Home Politic Pintea recunoaste că nu are soluții și pune scăderea veniturilor în seama...

Pintea recunoaste că nu are soluții și pune scăderea veniturilor în seama coaliției de guvernare și a sindicatelor

DISTRIBUIŢI

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a repetat obsesiv într-un interviu acordat DIGI 24 că unele categorii de personal din sistem pierd din venituri și că acest lucru era asumat și știut de sindicate încă din vara anului trecut de când  parlamentarii coaliției de guvernare au votat legea salarizării propusă de Olguța Vasilescu, care a explicat în urmă cu un an (vezi AICI) că lucrează la textul legii salarizării cu specialiști ai fostului PCR fiindcă legea de pe vremea lui Ceauşescu era de fapt cea mai bună, pentru că ştiai de unde pleci şi unde trebuie să ajungi la capătul carierei.

Iată principalele declarații ale Sorinei Pintea despre protestele generate de scăderea veniturilor:
– Sunt acele categorii de personal care nu intră în grilă la nivelul anului 2022. Acest lucru se ştia foarte clar. În grila pe 2022 intră doar medicii şi asistentele medicale. O parte din acest personal auxiliar şi chimişti, biologi, pierd venituri faţă de venitul obţinut în luna februarie.
– Legea 95, legea sănătăţii, permite ca spitalele să acorde din venituri proprii, stimulente în limita a două salarii minime brute pe lună.
– Este o soluţie provizorie.
– Vom rediscuta puţin acordarea sporurilor pe categorii de spitale. Adică : categoria spital 1, categoria spital 5, diferenţiate. Asta la propunerea sindicatelor.
– S-a ajuns la situaţia în care spitalele din subordinea MS, ca ordonator principal de credite, să nu poată acorda decât sporul minim, iar spitalele din subordinea autorităţilor locale să poată să acorde sporul maxim, având în vedere că autoritatea locală nu are în subordine instituţii care au sporuri mari sau mai multe categorii de sporuri.
-Liderii de sindicat nu au realizat că, de fapt, vor exista categorii care vor pierde la venit, deşi legea este din iulie 2017, inclusiv plafonarea sporurilor la 30% pe ordonator principal de credite.
– Probleme au apărut la spitale de monospecialitate , spitale care au avut sporuri maxime date până în luna februarie.
– Pentru încadrarea în legea salarizării, adică în procentul de sporuri de 30%, categoric spitalele nu mai pot să acorde sporurile alea la nivel maxim. Şi atunci pot apărea scăderi de venituri, inclusiv la asistenţii medicali, dar nu semnificativ.
– Din păcate, nu s-a înţeles foarte clar , deşi, repet, legea este din iulie și s-a dorit majorarea grilei pana la nivelul 2022 pentru medici şi asistenţi medicali. Ceilalţi o să intre în grilă progresiv până la nivelul 2022 .
– Pierderea de venituri, da, există , dar rezultă din aplicarea legii până la urmă.
– Este vorba şi de cum se gospodăresc aceşti bani. Pana la urmă, dacă un spital are peste 70% cheltuială de personal are o problemă. Înseamnă că ori nu ar venituri suficiente ori nu şi-a dimensionat bine zona de cheltuială. Există probleme. Fiecare manager trebuie să ştie să-şi administreze foarte bine bugetul.
– Pentru CC Iliescu, ordonatorul principal de credite este MS. Aşa cum vă spuneam înainte în subordinea MS sunt cele mai de vârf spitale din ţară şi care au sporuri foarte mari. Ca să se poată încadra fiecare spital în limita aceasta de 30% s-au făcut nişte calcule, fiecărui spital revenindu-i un procent, care înmulţit cu fondul de salarii pe luna martie, dădea o sumă care reprezenta cuantumul sporurilor. În limita aceea de 30% sunt cuprinse următoarele sporuri: sporuri de condiţii, stabilit prin regulamentul sporurilor , sporul pentru zile libere nelucrătoare, care este de pana la 100% şi sporul de gărzi pentru medici, care în timpul săptămânii este de pana la 75%, iar weekend pana la 100%. Procentul pe care noi l-am repartizat, repet în urma aplicării legii salarizării, Institutul C Iliescu, posibil să nu acopere încadrarea în regulamentul sporurilor şi acordarea procentelor la maxim pentru zile libere nelucrătoare şi orele de gardă. Asta înseamnă că diferenţa poate fi diferenţa de spor până la nivelul minim pe anumite categorii şi diferenţa de pierdere de venit poate fi asigurată din aceste fonduri de stimulente. Banii pentru majorările diferenţă de încadrare şi diferenţă de spor posibil de acordat conform legii salarizării vin pe act adiţional la contractul cu CNAS. Deci, finanţarea există, ceea ce permite legea. Am spus eu ca ministru al sănătăţii aplic legea salarizării. Este o lege care prevede majorarea salariilor de încadrare şi limitarea nivelului sporurilor din sănătate la 30% la ordonator principal de credite .
– Nu toată lumea trebuie să dea sporul maxim. De aceea există nişte limite şi se tot discută de sporul de 85%. Un spor intre 55 şi 85% se poate acorda pentru angajaţi din terapie intensivă, a unităţilor de primiri urgenţe, medicină legală, anatomie patologică, pentru chirugie de ex, sporul este de 15% , pentru medicină internă între 12 şi 15%, pentru medicii care lucrează în ambulator 15%. Deci, aceste categorii de spor sunt diferenţiate , pe specialităţi, dar sporurile maxime au fost acordate la spitalele de monospecialitate psihiatrie…
– În această perioadă am primit foarte multe mesaje. Sunt oameni care au dreptate , sunt oameni care mi-au scris că aşteptările erau mari. Adică să nu câştige o mie de lei la venitul net, să câştige 2 mii de lei. Eu cred că o creştere de venituri, dacă există este foarte binevenită. Am declarat de la început că vor creşte salariile de încadrare, între 40 şi 170%, la personalul medical. Aşa este . Lucrurile sunt reale. Veniturile nete depind de mai multe lucruri. La asistentii medicali depind şi de numărul de zile lucrătoare , turele pe care le fac, sporul de noapte. În sănătate salariile sunt flexibile, nu sunt aceleaşi în fiecare lună.
– Soluția pe termen lung este să diferenţiem categoriile de sporuri pe categorii de spitale. Adică un angajat care lucrează intr-un spital de categoria 1, nu poate să aibă un salariu mai mic decat personalul care lucrează intr-un spital de categoria a 5 a. Ne gandim la aceste solutii. A fost propunerea sindicatelor. Mă bucur că au ajuns la concluzia că trebuie să facem diferenţieri . Vom continua discuţiile şi vom vedea cum vom rezolva această problemă.

În final mesajul adresat de ministru celor care vor să continue protestele şi săptămana viitoare a fost unul neconcludent:
„Aş vrea să-i rog să aibă răbdare să găsim soluţii şi incercăm să găsim soluţiile cele mai bune pentru ca până la urmă, nimeni nu are dreptul să piardă. Echipa este într-adevar echipă.”

Vezi interviul integral la DIGI 24.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.