Acasă Politic Petre Roman declanseaza ofensiva demisiilor in PD?

Petre Roman declanseaza ofensiva demisiilor in PD?

DISTRIBUIȚI

Dupa ce apele Conventiei Nationale Extraordinare a PD s-au mai limpezit, lupta dintre gruparea Roman si gruparea Basescu, acum aflata la putere, s-a redeschis. Incercand sa-si adune gandurile dupa infrangere, sustinatorii fostului presedinte PD s-au reunit la Institutul de Studii Social-Democrate pentru a-si reface planul de bataie actualizat la noile realitati politice. Tot ieri insa, senatorul Avram Filipas si deputatul Cristian Dumitrescu, personaje care au gravitat pana in ultima clipa in jurul lui Petre Roman, au parasit partidul. Noul presedinte al PD a tradus aceasta plecare ca facand parte dintr-un scenariu de sabotare a partidului. De altfel, si alti democrati cred ca Petre Roman, ramas deocamdata in partid, isi va impinge partizanii in afara PD, mergand pe vechea strategie a -parjolirii ogoarelor-. Privind din afara spectacolul din PD, PDSR si PNL isi regandesc si ele strategia, intrucat, conform unor surse parlamentare, cele doua formatiuni au -pistonat- foarte tare ca Petre Roman sa fie ales presedinte.


Asa cum era de asteptat, Conventia Nationala Extraordinara a PD nu a reusit sa puna capat disputelor interne. Ele au capatat insa o noua abordare. Incercand sa-si adune gandurile, sustinatorii lui Roman par a-si fi conturat o strategie a viitoarei lupte de gherila cu noua putere instalata la varful partidului. Petre Roman a anuntat deja ca nu pleaca din partid, dar, in acelasi timp, apropiatii lui par aliniati la start pentru fuga din PD. Aceast paradox le aminteste unora de strategia pusa la punct de Ion Iliescu atunci cand s-a spart FSN. Timp de sase luni, oamenii acestia au mimat pribegia parasind Frontul, pentru ca, mai apoi, cand arata ca o epava in ochii opiniei publice, sa se adune intr-o noua forta politica.

Avram Filipas si Cristian Dumitrescu parasesc Partidul Democrat

Daca este, intr-adevar, vorba despre vechiul truc al -parjolirii ogoarelor- sau este o simpla scenarita a unora ramane de vazut. Cert este ca primul -val- al plecarilor din PD, dupa schimbarile la varful partidului, s-a produs ieri, cand doi apropiati ai lui Petre Roman au parasit corabia condusa de Traian Basescu. Deputatul Cristian Dumitrescu si senatorul Avram Filipas au facut, ieri, anuntul la Sala Verde a Senatului, declarandu-se parlamentari independenti. Desi au precizat ca nu au avut negocieri prealabile cu nici un alt partid, demisionarii au spus ca isi vor pastra eticheta social-democrata. Anuntul, care s-a dorit glacial, a fost insotit, in cazul lui Cristian Dumitrescu, de explicatia ca nu se regaseste in politica noii conduceri, aflata la stanga social-democratiei. In plus, el protesteaza fata de ingradirile statutului privind libera exprimare.

Asimilati drept -oamenii lui Roman-, Filipas si Dumitrescu au avut traiectorii diferite in Partidul Democrat. Cristian Dumitrescu a fost vicepresedinte al Senatului si liderul grupului din Camera Superioara, fiind -abonat- al circumscriptiei Suceava. El a facut lobby inainte de alegeri pentru aducerea in partid a profesorului Avram Filipas, specialist in Drept penal, care a si obtinut pozitia a doua pe lista Bucurestiului, dupa Petre Roman. Filipas este primul care pleaca dintre cei opt -oameni- din Senat ai fostului lider PD, parasind astfel grupul democratilor, care detinea 13 locuri, la egalitate cu liberalii. Desi ceilalti sapte au infirmat, ieri, ca vor parasi barca democrata, aritmetica arata ca Roman dispune de suficienta forta pentru a compromite grupul parlamentar al PD. Astfel, daca pe toata durata legislaturii inca sase senatori vor demisiona din Partidul Democrat, partidul lui Basescu risca sa ramana fara grup parlamentar, deci fara oameni in Biroul Permanent al Camerei Superioare, fara drept de cuvant si fara… secretari.

Este de mentionat ca pe Avram Filipas l-a adus in partid chiar Cristi Dumitrescu, ca raspuns la o cerere a lui Roman de a avea in partid personalitati recunoscute pe plan profesional.


Basescu: -Se organizeaza plecari succesive pentru a crea impresia de destramare-

Presedintele PD, Traian Basescu, a declarat, ieri, ca regreta demisiile din partid ale parlamentarilor Avram Filipas si Cristian Dumitrescu, dar a spus ca nu se astepta ca promisiunile grupului Petre Roman sa fie si respectate, pentru ca -este greu sa ai pretentia la fair-play din partea acestui grup-, care nu a putut accepta rezultatul Conventiei Nationale Extraordinare. -Am convingerea ca au organizat plecari succesive pentru a crea impresia de destramare-, a spus Basescu, aratand ca ii pare rau ca, dupa intalnirea pe care a avut-o luni cu grupurile parlamentare, a anuntat ca nimeni nu pleaca din partid. -Am reprodus ceea ce ei au declarat-, a explicat presedintele PD, afirmand ca, in sufletul sau, a fost convins ca acestia nu sunt cinstiti.

Traian Basescu a spus ca cei doi demisionari, care au sustinut ca nu se regasesc in motiunea adoptata la Conventie, nu au precizat nici macar o teza la care se refera si a afirmat ca acum asteapta sa vada unde se vor regasi cei doi parlamentari. -Nu ma asteptam sa fie cinstiti. Imi pare rau ca au plecat-, a conchis Basescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.