Acasă Politic Plagiatorul Ponta lovește din nou: fură idei politice și le asumă în...

Plagiatorul Ponta lovește din nou: fură idei politice și le asumă în numele propriu

DISTRIBUIȚI

Nu numai în mediul academic Victor Ponta se ocupă de plagiate ordinare, ci și în politică. Acesta fură ideile adversarilor politici, după care vrea să le pună în practică în nume propriu. În urmă cu circa patru zile, Victor Ponta anunţă reducerea CAS cu cinci puncte, dar din octombrie şi fără acordul FMI. În fapt, acesta era proiectul de lege pe care PDL îl depusese deja la Camera Deputaților încă de anul trecut. Ca să își asume în totalitate această idee, în încercarea de a atrage și alegători de dreapta, Camera Deputaților (contrată de PSD) a respins, luni, proiectul de lege al PDL care prevedea şi reducerea CAS cu 5%, după ce reprezentanţii PDL şi PNL au susţinut că astfel se vor crea mai multe locuri de muncă, iar cei ai PSD au arătat că este un proiect populist şi nu este însoţit de o analiză de impact. Dar nu atât de populist astfel încât Ponta să dea cel mai probabil o ordonanță de urgență pe această temă înainte să intre în cursa pentru prezidențiale.

Dispute în Parlament

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a arătat că proiectul conţine măsuri pentru crearea de locuri de muncă, printre acestea şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, iar, în schimb, propune taxarea cu 30% a veniturilor depistate de ANAF că ar fi obţinute în urma evaziunii fiscale. În replică, deputatul PSD Viorel Ştefan a spus că iniţiatorii vin cu măsuri populiste în materie fiscală, iar proiectul nu este însoţit de o fişă fiscală care să analizeze impactul reducerii CAS, cum cere legea responsabilităţii fiscale. Acest lucru a stârnit protestele deputaţilor PDL şi PNL, care au arătat că şi premierul Victor Ponta a susţinut reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. „De ani de zile PNL a susţinut şi cu PSD la Guvern reducerea CAS, pentru că suntem consecvenţi, nu că suntem populişti. Nu uitaţi ce aţi promis”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Când vorbeşte PSD de stabilitate şi predictibilitate râd în hohote. Recordul de impredictibilitatea a fost atins în guvernarea dumneavoastră, în ultimii doi ani de guvernare PSD, au fost două modificări de politică fiscală pe lună. Reducerea CAS este vitală”, a spus şi deputatul PDL Andreea Paul. Deputaţii PDL au propus retrimiterea la comisie a acestui proiect, pentru a evita respingerea lui, însă această propunere nu a fost acceptată, iar proiectul a fost respins cu 286 de voturi ”pentru” raportul de respingere, 33 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Așa-zisă asumare guvernamentală

Liderul PDL Vasile Blaga a fost întrebat, luni, despre faptul că Guvernul intenționează să trimită Parlamentului proiectul privind reducerea CAS, el răspunzând că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale şi că „problema este la Guvern”. „Vă reamintesc că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege pentru reducera CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori. Deci, noi suntem iniţiatorii unui astfel de proiect de lege şi este în programul nostru electoral din alegerile generale din 2012. Problema este la Guvern”, a afirmat Vasile Blaga. Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.