Societatea civila si toate partidele de pe scena interna minus PRM s-au caznit sambata sa resuscite spiritul de la Snagov si sa semneze o declaratie comuna pro-NATO. Preludiul acestei actiuni s-a consemnat recent la Palatul Victoria, unde principalele forte politice au convenit sa redacteze un document in care sa se exprime fara echivoc dorinta Romaniei de a fi membru al Aliantei Nord-Atlantice. La reuniunea de la Snagov nu a fost, totusi, posibil sa se lanseze celebra proclamatie, deoarece au existat mai multe voci care au criticat forma declaratiei-apel. Cele mai dure reactii au fost cele ale fostului sef al statului, Emil Constantinescu, si ale liderului PD, Petre Roman. Semnarea documentului a fost amanata pentru miercurea aceasta, la Cotroceni, dupa ce consiliera Corina Cretu, secondata de colega ei, Simona Miculescu, vor colecta toate propunerile pentru imbunatatirea documentului.
-Intruniti in Forumul NATO 2002, noi, reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, patronatelor, ai tineretului, ai organizatiilor societatii civile, bisericilor si cultelor din Romania, intelectuali si oameni de stiinta, cultura si arta, reprezentanti ai organizatiilor minoritatilor nationale facem publica aceasta declaratie-apel adresata cetatenilor Romaniei si opiniei publice din tarile membre ale Aliantei Nord Atlantice.- Proclamatia propusa spre semnare de presedintele Ion Iliescu celor aproape 200 de participanti la intalnirea de la Snagov nu a reusit sa intruneasca sustinerea necesara pentru a fi lansata, cu toate ca aprecierile critice s-au referit, in marea lor majoritate, la forma si nu la fondul documentului. Declaratia-apel respira, intr-adevar, un aer pasoptist, vorbindu-se de -unirea eforturilor pentru crearea coeziunii nationale si sociale-, de -noua identitate- pe care si-o cauta Romania sau de -valorile si traditiile noastre nationale- pe care trebuie sa le punem de acord cu -valorile promovate de tarile membre UE sau NATO-. Acest aspect a fost, de altfel, remarcat si de fostul presedinte Emil Constantinescu: -Acum, problema noastra nu este crearea unei stari de spirit sau exprimarea unei atitudini, ci capacitatea de a actiona pentru indeplinirea unor obiective bine precizate si votate in Parlament-. De aceea, a continuat Constantinescu, momentul ales pentru Forum -este oarecum tardiv-, deoarece starea de spirit favorabila integrarii a fost generata cu mult timp inainte.
Nemultumirile lui Emil
Fostul presedinte a fost, de altfel, cel mai virulent contestatar atat al documentului, cat si al actiunii, ca atare. Constantinescu a subliniat ca -aceasta discutie ar fi fost binevenita- dupa votarea bugetului in Parlament, cand s-ar fi stiut exact daca sunt acoperite costurile necesare integrarii. Au fost criticate, rand pe rand, pregatirea reuniunii, faptul ca in declaratia-apel nu se specifica obligatiile presedintelui, Guvernului si ale Legislativului in vederea integrarii, situatia armatei, -carentele administrarii dosarului NATO- si modul in care realizatorii proclamatiei definesc Alianta ca o structura politica si nu politico-militara. Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, a cerut voie de la Ion Iliescu sa-i dea replica -domnului profesor-, pe care l-a instiintat ca datele pe care le are -nu sunt conforme cu realitatea-. Pascu a tinut sa-l linisteasca pe Emil Constantinescu: -Nu venim cu lucruri goale si vrem sa ne tinem de cuvant, spre deosebire de altii care s-au multumit doar sa faca promisiuni-. Ion Iliescu s-a aratat mai conciliant: -Cred ca n-are rost sa insistam pe aspectele polemice-.
Opozitia a pescuit -formulari nefericite-
Opozitia a criticat, pe tonalitati diferite, declaratia-apel. Petre Roman (PD) si-ar fi dorit ca documentul -sa fie mai afirmativ, mai demn, mai precis-, sa nu fie -o cerere exprimata in varful poantelor- si sa nu aiba formulari -nefericite-. Formulari nefericite au cautat si Varujan Vosganian (UFD), Victor Ciorbea (ANCD), ex-premierul Mugur Isarescu sau fostul finantist Daniel Daianu. Fara legatura cu NATO, taranistul Vasile Lupu a vorbit despre legea omonima si l-a asigurat pe presedintele Iliescu de faptul ca PNTCD a inteles conceptul filosofic reamintit la Oltenita de seful statului si a plusat cu o noua sintagma: -Noi intelegem negarea negatiei si stim si de coincidenta contrariilor…-. Un alt moment picant l-a constituit interventia lui Alexandru Ionescu, de la Federatia Ecologista, care a preferat sa discute despre -epurarea cinica, la fel ca in ?ò46-, care ar avea loc sub administratia PDSR. In acelasi spirit, Ion Sasu, de la PSM, a intors cu discretie spatele NATO: -Noi ne-am fi dorit o neutralitate activa-.Ion Iliescu: -Nu e nici o tragedie daca nu ne integram in 2002-
Premierul Adrian Nastase si Patriarhul Teoctist au avut o tema comuna de dezbatere: spiritul de la Snagov. Cei doi au convenit ca spiritul amintit -isi pastreaza viabilitatea-, intrucat -solidaritatea si consensul in jurul interesului national au devenit valori autentice in exercitarea actului politic in Romania-. Ministrul de externe Mircea Geoana a pledat pentru -o diplomatie publica eficienta-, ceea ce ar insemna informarea populatiei in legatura cu costurile integrarii. Despre costuri si avantaje a vorbit si presedintele Iliescu, intr-un discurs bine articulat si lipsit de patetisme: -Cand vorbim de avantaje, trebuie sa le prezentam cetatenilor Romaniei si pretul aderarii si sa le spunem cu tarie ca acest pret trebuie platit-. Un asemenea pret s-ar putea referi la stationarea trupelor NATO, -ca oaspeti ai nostri-, pe teritoriul Romaniei. In ceea ce priveste posibilitatea ca tara noastra sa nu fie invitata in 2002 sa adere la Alianta Nord-Atlantica, Ion Iliescu a fost elocvent: -Ne adaptam realitatilor vietii. Nu este nici o tragedie!-.