Acasă Politic Moțiunea a căzut, cabinetul Boc rămâne la Palatul Victoria

Moțiunea a căzut, cabinetul Boc rămâne la Palatul Victoria

DISTRIBUIȚI

Moțiunea de cenzură depusă de coaliția PSD-PNL s-a dovedit a fi paravanul unei încercări violente de schimbare a Cabinetului Boc prin prisma străzii, după modelul patentat cu succes la începutul anilor ‘90 de „tataia Iliescu“ prin intermediul forței brute a minerilor. De data aceasta, Ponta alături de Vanghelie și Dragnea au ales să legitimeze o minirevoltă sindicală în mijlocul a circa 30.000 de nemulțumiți și abțiguiți de aburii unei „noi revoluții“. Practic, în preambulul dezbaterilor și al votului la această moțiune, porțile Palatului Parlamentului au fost înțesate cu sindicaliști și eșaloane întregi de simpatizanți social-democrați pentru a întregi o atmosferă tipică, la fel cu aceea de la moțiunea precedentă, sub simfonia sloganelor: „Hoțiii, hoțiiii, jos Guvernul!!!!!!!“. Pe de altă parte, în ciuda acestei scenografii făcute de opoziția Grivco, „Moțiunea României majoritare, moțiune populară“ a întrunit doar 219 voturi „pentru“, față de 236 necesare pentru adoptare, iar votul exprimat de deputatul Daniel Oajdea a fost anulat. Concomitent cu circul din stradă, în balcoanele plenului reunit al Camerei și Senatului se purtau ample bătălii între diverși oengiști – aduși de liderii PNL și PSD pentru a întregi atmosfera și așa încărcată de acuzații puerile între aleșii puterii și cei ai opoziției – și angajații Camerei. Un astfel de episod l-a avut în prim-plan pe liberalul Dan Radu Rușanu, care a făcut scandal pentru introducerea unui grup consistent de agitatori, după care liderii sociali-democrați Nicu Bănicioiu și Rovana Plumb au adus la „muncă“ un alt grup de agitatori social-democrați, care au afișat la balcon un banner negru pe care scria: „Roberta Anastase = Fraudă, 80=170“, spre indignarea simpatizanților portocalii. Per ansamblu, dezbaterea moțiunii de cenzură, așa-zisă populară, a fost seacă sub aspectul chestiunilor importante, în special al celor specifice perioadei de recesiune economică, fiind punctată cu jigniri și calomnii caragialești după ce deputatul social-democrat Aura Vasile a intervenit la începutul dezbaterii cu o serie de acuzații alarmiste de genul „ocupării clădirii Parlamentului de trupe care nu au nicio legătură cu Parlamentul – scutieri, jandarmi și sepepiști“. Liderul PSD, Victor Ponta, care merge în marș spre Palatul Parlamentului alături de sindicaliști, a spus că astăzi este „începutul sfârșitului Guvernului Boc și al lui Traian Băsescu“ și că nu dorește nimic altceva decât să plece de la guvernare „Băsescu, Boc, Udrea, Anastase și toți hoții lui“. Între timp, din mijlocul coloanelor de manifestanți, președintele PSD, Victor Ponta, își juca rolul de admirator al lui Che Guevara: „Să plece de la guvernare Traian Băsescu și Boc, și Udrea, și Anastase, și toți hoții lui. Așa spunea și Ceaușescu în 1989, că sunt huligani. La fel face și Băsescu, tot cu Elena, dar cu o altă Elena. Nu e nimic nou în România“.

Lecția lui Boc!

La rândul său, premierul Emil Boc a desființat punctele moțiunii Grivco, declarând că Executivul va continua procesul de reformă chiar dacă este nepopular, deoarece nu există o altă variantă pentru ieșirea țării din recesiune. Potrivit acestuia, „prosperitatea nu vine de la pomeni electorale pentru voturi“. „Singura cale de a ieși din dificultate este încurajarea muncii, nu a nemuncii și privilegiilor. Tăria oamenilor politici se măsoară prin capacitatea de a nu ceda populismelor“, a afirmat premierul. Pe de altă parte, acesta a adresat o întrebare retorică aleșilor opoziției, frustrați că nu găsiseră suficienți trădători pentru demolarea Guvernului: „Aveți de făcut o alegere majoră: mergem mai departe pe calea reformelor și scoatem România din criză sau cedăm în fața populismului și compromitem șansa țării de a ieși din recesiune“. În acest sens, Boc a prezentat din nou date din care rezultă că numărul posturilor aprobate pentru sectorul bugetar a crescut, în intervalul 2007-2008, cu 135.000 de locuri, iar cel al posturilor ocupate era, la sfârșitul anului 2008, cu 118.000 mai mare decât totalul bugetarilor înregistrați în 2006. În replică, Ponta a precizat că moțiunea de cenzură „a trecut deja“, prin faptul că parlamentarii puterii „n-au curaj să voteze pentru propriul lor Guvern“. „Moțiunea de cenzură a trecut deja prin ceea ce s-a întâmplat astăzi, prin modul penibil și jalnic în care parlamentarii puterii n-au curaj să voteze pentru propriul lor guvern, prin modul în care îți aduci membri de partid de la PDL să înjure opoziția în Parlament“, a spus președintele social-democraților. În schimb, discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, a fost extrem de acid și l-a vizat exclusiv pe premier, denumit generic: „primul asistat“, dar „și primul client“ al țării.
„Nu toți cei din sectorul public au vreo treabă în țara asta, începând, iertați-mă, cu dumneavoastră, care sunteți primul asitat al țării și primul client“, a afirmat Antonescu. Potrivit acestuia, Boc „e un tânăr român încă în putere, cu oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat, care trebuie trimis la muncă și își va găsi de muncă“.

Acuze și satisfacții!

În corul huiduielilor „diversioniștilor de la balcoane“, ministrul dezvoltării și turismului, Elena Udrea, a susținut ieri poate unul dintre cele mai concise discursuri, precizând că moțiunea de cenzură este un demers „fals și ipocrit“, în timp ce parlamentarii opoziției au îmbrăcat doar pentru o clipă haina intereselor publice și a compasiunii față de cetățenii afectați de criză. „PSD și PNL nu sunt, așa cum se pretind, câinii de pază ai democrației, sunt lupi vopsiți care, ani în șir, s-au înfruptat de la masa bogată a statului în defavoarea celor pe care astăzi pretind că îi slujesc și că îi reprezintă“, a spus liderul democrat-liberalilor. Potrivit acestuia, unii dintre reprezentanții coaliției PSD-PNL sunt „exponenți sau umili servitori“ ai patronilor celor mai mari escrocherii din istoria modernă a României: Caritas, Safi și FNI. În acest sens, Udrea a menționat că opoziția  actuală a inventat „privatizarea pe doi lei și pe băieții deștepți din energie“.
„Sunt onorată să fac parte din cea mai reformatoare, mai onestă echipă de guvernare din ultimii douăzeci de ani“, a precizat liderul PDL. Pe de altă parte, aceasta a mai adăugat faptul că invenția cea mai mare a istoriei moderne o reprezintă partidele-televizor, unde moderatorii, „cei mai aprigi militanți ai opoziției, transformă un lup în câine de pază la oi“, iar patronii televiziunilor, „care sunt în același timp patronii PSD și PNL, fac și desfac guverne sau îl suspendă pe președinte în funcție de interesele lor de afaceri“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.