Acasă Politic PNL vrea sa rapuna Guvernul

PNL vrea sa rapuna Guvernul

DISTRIBUIȚI

Ieri dimineata, liberalii le-au trimis tuturor partidelor parlamentare o scrisoare mai putin obisnuita, sub forma motiunii de cenzura. Deputatii si senatorii de toate culorile sunt invitati sa semneze textul elaborat de PNL prin care se cere demiterea Guvernului Nastase, acuzat de -incalcarea Constitutiei si de incapacitatea de a administra treburile tarii-. Subiectul motiunii este criza de autoritate a statului in zona Harghita-Covasna, conform marturisirilor unor inalti demnitari ai PSD si ale presedintelui tarii.

Biroul Permanent Central al PNL a hotarat marti seara, in unanimitate, ca motiunea Har-Cov sa fie lansata astazi, urmand ca ea sa fie depusa imediat ce se vor aduna cele 120 de semnaturi necesare. Desi cu o zi in urma, liberalii anuntasera o motiune cu doua paliere (Harghita-Covasna si calitatea vietii), staff-ul PNL a decis sa focalizeze atentia publica, tragand un semnal de alarma mai intai asupra pierderii autoritatii statului, ca subiect de interes national.

Scenariul acestei sesiuni cuprinde si o a doua motiune de cenzura, pe care o planuiesc democratii in replica la asumarea raspunderii Guvernului, avand ca tema scaderea nivelului de trai. Si intr-un caz, si in altul, autorii motiunilor au nevoie de semnaturile peremistilor pentru a le putea depune oficial. Surse parlamentare arata ca deputatii si senatorii PRM s-au angajat deja sa sustina motiunea liberalilor, care are, de altfel, o tema agreata suta la suta de oamenii lui Vadim. Sezonul motiunilor nu se va incheia insa aici, peremistii avand in plan pentru luna februarie o motiune simpla pe tema saraciei, pentru care au cerut sprijinul liberalilor. Spre deosebire de motiunile simple, care nu au efecte grave, o motiune de cenzura poate rasturna Guvernul. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie insa de 242 de voturi. Desi nu spera intr-o asemenea productie de adeziuni, liderul grupului PNL din Senat, Radu F. Alexandru, mizeaza si pe nemultumitii din PSD, care se pot manifesta fara frica, tinand cont ca va fi vot secret. Autorii textului, liberalii Radu F. Alexandru si Paul Pacuraru, invoca afirmatiile lui Ioan Rus, Radu Timofte, Cozmin Gusa si nu in ultimul rand ale lui Ion Iliescu, dar si Raportul Comisiei SRI, care vorbeste de tendinte separatiste in Harghita si Covasna, aratand ca -este pentru prima data in istoria moderna a tarii cand, in timp de pace (…), s-a ajuns sa fie pusa in discutie conditia de stat unitar si indivizibil a Romaniei-. Mai mult, ieri, Radu F. Alexandru a aratat ca -se teme- ca ne aflam in pragul unui conflict etnic, -desi nu vrea sa creada asa ceva. El a invocat in sprijin materialul prezentat de -Curentul- si elaborat de Institutul de Analiza a Comunicarii – privind pericolele aplicarii Legii statutului maghiarilor in Romania -, despre care a spus ca i-a inspirat -frica-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.