Acasă Politic Năstase și Becali nu vor putea vota la europarlamentare

Năstase și Becali nu vor putea vota la europarlamentare

DISTRIBUIȚI

 

Dintre cei 32.193 de deținuți din România, peste 27.000 vor putea vota duminică la alegerile europarlamentare, în timp ce peste 5.000, printre care Adrian Năstase și Gigi Becali, nu-și vor putea exercita acest drept, pentru că le-a fost interzis de instanță,au declarat pentru Mediafax oficialii ANP.

 

„Dintr-un efectiv de 32.193 de deținuți, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare”, au declarat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

 

Singurii care nu vor putea vota duminică sunt cei 5.166 de condamnați definitiv în cazul cărora instanța a dispus și aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

 

 

În situația aceasta se află Adrian Năstase și Gigi Becali, ale căror sentințe au inclus și această pedeapsă complementară, dar nu și Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

 

Potrivit reprezentanților ANP, deținuții cu drept de vot își vor putea exprima opțiunea electorală în spații special amenajate din penitenciare, unde vor fi aduse urne mobile.

 

Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplică și deținuților, se precizează că „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai

 

biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare”.

 

În ceea ce privește persoanele care se află în arest la domiciliu, ele trebuie să anunțe la instanța competentă că vor să părăsească locuința pentru a merge la vot și, numai dacă această solicitare le este admisă, își vor putea exercita acest drept. La nivel național, peste 150 de persoane se află în arest la domiciliu, potrivit celor mai recente date statistice ale Poliției Române.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.