Acasă Actualitate Filiera -Camionul- -a scos- din circulatie 100 de autovehicole

Filiera -Camionul- -a scos- din circulatie 100 de autovehicole

DISTRIBUIȚI

Politistii de la Furturi Auto din cadrul IGP au reusit sa anihileze una dintre cele mai bine organizate bande de hoti de masini de mare tonaj. Reteaua avea ramificatii din Bucuresti pana in judetul Alba. Numarul masinilor furate este estimat la 100. In urmatoarele zile, politistii de la IGP vor face un control amanuntit si in localitatile din Muntii Apuseni, unde exista un numar impresionant de autocamioane. Exista suspiciuni ca reteaua de hoti s-a fi indreptat spre aceasta zona si ca ar avea relatii cu mafia lemnului. De asemenea, se banuieste ca banda s-a bucurat de sprijinul unui personaj important din IJP Alba. Inginerul de la RAR Alba care a efectuat controlul ultimelor masini furate continua sa sustina ca acestea sunt in regula, desi politistii au constatat ca seriile sunt modificate. Opt dintre infractori, printre care si un fost politist, sunt acum arestati sau cercetati in stare de libertate.

Filiera -Camionul-

Banda de hoti a actionat intr-un mod extrem de eficient. -Creierul-, Marian Toma, de 35 de ani, din Bucuresti, este un individ cu experienta in domeniul furturilor auto si o veche cunostinta a politistilor. Fost sofer de camion, el s-a reprofilat pe acest tip de autovehicule deoarece stia ca sunt usor de furat. Contra unei sume de cinci-sase milioane de lei, el propunea unor soferi de camion sa fure camioanele din autobaze si sa le abandoneze pe Autostrada Bucuresti – Pitesti la km 36. Ulterior, Marian Toma trimitea un alt sofer, care nu stia ca e vorba de un autovehicul furat, sa-l ia si sa-l mute intr-una dintre parcarile mari din judetul Alba.

Dupa cateva zile, membrii locali ai bandei luau camionul si il duceau in satul Sard (comuna Ighiu), la circa sapte km de Alba-Iulia, acasa la Dorin Dumitru Medrut. Acesta avea un grajd imens, amenajat cu toate sculele si aparatele necesare pentru -operarea estetica- a camioanelor furate. In acelasi scop, el folosea si curtea si magazia unei foste IAS, situata in vecinatatea casei sale. Ajutat de vecinul si complicele sau, Silviu Beldean, Medrut poliza, revopsea si repara (daca era nevoie) camioanele furate. Cei doi inlocuiau sasiul mic al camionului (singura piesa care poarta o serie ce permite identificarea) si scoteau camioanele la vanzare, cu 200-300 milioane de lei. Sasiurile si actele necesare pentru -cosmetizarea- camioanelor si transformarea lor in -marfa cinstita- erau procurate de Marian Toma. Acesta cumpara camioane scoase la casat, de la diverse autobaze din tara (la pret de fier vechi), de la care folosea actele si sasiurile sau numai seria de pe sasiu.

Demascarea

Banda a fost anihilata, dupa ce a fost arestat Marian Toma si doi complici ai sai, Valeriu Pitran, 31 de ani, din comuna Roata de Jos, judetul Giurgiu, si Iulian Mihalache, tot din Giurgiu, pentru ca au furat un autoturism Dacia, cu numarul de inmatriculare B-25-ZHX, de pe strada Nerva Traian din Bucuresti. Politistii nu s-au multumit numai cu atat. Urmarind desfasuratorul telefoanelor date de Toma, ei au descoperit convorbirile pe care acesta le purta cu complicii sai din Alba. Ofiterii din BFA al IGP au alcatuit rapid o -potera- din 12 soferi de camion pagubiti si s-au deplasat la Sard. Ei l-au surprins pe Beldean in plin -proces de productie-, vopsind un camion de 16 tone, furat, in curtea IAS. Politistii au descoperit, la prima descindere, 12 camioane furate si prelucrate, numai bune de scos pe piata. Soferii care ii insoteau pe politisti au descoperit piese din camioanele care le fusesera furate (bene, jenti, chiar perne de scaune) montate pe camioanele din curtile celor doi. Printre -piesele de schimb- pastrate de infractori pentru operatiuni viitoare se numara si caroseria autoturismului ARO al realizatorului emisiunii -Brigada Mobila- de la Antena 1, care fusese furat din Bucuresti.

Urmeaza -Operatiunea Apuseni-

Deocamdata, politistii au facut cercetari numai in zonele Alba-Iulia si Sebes (inclusiv localitatile din jurul celor doua orase), in Vintu de Jos si pe Valea Sebesului. -Bataia pestelui- se pare insa ca va fi in cursul acestei saptamani. Echipa de la IGP urmeaza sa se deplaseze in zona Muntilor Apuseni, unde exista sute, daca nu chiar mii de camioane, multe dintre ele cumparate in ultimii trei ani.

Mafia lemnului, care a reusit, in cativa ani, sa -rada- sute sau chiar mii de hectare de padure, este o caracatita ale carei tentacule se intind pana la Bucuresti (la niveluri foarte inalte) si peste granita, in special in Ungaria si Iugoslavia. In fiecare zi, din Apuseni pleaca spre Oradea, Arad sau Timisoara zeci de metri cubi de cherestea sau de busteni. Pentru transportul lemnului a fost nevoie, bineinteles, de foarte multe camioane. Avand in vedere ca exista o cerere mare pe piata Apusenilor de asemenea autovehicule, din partea unor clienti cu suficiente -lichiditati-, este usor de banuit ca filiera hotilor de camioane s-a orientat, cu predilectie, catre aceasta zona. O sursa bine informata ne-a declarat ca exista deja suspiciuni in ceea ce priveste 11 camioane-platforma, transformate pentru transportul lemnului. Dupa vizita in Apuseni, s-ar putea ca numarul autovehiculelor de diverse tipuri, furate si vandute de filiera descoperita de politisti, sa creasca mult peste estimarea actuala, de 80-100 de autovehicule.

Semne de intrebare uriase

Faptul ca filiera de hoti a functionat cativa ani in judetul Alba, fara sa fie deranjata, ridica multe semne de intrebare. In primul rand, este suspect faptul ca a fost nevoie de interventia ofiterilor de la Furturi Auto din IGP pentru a fi stopata o asemenea operatiune gigantica. Greu de crezut ca acestia sunt singurii profesionisti din domeniu. In acest caz, daca nu a fost vorba de lipsa de profesionalism, de ce a fost atat de longeviva reteaua de hoti? Exista vreo legatura intre -orbirea- politistilor din Alba si faptul ca unul dintre membrii retelei, Onisor Costea, este un fost politist? Sa fie adevarate zvonurile care leaga operatiunea -Camionul- de numele unuia dintre cei mai importanti -bastani- din IPJ Alba?

Un alt mare semn de intrebare il ridica activitatea -specialistilor- de la filiala Alba a Registrului Auto Roman (RAR). Acestia -nu au reusit- sa descopere nici o hiba la zecile de autovehicule pe care reteaua de hoti le-a adus la verificarea tehnica necesara pentru inmatriculare. Inginerul de la RAR Alba care a verificat ultimele autocamioane furate, descoperite de politistii din Bucuresti, a continuat sa afirme ca acestea sunt in regula, in ciuda faptului ca politistii de la laboratorul criminalistic au descoperit extrem de usor ca seriile autocamioanelor sunt falsificate.

Aceste intrebari, ca si altele, isi vor gasi probabil raspunsul dupa ce echipa de politisti din IGP isi va finaliza investigatia.

Adrian Horincar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.