Acasă Politic Prea multe bile negre in primele trei luni de guvernare

Prea multe bile negre in primele trei luni de guvernare

DISTRIBUIȚI

La o suta de zile de la instalare, Guvernul nu se poate mandri cu prea multe realizari in ceea ce priveste angajamentele asumate

Privatizarea a pierdut teren

In programul de guvernare, o tinta clara este accelerarea privatizarii, care ar fi trebuit sa fie parghia prin care sa se realizeze ajustarea structurala. In aceasta perioada insa, procesul de privatizare a fost practic stopat, transferul de proprietate realizandu-se numai in cazul catorva intreprinderi nesemnificative, pentru care procesul incepuse inainte de decembrie 2000. Mai mult, au fost amanate privatizari importante, cum este cazul companiei TAROM si cel al Casei de Economii si Consemnatiuni.

O alta institutie bancara a carei privatizare a fost amanata este Banca Agricola, aflata in negocieri destul de avansate cu Reiffeinsen.

Si pentru SNP Petrom, Guvernul trebuia sa angajeze o banca de investitii care sa pregateasca vanzarea societatii catre un investitor strategic, lucru care nu s-a intamplat. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste distributia gazelor naturale, fiind putin probabil ca se va putea atinge obiectivul trecerii in proprietate privata, pana la 30 septembrie, a 25% din actiuni.

Tot la capitolul privatizare, Guvernul a anuntat ca se va reface lista societatilor aflate in Programul PSAL 2, ceea ce va insemna angajarea altor consultanti si, deci, bani aruncati pe fereastra.

Bugetul Cercetarii ramane mic

In programul de guvernare al PDSR se enunta, ca principiu, faptul ca cercetarea stiintifica va fi considerata domeniu strategic. Importanta strategica a fost lasata deoparte, atat timp cat, recent, Guvernul a abrogat prevederea legala prin care acest domeniu de activitate trebuia sa beneficieze obligatoriu, prin Legea bugetului, de minimum o cincime din bugetul alocat invatamantului. Legea cercetarii, care prevedea acest lucru, nu a fost niciodata respectata, insa Cabinetul Nastase este primul Guvern care o abroga, pentru a nu mai avea bataie de cap.

Exportul de busteni si importul de haine vechi continua

Guvernul isi mai propunea sa promoveze exporturile produselor cu grad ridicat de prelucrare, printre care era mentionata si mobila. Ce-i drept, pe 15 martie a aparut o ordonanta de guvern care interzice exporturile de busteni, insa exportatorii nu au stat prea mult pe ganduri si pana atunci si-au luat licente pentru o cantitate de busteni echivalenta cu cea care a trecut granita anul trecut. Cum ordonanta nu are efect retroactiv, exporturile se vor derula in continuare fara nici o opreliste.

In ceea ce priveste mult trambitatul control asupra importurilor de imbracaminte second-hand, Departamentul de Comert din Ministerul Afacerilor Externe s-a multumit sa elaboreze un studiu. La nivel declarativ a ramas interzicerea importurilor de lenjerie intima si de pantofi la mana a doua.

Agricultura pierde sprijinul si subventiile promise

Politica de acordare a subventiilor era unul dintre pilonii principali ai capitolului referitor la agricultura din programul de guvernare al PDSR. Aici este de remarcat tocmai suspendarea unor subventii, prin abrogarea Ordonantei 36/1999, prin care statul suporta avansul de 25% si dobanda bancara in proportie de 70%, in cazul achizitionarii de tractoare si masini agricole in rate. Ministrul Ilie Sarbu a promis ca actul normativ va fi inlocuit de un ordin prin care statul va suporta 55% din contravaloarea unei masini agricole. Producatorii din domeniu asteapta si acum aparitia acestui ordin.

Data de 31 martie era termenul pe care ministerul domnului Sarbu si-l stabilise pentru reabilitarea sistemelor de irigatii de pe o suprafata de 500.000 de hectare. Si in acest caz promisiunile au ramas doar pe hartie.

Doar teorii la Dezvoltare si Prognoza

La prima vedere, acest minister, condus de domnul Leonard Cazan, si-a facut treaba cu brio, elaborand, in timp record, proiectul Legii investitiilor straine. La o privire mai atenta insa, nenumarate prevederi ale proiectului au starnit reactii furtunoase in cadrul Cabinetului. Este vorba mai ales de facilitatile pe care legea ar fi urmat sa le acorde investitorilor straini, contestate vehement de Ministerul Finantelor. De remarcat ca nu este singura situatie in care domnul Cazan a intrat in contradictie cu celelalte ministere sau chiar cu premierul Adrian Nastase. Este cazul valorii estimate a investitiilor straine care se vor realiza pana la finele anului – 1,7 miliarde de dolari in varianta Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, comparativ cu un miliard de dolari in cea a Finantelor.

APAPS blocheaza Legea IMM-urilor

Desi prin normele care acorda facilitati intreprinderilor mici si mijlocii acestea ar fi trebuit sa devina proprietare ale activelor companiilor nationale sau societatilor cu capital majoritar de stat pe care le aveau in inchiriere, prin primul ordin dat de ministrul privatizarii, ele au devenit inoperante. In acest fel, IMM-urile pot cumpara de la companiile de stat numai cu binecuvantarea speciala a APAPS aceste active. Este vorba mai ales de terenuri si cladiri inchiriate de IMM.

Balbaieli la facilitati si creante in crestere

Politica fiscala pe care si-a propus-o la investire Cabinetul Nastase a ramas si ea la nivelul enuntarii principiilor. Impozitul pe profitul intreprinderilor care au un impact major in industrializarea materiilor prime autohtone a ramas o simpla prevedere in program. In ceea ce priveste reducerea TVA la produsele alimentare de baza si la energie, dupa mai multe balbaieli la nivel guvernamental, ministrul finantelor, dl Mihai Tanasescu, a spus raspicat: nu se poate in acest an. Guvernul isi mai propunea si sa stopeze -acordarea in mod arbitrar de scutiri si reduceri la plata impozitelor si taxelor-. Or, o ordonanta privitoare la mecanismul acestor iertari de la plata a fost adoptata chiar de curand. Revizuirea sistemului de accize a fost rezolvata cum nu se poate mai simplu – prin majorarea lor, guvernantii atragandu-si protestele vehemente ale companiilor internationale de tigarete care activeaza pe piata romaneasca.

In domeniul achizitiilor publice, lucrurile au mers repede, fiind pregatit in timp record un proiect de lege, prezentat, de altfel, pe larg in paginile ziarului nostru. Numai ca discutarea lui in Parlament tocmai a fost amanata si stimularea ofertei interne de bunuri si servicii a ramas doar pe o hartie intr-un sertar.

Daca reducerea cheltuielilor publice a atins macar stadiul de intentie, in cazul restructurarii datoriei publice interne, nici macar de atat nu poate fi vorba, ci dimpotriva. Proiectul Legii bugetului de stat pe acest an nu prevede nimic in sensul -recuperarii imediate a creantelor statului-, asa cum se spune in program, iar platile cu datoria publica interna au dimensiuni alarmante.

Reducerea arieratelor in domeniul utilitatilor publice, in sensul aducerii lor macar la nivelul inregistrat in 1999, a ramas si ea doar la nivel de declaratii. La fel s-a intamplat si cu intentia de a intari supravegherea sistemului bancar si cu retragerea statului din actionariatul bancilor.

In domeniul bancar ar mai fi de notat ca, in ceea ce priveste Eximbank, trebuia ridicata licenta pentru activitati bancare comerciale, cerinta ramasa si ea doar pe hartie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.