Home Politic Politica misogina

Politica misogina

DISTRIBUIŢI

Cand vine vorba despre femeile implicate in politica, multi au retineri, daca nu chiar repulsie. Sa fi ramas oare atat de adanc inradacinata imaginea Primei Academiciene a tarii vorbind ore intregi in fata poporului? Sau -caldura- Doamnei de Fier a Marii Britanii a ajuns (abia acum) si pe la noi? Oricare dintre variante ar fi, un lucru e cert. Unora le este greu sa creada ca femeia de la cratita are ceva de spus, perdeaua numita elegant mentalitate impiedicandu-i sa vada ca ea a lasat bucataria pe locul doi si a pus mana pe carte. De la schimbul de retete, ea a trecut la schimbul de idei, initiaza proiecte, a invatat sa schimbe si roata de la masina, si sa conduca o afacere, in multe cazuri personala. De catva timp, spre -bucuria- unora dintre semenii ei (de gen masculin), are o noua preocupare: politica. Incet si sigur, femeile si-au croit drum in anii postedecembristi intr-un domeniu considerat, cel putin pe vremea bunicilor, ca apartinand prin excelenta barbatilor. Ele justifica pasul facut prin aceea ca degeaba te plangi, daca nu te implici; de pe marginea -terenului- nu poti schimba nimic. Din toamna vom putea vizita organizatiile de femei intr-o alta prezentare. Urmeaza o perioada de alegeri si de reorganizari. Acolo unde este cazul. Femeile liberale, de exemplu, nu considera ca trebuie sa existe astfel de organizatii, motivand ca politica este o competitie deschisa unde sansele ar trebui sa fie egale. Chiar si membre ale altor partide, cu functii importante, impartasesc aceasta conceptie. Dar asta nu inseamna ca nu se implica in activitati specifice. De la propuneri legislative pana la organizarea de evenimente publice, ele sunt peste tot. Si imbratiseaza convingerea ca ce nu te doboara te face mai puternic. Vor si pot sa munceasca de trei ori, de cinci ori mai mult pentru a face si a se face auzite.

Inegalitatile liberale

-Daca femeile nu se vor elibera ele insele, nimeni altul nu le va putea elibera.- (Rabindranath Tagore)

La PNL nu se pune problema constituirii unei organizatii a femeilor. Desi ai zice ca exista si ca Mona Musca este sigur presedinte. Schimbarile din partid nu vor avea insa efect in aceasta privinta. Dar cum nu iese fum fara foc… -Organizatia nu exista la nivel national; sunt cateva organizatii judetene si cateva la nivelul localitatilor. Eu cred ca trebuie sa fie o competitie deschisa tuturor, fara organizatii de femei, de tineret sau specializate pe profesii-, declara doamna deputat. Cel putin in privinta organizatiei de femei, se pare ca asa cred si cei din partid. -In PNL nu se doreste o organizatie de femei. Daca majoritatea va dori, se va infiinta.-

Diane, fii barbata!

-Acolo unde, pentru noi barbatii, este un zid de arama, pentru femei nu este adesea decat o panza de paianjen.- (Diderot)

-Am senzatia ca (politica – n.r.) este o zona… asa, nu foarte curata. Dar daca nu ne implicam, nici n-o s-o curatam vreodata, asta e clar!-, afirma… barbateste Diane Vancea, vicepresedinte PNTCD Constanta. Este o femeie de 30… si ceva de ani, desteapta, frumoasa, dar nu prea devreme acasa. -Am o fetita de 10 ani care imi cam reproseaza ca stau prea putin timp cu ea. Chiar asa micuta, remarca agitatia care se creeaza in jurul oamenilor politici.

O sa fac tot ce pot sa o tin aproape de mine.- Norocul ei, familia care o sprijina si ii ofera un loc in care sa-si incarce bateriile, pentru ca tot ce face e (si) pentru ei. -Trebuie sa ne implicam cu totii.- De altfel, cat a durat discutia, interlocutoarea mea a folosit foarte des verbele -a trebui- si -a se implica-. Spera ca femeile vor avea mai mult curaj sa intre in zona politicului, pentru ca, spune Diane, -se pare ca este mai mult o problema de curaj si de incredere in fortele proprii-.

Puterea exemplului e mare si poate tocmai de aceea, crede ea, femeile formeaza organizatii politice, pentru a-si impune punctele de vedere. Dar tot ea e de parere ca n-ar trebui, totusi, sa existe organizatii speciale, cum sunt denumite cele de tineret, de femei sau de muncitori. -Ma voi implica in refacerea Organizatiei de femei, dar toti sunt membri de partid, si cu asta basta!- In 1995 a plecat trei luni la Toulouse, cu o bursa. Acolo, un profesor, in timpul unui curs, le-a spus: -De ce va plangeti, daca nu va implicati? Aveti liderii pe care-i meritati! Clasa politica este o reflectare a poporului-. Un an mai tarziu, Diane devenea membru PNTCD. -Am intrat mai tarziu pentru ca am fost putin derutata in legatura cu ce reprezenta clasa politica, deruta care nici in prezent nu mi-a trecut. Sunt nemultumita de modul in care actioneaza foarte multi politicieni.- Sunt barbatii (politicieni) misogini? -Nu stiu ce sa spun… E posibil sa fie, altfel nu-mi explic de ce atat de putine femei fac politica.

Competenta trebuie sa-si spuna cuvantul, indiferent ca esti femeie sau barbat. Nu putem demonta anumite conceptii decat demonstrand ca misoginismul nu este necesar. Nu suntem cu nimic mai prejos; eu sunt convinsa de asta si astept ca celelalte colege, nu numai din partid, sa creeze un val. Chiar e nevoie de prezenta lor acolo.-

In 1988 a terminat Facultatea de Comert, iar acum este (si) lector doctor la Universitatea Ovidius din Constanta. Iata cum vede un economist politica: -Este ceva foarte vast. E greu sa spun eu acum ca sunt politician de meserie; nu stiu daca sunt multi in Romania care pot spune asta, dar e clar ca spre asta tindem – spre o zona a politicii facuta cu stiinta, cu indemanarea necesara.- Si totusi, ce fac femeile din PNTCD? Organizeaza la sediu asa-zisele -Joi culturale-, prin care au lansat pana acum tineri pianisti si artisti plastici. In 2000 au organizat simpozionul -2000 de ani de crestinism in Dobrogea-. Artisti plastici au donat lucrari pentru patrimoniul PNTCD Constanta si, pe baza acestui patrimoniu, vor sa deschida o fundatie. Membri, tineri artisti si profesorii lor au fost implicati in refacerea unor biserici din Dobrogea. Cu toate astea, -imaginea partidului este mai importanta decat realitatea-.

Domnul Ivanescu e feminist…

-Orice face, femeia trebuie s-o faca de doua ori mai bine ca barbatul pentru a i se da acelasi calificativ. Din fericire, nu e greu.- (Charlotte Whitton)

Iar pentru femeile din PD va fi si mai usor. Conform noului Regulament, elaborat de Organizatia de femei a PD Bucuresti, numarul femeilor care vor avea acces la decizie politica in cadrul partidului va creste cu 1.410 la nivelul conducerilor judetene. Prin acest regulament s-a urmarit extinderea structurilor de conducere din organizatiile interne de femei ale partidului.

-A fost creata o conducere in oglinda cu partidul mare, pentru pregatirea femeilor in domeniile politice in care vor candida, pe functiile dorite-, a declarat Paula Ivanescu, presedintele Organizatiei Femeilor Democrate, OFD. Drept raspuns la intrebarea daca e necesara o organizatie de femei, doamna deputat reda o replica a unui coleg de partid: -Ce tot vor astea din Biroul Permanent Judetean? Lasa sa ia functii la femei!-, si adauga: -Politicienii romani, cei mai multi, sunt misogini. Dar si femeile sunt. Prefera in locul disputei cu un coleg, disputa tot cu o femeie. Ar trebui sa invete sa practice solidaritatea de gen, asa cum fac barbatii-. De profesie inginer tehnolog de petrol, a lucrat mult in cercetare, lucru care a invatat-o sa priveasca in viitor.

-Politicienii romani ar trebui s-o ia inaintea societatii.- Activitatea de partid o tine departe de sotul ei, -dar am noroc ca el nu are pretentii. Si daca ar fi avut, trebuia sa se invete sa si le rezolve altfel-. Contrar zicalei ca ochii care nu se vad se uita, ei au invatat sa se iubeasca de la distanta. E greu sa impaci familia si cariera; -nu stii ce-i mai important. Sunt doua lucruri pe care le neglijam toata viata si cu care ramanem intr-un sfarsit, asa cum ramanem: familia si sanatatea-.

Dar doamna deputat nu pare a se teme, desi face o analiza rapida a situatiei femeilor cu functii importante, pe plan mondial: -Sunt fie divortate, fie nemaritate-. Noroc ca domnul Ivanescu este un feminist si are incredere in virtutile femeilor. Poate tocmai pentru a stimula si increderea femeilor in ele insele, cele din OFD au primit un -Ghid pentru practicarea egalitatii de sanse-. Si dupa ce au invatat s-o practice, au mai primit unul. -Femeia si puterea.- Apropo de egalitatea de sanse, acest ghid prezinta -smecherii- mai mici sau mai mari (adica, mai elegant, situatii) din care se poate invata. Dar domnii pot sta(?) linistiti. Din 08.06.2002 a intrat in vigoare Legea egalitatii de sanse intre femei si barbati. -Nu are rost separarea. Mai inghiti si cu noduri, dar iti moderezi atitudinea incat sa pastrezi o cale de echilibru.

Trebuie sa fie un parteneriat.- O problema importanta dezbatuta de OFD este cea a violentei in familie. -Am organizat o discutie publica pe aceasta tema si am invatat femeile ca au drepturi, sa si le caute, sa nu mai stea sa rabde.- Au in perspectiva un proiect pentru acordarea copiilor din mediul rural de sanse egale cu ale celor din mediul urban. -Pentru asta trebuie stimulate mamele din mediul rural. Plus ca suntem ingrijorate de rezultatul recensamantului. Politicienii nu se intereseaza de politica demografica. Le-am atras atentia celor din PD ca trebuie luata o hotarare referitoare la populatie. Noi, femeile, sustinem traiul in cuplu.-

-Puterea- barbatilor nu sustine femeia

-Femeia nu este catusi de putin inferioara barbatului, in afara lipsei de putere.- (Xenofon)

Din toamna, UDMR va crea mai degraba o baza de date cu femeile din partid, alese sau care detin functii, dupa cum ne-a declarat Julia Pataki, deputat. Ele vor sa faca un consiliu unde se pot ajuta reciproc, de la nivelul parlamentar sa ajute la nivel local si astfel sa aiba informatii reale despre problemele existente.

-Nu consideram necesara o organizatie de femei. Intr-un cadru mai larg, aerisit, fara functii si structura rigida se pot face mai multe.- Anul trecut a fost demarat programul -Femeile pot reusi-, structurat in doua parti. In prima parte s-au intalnit potentiale candidate la functii din partid sau din alte structuri de conducere si reprezentanti ai societatii civile. Partea a doua a programului, care e in curs de finalizare, a stabilit contacte intre femeile alese sau cu functii diverse. Scopul acestui program a fost implicarea femeilor in viata politica. -Este mai greu de realizat. Si din cauza traditiei, a culturii, dar nici nu exista sustinere din partea celor care sunt la putere si care sunt majoritatea barbati.- La nivel local, femeile implicate tin legatura cu cele care ar putea intra in politica si le instruiesc. Totusi, doamna deputat e convinsa ca -femeile reusesc impreuna cu barbatii. A se vedea si implicarea lor in programul <Femeile pot reusi>.-

In PRM nu se sare cu parasuta

-A simti, a iubi, a suferi, a se devota, acesta va fi intotdeauna subiectul vietii femeilor.- (H. de Balzac)

Membra a Partidului Romania Mare inca din 1991, Lia Olguta Vasilescu, Oana pentru prieteni, marturiseste ca e greu sa-ti croiesti drum in politica, indiferent de domeniul din care vii. -Eu n-am fost parasutata dintr-un birou unde venisem in contact cu doua-trei persoane-, spune fosta ziarista din Dolj. Despre -amabilitatea- colegilor din Parlament povesteste zambind: -Daca ajungi intr-o functie, toti barbatii, mai ales politicieni, se intreaba cum ai ajuns acolo. Nu mai e cazul sa spun care sunt comentariile la adresa femeilor; mai ales la adresa mea au fost facute destul de multe-. Pentru ea, reteta succesului e simpla: -Trebuie sa fii deosebit de dura pentru a dialoga cu ei de pe aceeasi pozitie, pentru ca altfel nu te baga in seama. Eu a trebuit sa-mi asum rolul de femeie-barbat. Trebuie sa muncesti de trei ori mai mult-. Pentru ca -e barbata-, a facut si Colegiul National de Aparare. Ca nu se stie… Cat a profesat ca jurnalist, a cunoscut multi oameni cu care a stat de vorba apoi ca politician. -Ziaristii trebuie sa stie cam tot despre tot; mi-a fost usor sa inteleg societatea.- Dar Lia Olguta inca nu intelege de ce trebuie sa existe organizatii de femei. -E ca si cum ai spune <Voi, femeile, mergeti la organizatia voastra, luati functii, vi le impartiti voi acolo, si noi, aici, barbatii, conducem partidul!>.- Ba are ceva si cu existenta Organizatiei de Tineret, al carei presedinte este. De ce sa se faca diferente, ca doar toti sunt in acelasi partid. Rau cu rau, dar mai rau fara rau, asa ca organizatiile trebuie sa existe, pentru a crea un cadru in care si tinerii, si femeile sa se manifeste, sa se faca auziti. La capitolul activitati, Lia povesteste cu ciuda cum Adrian Nastase a plagiat propunerea legislativa a femeilor din PRM, cu paharul de lapte si cornul pe care sa-l ofere copiilor la scoala. -De ce cand l-am propus noi n-a fost bun, dar cand l-a propus Nastase a fost o bomba mediatica?-

Femeile din PSD stau sub semnul interimatului

-Toate-s vechi, si noua toate.-

Spre deosebire de colegii mai tineri din partid, doamnele pesediste au raspuns mai prompt la propunerea noastra de a afla -tainele- organizatiei de femei.

Putin rezervati fata de amabilitatea cu care ni s-a raspuns, ne-am lamurit repede. -Inca nu s-a stabilit o conducere; organizatia functioneaza dupa vechea structura a PDSR-ului. In toamna va avea loc Conferinta Nationala, unde vom avea alegeri. Pana atunci, nu cred ca are sens sa stam de vorba despre organizatie-, a declarat Nora Rebreanu, presedinte interimar.

Acum, stam noi si ne intrebam: saptamana trecuta, la Snagov, la Biroul Executiv Central, cand s-a ales un presedinte interimar pentru Organizatia de Tineret, de ce n-au ales si pentru femei? Dupa spusele (si scrisul) premierului Adrian Nastase, -trebuie sa recunoastem ca activitatea organizatiei a fost cel mult sporadica, ca sa nu spun inexistenta, in perioada care a urmat dupa alegeri-. Iata cateva dintre propunerile PDSR-ului facute inainte de alegeri, referitoare la statutul femeii in societate: – femeia va fi un partener egal si competent in viata politica, economica si sociala; – vor urmari eliminarea actelor de violenta din familie; – se va acorda atentie starii de sanatate a femeii, prin programe de planificare familiala si cresterea calitatii asistentei medicale inainte si dupa nastere; – se vor lua masuri speciale pentru ingrijirea si educarea copiilor, mai ales pentru femeile care isi cresc singure copiii; – stoparea cresterii somajului in randul femeilor si diversificarea optiunilor pe piata de munca; – programe de instruire a femeilor dim mediul rural pentru participarea la activitatile economice; – programe de reconversie profesionala a fortei de munca femine, calificarea suplimentara si dezvoltarea spiritului antreprenorial etc.

Intre timp, populatia a scazut cu un milion, femeile nu mai au curaj sa nasca, creste numarul abandonurilor scolare etc. Si totusi, dincolo de organizatie, femeile -bazate- din PSD au obtinut cinci locuri in Executiv. Cinci femei au functia de ministru; nu ca in Norvegia sau Suedia, unde femeile au 50% din functiile-cheie, dar totul are un inceput.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.