Acasă Politic PNL bombardeaza Legea anticoruptie cu proiecte de amendare

PNL bombardeaza Legea anticoruptie cu proiecte de amendare

DISTRIBUIȚI


Pachetul anticoruptie va fi modificat -bucata cu bucata- daca liberalii vor reusi in campania lor declansata ieri la parlament. Maine, grupul PNL va depune la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor trei proiecte pentru a corecta stufoasa lege de lupta impotriva coruptiei, adoptata fulger prin asumarea raspunderii guvernamentale. In viziunea liberalilor, demnitarii vor trebui sa faca marturisiri complete legate de agoniseala lor, inclusiv valoarea investitiilor, urmand sa dea cu subsemnatul din nou la o luna dupa incetarea mandatului.

Conflictele de interese vor fi controlate de o comisie de etica, iar cedarea afacerilor catre soti si frati va fi sanctionata, fiind considerata o smecherie pentru evitarea legii. Desi proiectele au -puritate- liberala suta la suta, PD ii va sprijini – democratii mizand si ei, la schimb, pe suportul PNL pentru modificarile lor privind registrele de interese.

Actiunile – la vedere

La cartierul general al PNL din Camera Deputatilor, liberalii au lansat ieri cele trei proiecte de modificare a pachetului anticoruptie, ce va fi, astfel, atacat, pe felii. Inovatia liberala in materia declaratiilor de avere prevede atasarea unei noi declaratii, in care demnitarii ar urma sa dea in vilag tot avutul lor, inclusiv colectii, bijuterii, antichitati, castiguri la loterie si jocuri de noroc, dar si serviciile de protocol, cum ar fi excursiile in strainatate care depasesc 5.000 euro. Aceasta anexa va ramane la secret, sub cheia comisiilor de etica si de control al averilor pana la prima reclamatie, cand se vor declansa verificarile. La sugestia reprezentantilor societatii civile, prezenti ieri in sala grupului parlamentar liberal, valoarea exacta a tuturor acestor bunuri si beneficii va fi inscrisa in declaratia publica. La recomandarea ziarului -Curentul-, in proiectul de lege s-a prevazut si declararea exacta a sumei detinute de demnitari sub forma de actiuni si investitii, pentru a se bloca eludarea legii prin mutarea banilor din conturi intr-un loc care ar ramane astfel departe de ochii cetatenilor.

Demnitarii vor fi verificati -la sange-

La dezbaterea de ieri, sustinuta de purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu, si deputatii Radu Stroe, Cornel Stirbet si Ovidiu Draganescu, a fost atacata printr-un alt proiect, capitolul privind conflictul de interese. Liberalii il definesc prin contradictia dintre interesul privat si cel public, de aici decurgand incompatibilitatile. -Legea actuala pune carul inaintea boilor-, sustine Eugen Nicolaescu. Proiectul PNL interzice virarea afacerilor catre soti si frati pentru a scapa de sub autoritatea legii, considerand, in alta ordine de idei, ca si sefii de la centru si din teritoriu ai partidelor politice trebuie -sa-si declare interesul-.

Lipsita de orice posibilitate de control, legea actuala ar putea fi amendata prin instituirea unei Comisii de etica. In viziunea PNL, aceasta va lua -la puricat- declaratiile de interese, astfel incat demnitarii sa dea socoteala. Comisia va fi prezidata de opozitie si va pune in discutie mandatul parlamentarului cu pricina.

Cu acelasi prilej, grupul PNL vrea sa modifice alta reglementare, de aceasta data din mediul de afaceri, obligand firmele sa plateasca la timp asociatilor dividendele cuvenite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.