Acasă Politic Nastase si Voiculescu si-au spus: -La revedere!-

Nastase si Voiculescu si-au spus: -La revedere!-

DISTRIBUIȚI

Inainte ca umanistii sa ia o decizie finala in privinta continuarii sau nu a aliantei cu PSD, Dan Voiculescu si Adrian Nastase au avut un ultim tete-a-tete. Asa cum era de asteptat, discutia dintre cei doi lideri de partide n-a fost una menita sa opreasca in ceasul al doisprezecelea ruperea protocolului de colaborare, ci mai degraba sa stabileasca tipul relatiilor PSD-PUR dupa divort. Fireste ca umanistii nu-si doresc ca o data iesiti de la guvernare sa se trezeasca haituiti economic si politic de fostii parteneri, tot asa cum pesedistii n-au nici un chef sa vada adaugata in transeele opozitiei si mitraliera lui Dan Voiculescu. Mari promisiuni nu s-au facut insa nici intr-un sens, nici in altul, dupa cum ne-au relatat surse bine informate, insa umanistii au aflat cel putin ca nu au de ce sa se sperie -de alinierea planetelor-, dupa cum s-a exprimat presedintele PSD. Fiecare o ia pe drumul lui, pastrand decenta limbajului. Dupa toate probabilitatile, sambata forurile de conducere ale PUR vor lua decizia de a rupe protocolul cu PSD.


Identitati paralele

La finalul intalnirii, Adrian Nastase a apreciat sugestiv ca PSD si PUR se vor concentra, in perioada urmatoare, asupra propriilor identitati si programe ideologice, urmand ca, dupa desfasurarea alegerilor, sa fie analizate variantele de colaborare. Cu alte cuvinte, colaborarea din prezent ingheata pana dupa 2004. Nastase a afirmat, in continuare, ca i se pare normal ca fiecare partid sa prezinte electoratului propria sa ideologie, urmand ca, dupa alegeri, sa fie identificati partenerii politici, in cazul in care o formatiune politica nu poate asigura formula de guvernare: -In fotbalul actual, nu se poate juca in sapte jucatori. Ca sa-ti faci echipa, trebuie, la un moment dat, sa faci o alianta. Sunt convins ca relatiile dintre partidele noastre vor fi in continuare foarte bune si mi se pare firesc ca, in perioadele preelectorale, fiecare partid sa isi sublinieze propria identitate si ideologie, urmand ca dupa alegeri daca un partid nu poate forma singur guvernul, sa fie organizate consultari pentru a-si gasi coechipieri-.

Si PSD stie…

De altfel, Adrian Nastase a lasat de inteles ca deja cunoaste rezultatul votului de sambata pe care organizatiile PUR il vor da. El a spus ca aceasta intalnire premerge unei decizii -previzibile- a PUR in privinta colaborarii bilaterale, care insa va permite celor doua formatiuni politice sa intre -intr-o perioada de normalitate-, in care fiecare partid se va concentra pe propria sa identitate, cu ocazia alegerilor.

-M-am intalnit cu presedintele PUR si am convenit ca nu trebuie sa ne temem de alinierea planetelor si ca este important sa vedem viitorul nostru cu responsabilitate. Identitatea fiecarui partid este extrem de importanta si sunt absolut convins ca alinierea planetelor ne va face sa fim mai intelepti-, a declarat Nastase, cu ironia care l-a consacrat.

PUR merge singur in alegeri

Mai mult, Nastase a dat exemplul tarilor moderne, unde aliantele politice se incheie dupa alegeri, in momentul in care se formeaza guvernul, astfel incat fiecare partid sa aiba posibilitatea sa prezinte populatiei propriul program ideologic.

-Altfel, intr-o alianta PD – PNL, de exemplu, ce vor vota oamenii, ca vor impotriva PSD-ului? Acesta este un program guvernamental pentru alegeri? Mi se pare o nebunie-, a conchis Nastase. Sigur ca rationamentul premierului este corect, insa PSD si PUR au creat o alianta preelectorala in 2000 care inca nu a fost rupta pana in 2003, iar umanistii inca mai sunt reprezentati, firav ce-i drept, in aparatul guvernamental.

In alta ordine de idei, nu trebuie uitat ca insusi Dan Voiculescu afirma, cu o saptamana in urma, ca in eventualitatea in care PUR va rupe protocolul cu PSD, umanistii vor merge singuri in alegeri.

Promisiuni pentru week-end

La randul sau, Dan Voiculescu a preferat sa vorbeasca ultimul, dar nu ieri, ci sambata, atunci cand se va lua decizia previzibila. Ieri, PUR a dat numai un comunicat intitulat -Soarta protocolului PUR-PSD va fi transata sambata-, in care suntem informati ca Adrian Nastase si Dan Voiculescu s-au intalnit. -In cadrul intalnirii au fost analizate stadiul actual al colaborarii PUR-PSD, precum si relatiile viitoare dintre cele doua formatiuni politice. La ultimul Birou Permanent al PUR, care a avut loc in luna iulie, li s-a solicitat liderilor judeteni sa convoace forurile de decizie ale filialelor din tara pentru a consulta organizatiile cu privire la oportunitatea continuarii aliantei politice. Rezultatul consultarilor va fi exprimat sambata, 30 august, la Biroul Permanent al Partidului Umanist-, se arata in comunicatul PUR, fara alte comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.