Acasă Politic PNL va lansa echipe de lideri in loc de un Guvern-fantoma

PNL va lansa echipe de lideri in loc de un Guvern-fantoma

DISTRIBUIȚI

Clasamentul evenimentelor politice ale saptamanii trecute a fost rasturnat de o tragedie: accidentul de la Vulcan. Liderul PNL, Valeriu Stoica, sanctioneaza Guvernul ca a transformat si acest eveniment intr-o actiune de campanie pentru propria imagine. In plan politic, liberalii au fost protagonisti fara voie in cazul evacuarii organizatiei PNL sector 6 si al audierilor din cazul Romtelecom. Valeriu Stoica anunta insa evenimentul sezonului in privinta reorganizarii PNL prin lansarea echipelor de lideri care vor cristaliza partidul, pe modelul echipelor de fotbal, spargand astfel reteta consacrata in partidele romanesti: partidul-locomotiva.


– Domnule Valeriu Stoica, daca ar fi sa faceti un top al saptamanii politice, ce eveniment ati aseza pe primul loc?

– Saptamana politica a fost spectaculoasa – neasteptat, tinand cont ca suntem in plin sezon estival. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc mai intai, ci despre un eveniment nepolitic, care a indoliat saptamana trecuta: accidentul de la Vulcan. 14 oameni au murit in subteran in noaptea de luni spre marti din cauza unei explozii. Acest fapt tragic spune totul despre conditiile subumane, de risc extrem in care lucreaza minerii din Romania. Am citit cu atentie lista neagra a victimelor accidentului si m-a impresionat, dincolo de toate, faptul ca in urma exploziei au ramas 21 de copii orfani. Intr-o singura noapte.

Guvernul va trebui sa extinda cercetarile si in celelalte zone miniere pentru ca asemenea accidente sa nu se mai intample. Nimeni nu verifica cum s-au folosit banii alocati pentru evitarea accidentelor. Este clar ca nu este vorba numai de indisciplina celor care muncesc?ë Oricum, este regretabil ca pana si acest moment tragic a fost transformat de Guvern intr-o actiune de campanie pentru propria imagine.

– Si in plan politic a fost o saptamana agitata, care i-a avut la un moment dat in obiectiv pe liberali?ë

– Da, s-au inregistrat doua momente in care puterea a actionat cu -bratul sau de fier-, ca sa spun asa. A fost o tactica a diversiunilor, o incercare de discreditare a opozitiei prin lovituri sub centura. Audierile in cazul Romtelecom reprezinta un astfel de exemplu. Ceea ce nu stie lumea este ca noi am fost audiati ca martori; puterea a incercat insa prin toate mesajele sa induca ideea de vinovatie. In ceea ce ma priveste, lucrurile sunt foarte clare. Comitetul de Coordonare din care am facut si eu parte nu a avut nici o responsabilitate juridica in procesul de privatizare; a fost infiintat prin hotarare de Guvern, nu prin lege, si a avut doar o functie politica. In al doilea rand, contractul cu firma Goldman Sachs a fost incheiat inainte de infiintarea comitetului si nu avea nici o legatura cu acesta. Prezenta firmei respective a fost o garantie pentru privatizare – nu noi trebuia sa-i supraveghem pe ei. Cel mai important lucru este insa faptul ca semnatura mea nu apare pe documentul referitor la comision si nimeni nu putea sa ma inlocuiasca. Este clar ca toata aceasta poveste are la baza o comanda politica a Guvernului Nastase. Cei care au facut plangerea penala au dat comanda politica. Politia isi face doar datoria.

– In aceeasi zi, organizatia PNL sector 6 a fost expulzata din sediul Primariei in care a functionat pana acum. Nu avea dreptul Primaria sa ia o astfel de decizie in calitatea sa de proprietar?

– Noi, liberalii, suntem primii care aparam proprietatea si legalitatea. Noi sanctionam in acest caz abuzul de putere savarsit de primarul PSD Dan Darabont, care a luat o decizie ce demonstreaza persecutia politica. Dan Darabont crede ca patrimoniul public este mosia lui. El a incalcat grav legea, in primul rand pentru ca normele in vigoare prevad prelungirea de drept cu cinci ani a acestor contracte de inchiriere pentru partidele politice. Apoi, chiria a fost platita pana in noiembrie si nereturnarea banilor valoreaza juridic drept acceptare a continuarii contractului. Al treilea element, la fel de grav, este faptul ca evacuarea – adica executarea silita – s-a facut in ilegalitate, nu cu executorii judecatoresti, ci cu oamenii Primariei. De aceea, noi am hotarat sa-l dam in judecata pe primarul PSD Dan Darabont pentru abuz in serviciu impotriva intereselor publice si, in plus, sa-i cerem daune printr-o actiune civila. Daca PSD vrea sa credem ca este altceva decat PDSR, FSN si PCR, ar trebui sa il sanctioneze drastic pe vechilul Darabont.

– In timpul mandatului dumneavoastra ca ministru al justitiei, generalii Stanculescu si Chitac au fost condamnati la 15 ani inchisoare pentru represiunea de la Timisoara. Acum cateva zile, procurorul general a dat o sansa de reabilitare celor doi generali, admitand recursul in anulare. Cand a dat justitia o hotarare politica, atunci sau acum?

– Lumea nu stie inca foarte bine ca ministrul justitiei nu are dreptul sa intervina in procese si nici sa influenteze hotararile judecatoresti. Masurile din ultima vreme, luate prin intermediul procurorului general, care are puterea sa intervina, sunt politice. Poate ca semnele de intrebare nu ar fi asa mari daca motivele invocate de Joita Tanase nu ar fi pur formale, cum este faptul ca expertiza psihiatrica de la Timisoara nu a fost validata la Bucuresti?ë Guvernantii care fac comert politic cu justitia vor plati la un moment dat pentru nedreptatile lor. Justitia nu va fi insa intimidata de aceste presiuni politice. Aici nu conteaza persoanele, ci principiile si respectul fata de mortii Revolutiei.

– Saptamana aceasta veti face un turneu la o serie de organizatii PNL din teritoriu. Este o incercare de a va prelungi vacanta?

– Aveti simtul umorului sau pur si simplu e o intrebare rautacioasa?ë Daca a alerga prin opt judete in cateva zile inseamna vacanta, pot accepta termenul dumneavoastra. In aceasta toamna va avea loc un val de conferinte judetene in PNL pentru alegerea conducerilor locale. Fac acest turneu pentru ca un presedinte trebuie sa fie in permanent dialog cu filialele judetene. In plus, am de gand sa lansez o reteta unica in peisajul romanesc, in privinta organizarii PNL. La sfarsitul lunii iunie am prezentat BPC exact pe aceasta tema un proiect de document care va fi dezbatut de filiale. In acest sens au lucrat si domnii Victor Babiuc si Napoleon Pop. Despre ce este vorba? Convingerea mea este ca un partid care se bizuie numai pe cota electorala a liderului lui urca sau coboara in functie de cota acestuia. Dorim sa cladim o institutie, o echipa, nu sa punem lauri efemeri pe fruntea unuia sau altuia. Ati vazut, lumea politica romaneasca e obsedata de liderii-locomotiva, de aceea s-a dezvoltat si cultul personalitatii. PNL nu va fi un astfel de partid. La noi va fi ca la fotbal – o echipa – in care conducatorul de joc, oricat ar fi de performant, nu poate sa inscrie goluri de unul singur.

Concret, PNL va trebui sa-si lanseze in aceasta toamna echipe de lideri la nivel national, dupa cum va pregati echipe la nivel teritorial dupa fiecare conferinta judeteana.

– Veti face un fel de Guvern-fantoma?

– Nu. Ideea Guvernului din umbra este demonetizata cat timp in Romania nu exista un singur partid de opozitie, iar cotele electorale ale opozitiei sunt in continua schimbare. Aceste echipe de lideri vor fi structurate pe domenii pentru a se asigura mai bine reprezentarea intereselor electoratului in Parlament si la nivelul administratiei locale si mai ales pentru a cenzura eficient erorile guvernarii PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.