Acasă Politic Pintea: După 1 martie, să nu mai auzim despre bani dați de...

Pintea: După 1 martie, să nu mai auzim despre bani dați de pacienți personalului din sănătate; medicii se vor întoarce din străinătate

DISTRIBUIȚI

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, s-a arătat uimită de scăderea salarială pe care a semnalat-o la Digi24 o asistentă medicală de laborator de anatomie patologică. Femeia are studii superioare, lucrează de 30 de ani și spune că a primit cu 1.400 de lei mai puțin la ultimul salariu.
„Creșterea netă este de 3,8-4 la sută, în urma trecerii contribuțiilor. Am făcut (simulare) și la asistente medicale pe anatomie patologică și medicină legală. N-a ieșit o creștere accentuată, dar creșterea medie pe zona de anatomie patologică și legală a fost de 20-50 de lei, ceva de genul acesta. Dar n-am simulat scăderi și am încercat toate categoriile să le cuprindem. Ceva s-a întâmplat acolo”, a comentat ministrul la Digi24.

Sorina Pintea promite și că problema gărzilor se va rezolva. „Vor fi niște explicații pe care le vom trimite spitalelor. Suntem în plin proces de negociere cu sindicatele a regulamentului sporurilor, atingem absolut toate subiectele, astfel încât până la 1 martie toate aceste reglementări să fie foarte clare”, a declarat Sorina Pintea. „Aici nu vor fi probleme, vom clarifica toate aceste aspecte”, asigură ministrul. Sorina Pintea a adăugat că în cazul gărzilor este vorba despre „acea săptămână de până la 48 de ore” și a repetat că vor fi trimise precizări spitalelor, dacă nu s-a înțeles corect legislația.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, mai spus că după majorările salariale de la 1 martie speră să nu mai audă de bani daţi de pacienţi personalului medical, creşterea salariilor fiind un pas „important” spre rezolvarea lucrurilor.

„Eu sper că odată cu majorarea salarială de la 1 martie aceste lucruri să se schimbe şi să nu mai auzim despre aceste lucruri. Nu cred că se vor schimba toate de la bun început, cred că lucrurile vor fi pe parcurs rezolvate. Creşterea salariilor e un pas important pentru că până la urmă hai să spunem că e o reparaţie faţă de cei care au lucrat atât de mult timp pe foarte puţini bani. Majorări salariale au fost în ultimii doi ani, trei majorări succesive, dar înainte de asta, o asistentă medicală care lucra la patul bolnavului în Terapie Intensivă avea un salariu de 1.800 de lei net, până acum doi ani. Au fost majorări succesive acum, de la 1 martie vor fi şi alte majorări, până la urmă trebuie să şi reparăm moral ceva. Pentru că tot timpul avem pretenţie de la aceşti oameni care lucrează în sistemul medical, negândindu-ne că sunt şi ei oameni, au copii, au casă, au rate”, a spus Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că se aşteaptă ca în urma majorărilor salariale şi a investiţiilor în aparatură medicală să se întoarcă în ţară şi o parte din medicii plecaţi în străinătate în ultimii ani.

6 COMENTARII

  1. Cum sa treci cu vederea scaderi de 1100ron, chiar si 2000 ron? Si asta nu doar in cadrul anatomiei patologice. Cum e echitabil ca in cadrul aceleiasi sectii sa creasca salariul tuturor (considerabil) asistentelor medicale de laborator cu studii superioare sa le scada? Si nu ma refer la cativa lei. E o discriminare uriasa. Ca sa nu mai spun ca dupa noua grila, dupa remuneratia alocata, un registrator medical ia aproape acelasi salariu ca un asistent de laborator., care sa nu uitam in ce conditii munceste. Sunt aigura ca multi dintre colegii mei se gandesc sa isi indrepte atentia catre alte sectii fara mediu toxic.

  2. După mărire sa nu urmeze o creștere uriașă a impozitelor! Și de fapt sa fie praf în ochi! Cred ca ăsta urmeaza. Sper sa mă insel. Și sa lase amenințările măcar pana vedem primul salariu😊

  3. De la 01.01.2018 legea Ie- a luat din sporuri. S – a plafonat si brutul, la nivelul lui 2022. De aia a scazut netul fata de decembrie 2017. Nu la toata lumea, ci doar la cei cu salarii foarte mari.

    • Vii sa ne reciti din Olguta? Politicienilor si sefilor din autoritatile publice si din firmele de stat le-au crescut salariile care erau deja foarte mari. Nu te mai uita la A3 ai RTV ca-ti spala creierul si-asa cam neted!

  4. Si eu sant sant as med in sectia Pediatrie si luna aceasta am luat cu 500 lei mai putin…e ceva de nedescris ce se o intampla in sistemul adta de sanatate.Pana cand se vor mai face experiente pe noi???

  5. Si 20.000 lei daca vor avea salariu , cei din sistemul sanitar nu vor renunta la „atentii” din partea bolnavilor ajunsi la mana lor. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.