Acasă Politic Miron Cozma sa ramana dupa gratii

Miron Cozma sa ramana dupa gratii

DISTRIBUIȚI

Subiectul gratierii fostului lider al minerilor, Miron Cozma, reface sentimentele politice din anii mineriadelor. Conflictul dintre presedintele Ion Iliescu si societatea civila, care a atins cote paroxistice in acea perioada, pare sa se reediteze in aceste zile in care Cozma asteapta clementa Cotrocenilor pentru a iesi de dupa gratii.

Alianta Civica si Grupul pentru Dialog Social au trimis o scrisoare la Cotroceni in care apreciaza ca o eventuala decizie de gratiere a lui Miron Cozma -ar fi nu numai inoportuna, dar chiar primejdioasa pentru Romania-. Potrivit textului, GDS si Alianta Civica se intreaba daca acest -asa-zis act de clementa- va transmite cel mai bun semnal ca statul de drept este consolidat in Romania sau, dimpotriva, ar putea crea -un precedent, sugerand ca rebeliunile antistatale isi gasesc intotdeauna protectori printre politicienii romani si ca pedepsele pentru ele raman usoare-. Condamnat pentru conducerea mineriadei din 1991, in urma careia a fost rasturnat prin violenta un regim ales democratic, repetand aceasta actiune in 1999, cand a incercat sa rastoarne cu forta alt guvern democratic ales, Miron Cozma, in 1990, a contribuit esential la tentativa de a anihila prin violenta primele nuclee de opozitie democratica. -Daca mai adaugam legaturile sale cu PRM, obtinem portretul unui lider agresiv, extremist si dispus sa recurga oricand la violenta pentru a rasturna institutiile constitutionale si democratice-, arata semnatarii scrisorii expediate de Alianta Civica si GDS.

Incurajat de seful statului – care a aratat ca sentinta a fost exagerata – Miron Cozma a depus saptamana trecuta cererea de gratiere pe masa lui Iliescu, declarandu-se insa in continuare nevinovat. Acesta se pregateste sa imparta responsabilitatea cu -un grup de la Ministerul Justitiei-, amintind acum cateva zile ca acesti specialisti ii fac recomandari dupa ce analizeaza cererile de gratiere.

De altfel, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, s-a intalnit ieri cu reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care au protestat fata de posibila gratiere a lui Cozma. Acestia au anuntat ca au trimis deja scrisori cu continut similar la ambasadele din Bucuresti ale tarilor occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.