Acasă Politic Nastase si Stoica coc sanctiuni usturatoare pentru ingineriile financiare

Nastase si Stoica coc sanctiuni usturatoare pentru ingineriile financiare

DISTRIBUIȚI

Social-democratii si liberalii vor sta astazi din nou la aceeasi masa, prima data dupa aventura ratata de anul trecut, terminata cu chiuituri si cu protocoale rupte in direct la televizor. De data aceasta, partenerii vor veni la negocieri pe o tema sensibila: reglementarea modului in care se finanteaza partidele politice. Tema a fost resuscitata de Adrian Nastase, care a cerut la mijlocul saptamanii trecute ca, in spiritul luptei anticoruptie, -curatenia sa inceapa cu noi-, adica cu partidele politice. Fiecare formatiune vine la intalnirea de astazi cu propriul proiect. Daca Valeriu Stoica a pregatit doua legi, una a partidelor politice si una a finantarii formatiunilor, inclusiv in campania electorala, conducerea PSD va aborda negocierile cu un proiect general si integrator.

Social-democratii vor o lege unica a partidelor

-Legea partidelor politice-, in varianta PSD, cuprinde atat sectiuni legate de organizarea si functionarea, inregistrarea sau asocierea formatiunilor politice, cat si capitole legate de -finantele- partidelor. Capitolul sapte (-Finantele partidelor politice-) cuprinde la sectiunea a doua o serie de -reguli speciale privind finantarea partidelor politice in timpul campaniei electorale-. Juristii social-democrati au incercat sa limiteze canalele prin care formatiunile puteau rula sume in scopul unui mai bun si transparent control al fondurilor. Astfel, noua lege prevede ca operatiunile de incasari si plati ale partidelor se pot efectua numai printr-un cont bancar unic, deschis la o banca cu sediul in Romania. De asemenea, in campania electorala, proiectul PSD prevede in mod expres ca un partid poate avea un singur mandatar financiar, care raspunde pentru subventiile, donatiile si legatele primite de o formatiune: -Mandatarul financiar raspunde solidar cu partidul politic care l-a desemnat de legalitatea operatiunilor financiare efectuate in timpul campaniei electorale de acel partid politic. Un partid politic poate avea un singur mandatar financiar, care nu poate indeplini aceasta calitate decat pentru un singur partid politic-. O alta noutate este ca, in campanie, partidul trebuie sa raporteze in fiecare zi de luni la Curtea de Conturi donatiile primite sau serviciile prestate.

Amenzi usturatoare

Proiectul PSD ridica nivelul cotizatiilor pe care o persoana le poate plati intr-un an de la 50 la 100 de salarii de baza brute minime pe tara, ridica valoarea donatiilor pe care un partid le poate primi intr-un an de la 0,005% la 0,05% din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv. Donatiile pe care o persoana fizica sau juridica le poate plati intr-un an pot creste: de la 100 la 200 de salarii de baza brute minime pe tara in primul caz; de la 500 la 1.000 in cel de-al doilea. Ca un element de noutate, suma totala a donatiilor confidentiale se publica in -Monitorul Oficial-. Nou este si ca, pe langa donatiile de bunuri materiale sau sume de bani, sunt interzise si prestarile de servicii facute partidelor -cu scopul evident de a obtine un avantaj economic sau politic-. Sectiunile trei si patru sunt cele mai importante: controlul finantarii si sanctiunile. In premiera, proiectul prezinta o lista intreaga de fapte care se pot sanctiona cu amenzi de la 20 la 200 milioane de lei.

Azi, intalnire decisiva PSD-PNL

Desi nu au fost sprijiniti nici de prietenii din coalitie – pe vremea cand se aflau la guvernare -, nici de -dusmanii pesedisti- -, in opozitie, liberalii sunt campionii legiferarii in materie de finantare a partidelor. Proiectul lui Valeriu Stoica depus la Camera Deputatilor in toamna anului 2000 a avut o soarta cruda, fiind arhivat in noua legislatura. In septembrie anul trecut, PNL a scos de la naftalina textul, cerand chiar procedura de urgenta. Desi nu a beneficiat de acest regim, proiectul Legii de finantare a partidelor a fost programat pentru luna ianuarie, Biroul Permanent al Camerei cerand Comisiei juridice sa finalizeze raportul pana pe 25 ianuarie. Acest termen nu a fost respectat, textul purtand amprenta opozitiei.

Valeriu Stoica a hotarat ca astazi sa-i ceara premierului o precizare de pozitie, in speta sa arate daca va sustine sau nu legea sa. -Avem un proiect. I-am somat sa ne spuna daca il sprijina sau nu-, arata ieri liderul PNL, precizand ca textul este, de altfel, expresia societatii civile, fiind dezbatut in cateva randuri pe o scena mai larga. A sosit vremea sa trecem de la vorbe la fapte-, a definit Stoica, in avans, intalnirea de astazi din cartierul Primaverii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.