Acasă Politic Nastase se teme de o intelegere oculta Iliescu-Constantinescu

Nastase se teme de o intelegere oculta Iliescu-Constantinescu

DISTRIBUIȚI

Subteranele politicii au generat ieri doua subiecte politice al caror protagonist a fost premierul Adrian Nastase, avand in -decor- formatiunile din PSD.

Venit la Senat cu un mesaj mobilizator in servieta, primul-ministru a plecat cu desaga plina de probleme, pe care i le-au -daruit- subalternii sai din Camera Superioara. Motivul oficial al acestei intalniri era familiarizarea senatorilor PSD cu obiectivele guvernamentale. Cu toate acestea, premierul nu a pus pe masa lista detaliata a ambitiilor Cabinetului. El a fost insa bombardat cu reprosuri din teritoriu, exprimate de senatori. Pe fondul activarii nemultumirilor interne din partid, Nastase a gasit un grup senatorial -in plina emulatie-, gata sa arate cu degetul spre gafele Executivului. Surse din grupul PSD arata ca, in lipsa lui Sorin Oprescu – unul dintre parlamentarii necomplexati de Adrian Nastase -, senatorul Fevronia Stoica l-a avertizat pe premier ca sanatatea merge din ce in ce mai prost. Reprosul l-a iritat pe liderul PSD, care l-a evocat pe Sorin Oprescu, spunand ca -numai el ne acuza cu gratie ca ascundem banii din sanatate-. -Acesta este bugetul si atat putem sa intindem de el– a completat primul-ministru, conform acelorasi surse.

Premierul, suparat ca Paunescu il va apara pe Milosevici

In alta ordine de idei, senatorul Adrian Paunescu – de altfel -un copil teribil- al PSD – a semnalat ca Legea protectiei limbii romane este aplicata pe dos din cauza Protocolului cu UDMR. Nastase i-a explicat insa ca exista alte ratiuni pentru aceste lucruri, mai presus de nationalisme. El a fost insa si mai nemultumit de tema declaratiei politice de ieri a lui Paunescu privind decizia acestuia de a-l apara pe Milosevici in procesul de la Haga. Adrian Nastase i-a reprosat poetului-senator ca a ales o tema nepopulara, dand apa la moara dusmanilor politici, care reclama comportamentul antiamerican al PSD.

Promisiuni pentru infiintarea Ministerului Energiei

Premierul a avut de suportat nemultumirile rudelor prin alianta. Astfel, senatorul PUR Aurel Leca i-a spus explicit ca este o greseala transferarea obligatiilor energetice catre administratiile locale. El a propus de altfel, infiintarea unui minister al energiei, smulgand de la Nastase promisiunea ca se va gandi la aceasta manevra cu ocazia primei remanieri.

Decapitarea TVR a fost o alta tema care i-a ridicat adrenalina lui Nastase – senatorul Grigore Zanc pronosticand mentinerea inca un an la putere a actualei conduceri daca aceasta este lasata sa termine mandatul, data fiind vacanta parlamentara. Premierul nu a fost de acord cu grabirea schimbarii CA al TVR, amintindu-le colegilor scandalul produs in cazul Radioului. Adrian Nastase nu l-a satisfacut nici pe Trita Fanita, care a cerut din nou stergerea datoriilor IAS-urilor, aratand ca este posibila, cel mult, reesalonarea acestora.

Nemultumirile senatorilor PSD – sintetizate de Adrian Nastase prin reprosul ca se primesc doar directive de la centru – nu au fost amplificate de -greii- grupului parlamentar recunoscuti ca opozanti ai lui Nastase, care au preferat sa taca. Miscarea de idei la aceasta intalnire l-a determinat insa pe premier sa puncteze taios, formuland o concluzie de genul: este bine ca Guvernul sa asculte de parlamentari, dar si parlamentarii trebuie sa asculte de presedintele PSD.

Liberalul George Serban il acuza pe premier ca face politie politica

In aceeasi zi fierbinte, liberalul George Serban i-a cerut premierului de pe scena Salii Ronde a Intercontinentalului sa dea socoteala privind informarea pe care a facut-o la intalnirea PSD-PNL de saptamana trecuta, potrivit careia el si seful sau, liderul grupului liberal din Senat, Radu F. Alexandru, s-au intalnit cu Emil Constantinescu pentru a forma un nou partid. Fostul sef al Comisiei SIE i-a cerut ieri primului-ministru -sa declare public ca a mintit sau sa spuna de unde are aceste informatii, din partea carui serviciu de informatii-. In acelasi timp, Serban asteapta de la Ion Iliescu, ca presedinte al CSAT, sa-i ceara explicatii premierului. El a acuzat ca in Romania se face -politie politica- – ceea ce nu este pe gustul NATO -, confirmand faptul ca a avut loc intalnirea cu fostul sef al statului, dar ca nu se pune problema ca acesta sa infiinteze un partid. George Serban il suspecteaza pe premier ca a vrut doar sa compromita relatiile sale si ale lui Radu F. Alexandru cu liderul PNL Valeriu Stoica. Acesta nu a discutat insa -asemenea bazaconii- cu cei doi – conform spuselor lui Serban.

Premierul a infirmat ca i-ar fi dezvaluit acest lucru lui Valeriu Stoica, dar a declarat ca are informatia -de la prieteni-. -Nu trebuie sa fii politie politica, ca sa stii ca Radu F. este un apropiat al lui Emil Constantinescu.- -Daca PNL doreste sa mentina relatia cu Emil Constantinescu, este o chestiune de strategie pe care vrea sa o aiba in vedere in viitor-, a mai adaugat Nastase. El a negat ca ar exista vreo apropiere intre gruparea Iliescu si Emil Constantinescu plus alte forte, precizand ca nu-i place sa vorbeasca despre -grupari oculte-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.