Acasă Politic Ordin de la stăpânire: jupânii de la Educație au decis că Victor...

Ordin de la stăpânire: jupânii de la Educație au decis că Victor Ponta nu a plagiat

DISTRIBUIȚI

„Dottore“ Victor Ponta poate să doarmă, și el, liniștit de acum încolo: aflați în directa lui subordonare, geambașii Ministerului Educației l-au scăpat definitiv de acuzația de furt intelectual care-i atârnă de turul nădragilor încă din vara anului trecut. Lovit de orbul găinilor, boală grea care l-a împiedicat să vadă cele 180 de pagini ciordite „Copy paste”, ministrul Remus Pricopie a stabilit, oficial și odată pentru totdeauna, că Victor Ponta nu și-a plagiat lucrarea de doctorat. De fapt, este vorba doar despre o decizie administrativă care, ținută până de curând la secret, a fost oferită opiniei publice doar în urma unui șir de cereri insistente ale ziariștilor publicației Gândul.info. O decizie care, deși strict birocratică, atârnă mult mai greu decât opiniile unor specialiști de marcă din mediul academic. Inclusiv ale specialiștilor de la Universitatea București și din „Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare“ care au demonstrat clar că, în lucrarea lui de doctorat, actualul Premier a copiat pe rupte din alte lucrări de specialitate.
Cu toate acestea, Ministerul Educației s-a făcut că nu observă deciziile celor două instituții și a ținut cont doar de opinia Comisiei Naționale de Etică (CNA). Comisie care, aflată în directa subordonare Ministerului Educației, așadar a Guvernului însuși, a stabilit, încă de anul trecut, că lucrarea doctorandului Victor Ponta nu conține „elemente de plagiat“. Motiv pentru care același Minister a respins și cererea Universității București de a retrage titlul de doctor în drept penal, obținut de Victor Ponta în anul 2003, cu lucrarea „Curtea Penală Internațională“. Un beneficiar „colateral“ al acestei decizii este, însă, și Adrian Năstase, coordonatorul de doctorat al Premierului. Astfel se face că pușcăriașul N0049, recent eliberat condiționat, scapă de rușinea de a fi considerat, în ceea ce privește ciordeala intelectuală, „ză mazăr and ză fazăr“ al Premierului „Copy Paste“. Concret, Ministerul Educației a anunțat că: „Direcția Generală Juridică a avizat favorabil Hotărârea Consiliul Național de Etică (CNE). Prin această hotărâre a fost aprobat Raportul final privind soluționarea sesizării cu obiect teza de doctorat cu titlul «Curtea Penală Internațională», susținută  de către d-nul Victor Ponta. Direcția Generală Juridică a constatat că doar CNE are competența legală de a soluționa sesizările cu privire la abateri de la buna conduită în cercetarea științifica, dezvoltarea tehnologică și inovare pentru persoanele care se încadrează în excepția prevazută de art. 42 alin.(3) din Legea 206/2004. În consecință, Comisia de Etică din cadrul Universității București nu avea competența legală de a soluționa, de a cerceta și dispune în cazul expus mai sus.“

„Dottore Copy paste“

Reamintim că scandalul privitor la plagiatul comis de Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat a izbucnit în vara anului trecut, la scurt timp după cel legat de inexistentul masterat pe care actualul Premier l-ar fi făcut la Universitatea din Catania. În privința lucrării de doctorat, prima acuzație de plagiat a venit din partea „Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare“ (CNATDCU). Disperat să ascundă sub preș mizeria comisă cândva de șeful său politic, vremelnicul dar penibilul ministru Liviu Pop a modificat, de la un ceas la altul, componența fostului CNATDCU în care și-a plantat o serie de subordonați fideli, gata să intre în grațiile noii conduceri de partid și de stat. Dar nici măcar asta nu a contat prea mult. Specialiști de marcă ai Universității București au analizat de două ori lucrarea de doctorat a lui Ponta și, de fiecare dată, a constat că premierul a plagiat. Pe 18 octombrie, Universitatea București a transmis Ministerului Educației concluziile sale și a cerut, indirect, retragerea titlului de doctor în drept penal. În plus, în toamna anului trecut, peste 2200 de intelectuali de marcă și personalități ale lumii culturale din România și din Occident au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut anularea doctoratului obținut în mod fraudulos de actualul nostru Premier. Bineînțeles că nimeni nu i-a băgat în seamă. În schimb, CNE, organism aflat în subordinea Ministerului Educației a negat că Victor Ponta ar fi plagiat. Iar până la urmă, decizia sa a contat cel mai mult.
Prin hotărârea care-l absolvă pe premier de acuzația de plagiat, Ministerul Educației, cu tot cu ministrul Remus Pricopie, s-a plasat clar de partea loazelor care și-au clădit cariera academică pe baza unor penibile furturi intelectuale. Interesat este, însă, faptul că foștii studenți ai lui Pricopie relatează că, pe vremea când conducea SNSPA, actualul ministru manifesta o atenție aproape obsedată,  ca nu cumva vreunul dintre ei să plagieze, fie și măcar un rând, din cine știe ce lucrare de specialitate. Iar pentru a fi cât mai eficient în verificarea acestui aspect, el utiliza un soft specializat, care identifica rapid orice furăciune. Ei, dar ceea ce a mers cu foștii lui studenți nu merge, bineînțeles, și cu Premierul. În acest context, aproape că nu mai interesează pe nimeni faptul că și în trecutul academic al ministrului Pricopie există un episod cel puțin ciudat. În CV-ul său, el se laudă că ar fi urmat cursurile de Politici publice în învățământul superior ale Universității George Washington. Contactați de ziariștii români, reprezentanții acelei universități au declarat că numele lui Pricopie nu apare în baza de date ca având cursuri finalizate, în perioada 2003 – 2004, cum este scris în CV-ul său. În plus, nici după verificarea în arhiva americană nu s-a putut confirma că Remus Pricopie ar fi urmat vreodată cursurile respectivei Universități.
În cadrul unui interviu oferit de curând, Premierul Ponta a afirmat că scandalul legat de plagiatul comis de el în lucrarea de doctorat, i-a lăsat „cicatrici adânci“. Probabil că se lăuda, căci pe obrazul lui gros pe care ni-l arată cu voluptatea unui exhibiționist, nu apare nici măcar o urmă de rușine. Dar-mi-te o cicatrice. Astfel că niciodată Victor Ponta nu va înțelege ceea ce i-a spus George Antonescu – Funcționar Parlamentul Irlandez, unul dintre cei 2200 de semnatari ai scrisorii deschise pomenite mai sus: „Domnule Ponta, orice veți face, eticheta de plagiator va rămâne lipită de fruntea dumneavoastră pentru eternitate. A ajunge la statutul de persoană respectabilă este pentru dumneavoastră imposibil. Nicicum și niciunde nu veți putea fi o persoană credibilă căreia i se poate acorda credit. Pentru un politician acesta este sfârșitul. Vă rog, curățați viața politică.“

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.