Acasă Politic PRM ii cere lui Iliescu sa nu legalizeze limba maghiara in administratie

PRM ii cere lui Iliescu sa nu legalizeze limba maghiara in administratie

DISTRIBUIȚI

Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte astazi in legatura cu sesizarea din 20 martie a unui grup format din 73 de deputati PRM si unul PDSR privind neconstitutionalitatea unor articole din Lega administratiei publice locale. Desi trebuiau sa dea un verdict saptamana trecuta, cei noua judecatori ai Curtii au amanat hotararea din cauza programului jurisdictional incarcat al institutiei.

Liderii PRM sunt pesimisti in legatura cu decizia Curtii, ei considerand ca sesizarea grupului de deputati va fi, mai mult ca sigur, respinsa. In acest caz, ei vor apela la ultima solutie: presedintele tarii. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, nu exclude posibilitatea ca parlamentarii acestui partid sa trimita o scrisoare deschisa sefului statului, prin care sa-i solicite sa uzeze de prerogativele sale constitutionale si sa nu promulge legea, trimitand-o inapoi la Parlament, spre dezbatere. -Mizam pe intelepciunea si inclinatia spre politica nationala a presedintelui-, spune Corneliu Ciontu. El crede ca Ion Iliescu are aceasta oportunitate de a nu legifera limba maghiara ca a doua limba in stat.

-Prea multe concesii s-au facut UDMR. Liderii UMDR vor sa obtina cat mai multe privilegii pentru minoritatea maghiara si nu-i intereseaza problemele economice si sociale ale Romaniei. PDSR ar putea guverna si fara voturile UDMR. Partidul de guvernamant poate colabora cu PRM, fara ca noi sa le impunem asta. Ori de cate ori consideram ca un proiect de lege vine in sprijinul relansarii economice, rezolvarii problemelor sociale sau a imbunatatirii imaginii Romaniei in exterior, noi il vom vota-, a precizat prim-vicepresedintele PRM.

Deputatii PRM considera ca prin Legea administratiei publice locale se introduce maghiara ca a doua limba oficiala a statului. Ei contesta ca fiind neconstitutionale acele articole care dau posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia locala in localitatile unde o minoritate nationala reprezinta 20% din numarul populatiei respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.