aduc voturi, si in acest sens s-au exprimat mai multi analisti politici, ele asigura in schimb imaginea omului care umbla in sfere inalte, mereu in avion, preocupat de teme mult prea inalte pentru agenda publicului platitor de intretinere, acoperit de inundatii si de disperarea unei zile de maine mai saraca decat cea de ieri. Alaturi de actualul premier Geoana nu va face decat sa le aduca aminte romanilor ca si Nastase este un diplomat scrobit, mereu impartit intre curse charter, acuzatie care l-a lovit in plin pe actualul ministru de externe in campania de la locale. De altfel, inclusiv mitul diplomatului de succes Mircea Geoana deschide calea unor atacuri pe care opozitia le-ar putea folosi ca teme de campanie. Daca ar fi sa luam numai scandalul Bistroe si modul in care s-a miscat MAE in acest sens, abia anul acesta, desi informarile SRI privind o posibila situatie dificila pentru Romania existau la institutia condusa de Geoana inca de cand s-a instalat acesta la minister.

Transferul de imagine Iliescu-Nastase, ingreunat

Desi ar avea menirea de a fi un scut pentru Adrian Nastase, prezenta lui Geoana in tandem ar putea avea efectul invers. Scutul Geoana s-ar putea transforma intr-un biet pulover de lana la atacurile opozitiei si intr-o platosa de otel la transferul de imagine care se va incerca desigur dinspre popularul Ion Iliescu spre inlocuitorul sau in fruntea Administratiei Prezidentiale. Principiul este banal. Desi Geoana nu candideaza, o parte din simpatia acordata de populatie lui Ion Iliescu s-ar putea diviza intre acesta si Adrian Nastase, mai ales in mediul rural, acolo unde publicul nu este atat de avizat intr-ale votului. De aceea am putea auzi, de pilda, tarani neaosi afirmand incantati ca vor sa-l voteze pe Geoana, in timp ce altii ar putea spune ca nu-l voteaza pe Nastase pentru ca nu le place Geoana. In aceste conditii, nici macar n-ar mai fi vorba de un tandem politic, ci de o trinitate greu de digerat pentru electorat. In plus, ideea trinitatii face din Geoana un premier de paie in cotextul revenirii lui Ion Iliescu in fruntea partidului, cunoscut fiind ascendentul actualului presedinte asupra diplomatului de cariera Mircea Geoana.

-Geoana are povara infrangerii. Ar fi o eroare numirea sa ca premier-

Analistii politici considera ca un tandem Nastase-Geoana nu reprezinta cea mai fericita varianta la care ar putea recurge partidul de guvernamant. Ei invoca momentul alegerilor locale cand, la Bucuresti, Mircea Geoana a fost marele perdant. -Este riscant ca Nastase sa propuna in tandem o persoana care nu a reusit sa castige nici macar Primaria Capitalei. Va fi un candidat care are in spate povara infrangerii-, ne-a declarat, ieri, analistul Cristian Preda. Acesta este de parere ca ministrul de externe nu are ce sa spuna acum mai mult decat a spus in campania pentru locale. -Oricum, nu pare sa fie un om de campanie. Va fi un handicap pentru Nastase, in conditiile in care presedintele PSD nu are experienta unei curse prezidentiale-, a adaugat analistul politic. In alta ordine de idei, Preda sustine ca Adrian Nastase a gresit aratand ca PSD nu exclude ideea tandemului. -Pentru el, momentul de fata este foarte complicat. S-a aruncat pe aceasta varianta crezand ca Alianta PNL-PD merge in alegeri pe ideea tandemului. Acum este, iata, nesigur, pentru ca Alianta nu vrea sa dezvaluie deocamdata nimic din strategia sa-, a explicat Cristian Preda faptul ca PSD nu face nici un anunt cu privire la posibilul tandem Nastase-Geoana. -Este greu de ghicit ce este in mintea premierului. E greu de spus ce cauta Nastase – sustinerea orientarii iliesciene din PSD sau un alt tip de premier decat cel care a fost el. Pentru el este foarte complicat-, a apreciat analistul politic.

Faptul ca momentul alegerilor locale a fost decisiv pentru Mircea Geoana a fost subliniat si de Renate Weber, presedintele Fundatiei SOROS. -Atunci cand il au in vedere pe Geoana, liderii PSD par sa uite alegerile locale din Bucuresti. Este un pic ciudat ca cineva infrant de o maniera atat de incontestabila sa fie considerat atat de bun pentru a fi prim-ministru-, a aratat Renate Weber. Aceasta a subliniat ca posibilele contraargumente potrivit carora ministrul de externe nu a fost persoana potrivita pentru o competitie ce viza administratia si ca a fost vorba de domenii diferite nu se sustin in fata electoratului care s-a pronuntat deja in ceea ce-l priveste pe Geoana.

Analistul politic Stelian Tanase este de parere ca Adrian Nastase va lasa o urma de ambiguitate in ceea ce priveste tandemul. -Este o ezitare la varful PSD-, a apreciat Tanase. In opinia sa, liderul PSD ar merge mai degraba pe ideea Iliescu-Nastase-Geoana, primul la sefia partidului, Nastase la Cotroceni, iar Geoana la guvern.

Cristian Parvulescu declara inca de saptamana trecuta ca tandemul Nastase-Geoana este -subred- si ca nu tine cont de pozitia lui Iliescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.