Acasă Economic-Financiar Continua controversele in cazul FNI

Continua controversele in cazul FNI

DISTRIBUIȚI

Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi (opt la unu), exceptia de neconstitutionalitate a sase articole ale Legii 333/ 2001. Amintim ca respectivele articole au fost atacate de Asociatia Nationala pentru Protectia Investitorilor (ANPI) si faceau referire la pretentia institutiilor statului de a se putea subroga atat in drepturile investitorilor de a organiza Adunarea Generala, cat si in obligatiile CEC fata de investitorii FNI, fara acceptul acestora. -Motivarea solutiei majoritare a celor judecatori, in frunte cu presedintele Curtii Constitutionale, pare copiata din <Punctul de vedere al Guvernului Romaniei>, depus la Curtea Constitutionala, cu prilejul judecarii exceptiei. Inlaturarea problemelor de drept invocate de ANPI a fost facuta lapidar si foarte neconvingator, iar unele probleme invocate de noi au fost ignorate-, sustine un comunicat parvenit redactiei din partea ANPI.

In opinia ANPI, Legea 333/2001 (care stabileste cadrul juridic pentru acordarea de ajutoare financiare unor investitori la FNI, masurile pentru recuperarea sumelor investite la acest fond, precum si masurile pentru reglementarea unor raporturi intre CEC si AVAB) este neconstitutionala, deoarece incalca principiul separatiei puterilor in stat. Prin emiterea acestei legi, puterea executiva si cea legislativa intervin in treburile Justitiei, pe rolul careia se afla numeroase procese intentate de investitorii FNI, cu scopul recuperarii pagubei. In al doilea rand, prin prevederile legii in cauza, legiuitorul intervine si in rezolvarea unor probleme proprii ale unor asociatii si societati comerciale, contrar pricipiilor si regulilor economiei de piata, statuate in Constitutie.

Acelasi caracter neconstitutional il are interventia legii in rezolvarea unor probleme patrimonial-financiare ale CEC, prin preluarea de catre AVAB a drepturilor si obligatiilor CEC in relatia cu FNI. In plus, desi Legea 333/ 2001 a fost atacata la Curtea Constitutionala, AVAB a pus legea in aplicare, comandand un audit la societatea Arthur Andersen. ANPI apreciaza ca efectuarea acestui audit nu a avut decat rolul de a justifica implicarea statului roman, prin AVAB, in treburile interne ale FNI, societate de investitii privata. -Protestam oficial in legatura cu noile luari de pozitie ale premierului Adrian Nastase cu privire la FNI, respectiv referirile la veniturile obtinute de investitori din investirea in astfel de instrumente financiare. Faptul ca premierul considera ca astfel de venituri nu ar proveni din munca si performanta economica nu ne mira. Este, in fond, opinia unui nespecialist in materie. Totusi, domnia-sa nu trebuie sa uite ca nu este un oarecare, ci este seful Guvernului Romaniei si ca o asemenea afirmatie aberanta ar fi condus in orice alta tara civilizata la demisia sa-, se arata in incheierea comunicatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.