DISTRIBUIȚI
Antal Istvan Lorant
Ciucă Ciolacu Hunor

CNIPMMR respinge introducerea de noi taxe și acordarea unor drepturi exclusive unei asociații private

La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă nr.  B 254/2022 prin care se propune introducerea de noi taxe pentru toate societățile din România și noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociații private. Lista inițiatorilor este: Antal Istvan Lorant – senator UDMR ; Bica Dănuţ – senator PNL; Bîca Iulian-Mihail – senator PNL; Bumb Sorin-Ioan – senator PNL; Cionoiu Nicuşor – senator PSD; Császár Károly Zsolt – senator UDMR; Fejér László-Ödön – senator UDMR; Guran Virgil – senator PNL; Humelnicu Marius – senator PSD; Kovács Irina Elisabeta – senator UDMR; László Attila – senator UDMR; Mirea Siminica – senator PSD; Mocioalcă Ion – senator PSD; Novák Csaba-Zoltán – senator UDMR; Oprea Ştefan-Radu – senator PSD; Pauliuc Nicoleta – senator PNL; Pistru Eusebiu-Manea – senator PSD; Scarlat George – senator PNL; Ţapu Nazare Eugen – senator PNL; Trufin Lucian – senator PSD; Turos Lóránd – senator UDMR; Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei – deputat PSD; Budăi Marius-Constantin – deputat PSD; Buicu Corneliu-Florin – deputat PSD; Florea Oana-Consuela – deputat PSD; Hurduzeu Florin-Silviu – deputat PSD; Ivan Bogdan-Gruia – deputat PSD; Könczei Csaba – deputat UDMR; Lungoci Dumitru-Lucian – deputat PSD; Magyar Loránd-Bálint – deputat UDMR; Nagy Szabolcs – deputat UDMR; Niţă Nicu – deputat PSD; Popescu Vlad – deputat PSD; Salan Viorel – deputat PSD; Sandu Viorica – deputat PSD; Şoldan Gheorghe – deputat PSD; Stoica Elena – deputat PSD; Suciu Vasile-Daniel – deputat PSD; Toma Ilie – deputat PSD; Ţuţuianu Marius-Horia – deputat PSD

Inițiativa reia propuneri mai vechi care au fost respinse sau declarate neconstituționale,   într-o formulare aproape identică, cu  Plx nr. 452/2020 (cunoscută pentru propunerea de a transfera gratuit terenurile ROMEXPO către o asociație privată).

Propunerea legislativă prevede introducerea de noi obligaţii birocratice şi taxe pentru toți întreprinzători, astfel:

 1. obligarea acestora de a se înscrie într-un registru – Catalogul Firmelor – realizat de o asociație, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, de a plăti o taxă anuală aferentă acestei înscrieri și de a raporta orice modificare a actelor constitutive.

Nivelul taxelor propuse este stabilit astfel:

 1. 100 de euro/an pentru întreprinderi mari;
 2. 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii;
 3. 50 de euro/an pentru întreprinderi mici;
 4. 20 de euro/an pentru microîntreprinderi;
 5. 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.
 6. obligativitatea de a obține un certificat de competențe pentru administrărea propriei activitățicontra cost– în primul an de la înființare.

Proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Național al Registrului Comerțului cu o asociație privată:

– prin acordarea dreptului de a ține evidența tuturor profesioniștilor și a oricăror modificări ale actelor constitutive ale acestora (art. I pct. 3 din proiect, lit. m2-m5) și ținerea unui registru al administratorilor (art. I pct. 5 , referitor la art. 41 alin. 5);

– obligarea ONRC de a pune la dispoziție cu titlul gratuit a înscrierilor din registrul comerțului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, în fapt transferul bazei de date (pct. 3 din proiect, lit. m8);

Se acordă competențe exclusive unei asociații, care vor fi de asemenea contra cost, pentru certificarea tutorilor din cadrul companiilor, înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formare profesională a elevilor, monitorizarea instruirii și participarea la evaluările elevilor în sistem dual.

Se propune sancționarea societăților prin introducerea obligației ca depunerea situațiilor financiare anuale să fie condiționată de achitarea taxelor pentru înscriere în Catalogul Firmelor (art. II din proiect) și obținerea certificatului de competență (art. IV din proiect).

De asemenea, se propune extinderea atribuțiilor prin ”implicarea în realizarea de proiecte (…) de dezvoltare urbană durabilă menită să susțină mediul de afaceri” (art. I pct. 10 din proiect).

În acest mod  se încearcă să se dea o acoperire legală rolului de dezvoltator imobiliar, în legătură cu un presupus transfer gratuit al terenurilor ROMEXPO, fără nicio legătură cu obiectul de activitate al niciunei camere de comerț din Europa.

PROBLEME IDENTIFICATE ÎN CADRUL INIȚIATIVEI LEGISLATIVE

CNIPMMR a reacționat în mod constant asupra acestor inițaitive care propuneau fie transferul registrului comerțului la o asociație privată, fie introducerea de taxe pentru întreprinzători în folosul unei asociații private sau acordarea gratuită a terenurilor ROMEXPO.

Inițiativa legislativă are aceleași probleme ca cea anterioră, după care a fost copiată (Plx nr. 452/2020):

 • Proiectul încalcă dreptul constituțional la liberă asociere, obligând profesioniștii -societăți comerciale, PFA, întreprindere individuale și familiale – să se înscrie în Catalogul firmelor;
 • Nu poate fi obligată o persoană juridică să se înscrie într-un registru realizat de către o structură asociativă și să achite și o taxă pentru acest lucru, care nu reprezintă un serviciu prestat în folosul acelei firme ci îndeplinirea unuia dintre obiectivele camerelor de comerț, pe care aceasta ar trebui să și-l realizeze prin mijloace proprii și nu prin forța coercitivă a unei legi.
 • Taxele reprezintă obligații fiscale ale persoanelor juridice care se achită numai în contraprestație cu un serviciu executat de către o autoritate publică;
 • Se încalcă dispozițiile Constituției privind libertatea și dreptul de a exercita o activitate economică, prin obligarea obţinerii unui “certificat de competenţă” contra cost, iar potrivit proiectului în lipsa acestui certificat de competenţă, nu mai pot fi depuse situaţiile financiare la unităţile Ministerului Finanţelor Publice.
 • În Legea 31/1990 și în Codul Civil nu există nicio prevedere conform căreia persoana care administrează o persoană juridică de drept privat trebuie să îndeplinească anumite criterii de competență, pentru desemnarea reprezentantului legal fiind suficient acordul de voință al persoanelor care constituie persoana juridică.
 • În majoritatea IMM-urilor, persoana asociatului unic se confundă cu persoana administratorului, prin urmare acesta nu poate fi obligat să dețină anumite competențe deoarece, odată cu învestirea propriilor fonduri în funcționarea firmei, el este singurul responsabil de eșecul sau reușita acelei afaceri;
 • O asociație privată, indiferent de scopul declarat şi denumire, dobândeşte prin proiect avantaje din partea statului prin introducerae de taxe obligatorii, în afara Codului Fiscal.

 Raportat la dispoziţiile Constituţiei României şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt evidente problemele de constituţionalitate ale proiectului:

 • Proiectul de lege are un caracter individual, fiind conceput nu pentru aplicarea la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci unui singur subiect de drept – o asociație privată –  caz prestabilit expres. Această soluţie legislativă nu vizează stabilirea unor reguli cu aplicabilitate generală;
 • Se încalcă principiul egalităţii prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât are caracter discriminatoriu în raport cu alte subiecte de drept privat pentru oferirea de servicii întreprinzătorilor, o zonă în care primează libertatea comerţului şi concurenţa loială.

CNIPMMR reia solicitarea publică adresată asociației private de a prezenta programele pentru sprijinirea mediului de afaceri, al start-up-urilor, derulate începând cu anul 2004, de la momentul dobândirii dreptului de folosinţă gratuită a terenurilor, în suprafaţă totală de 502.167 m2, prin HG nr. 1709/2004 şi HG nr. 2127/2004, pentru o perioadă de 49 de ani.

CNIPMMR solicită Senatului și Camerei Deputaților să respingă această inițiativă legislativă, care se înscrie în ciclul de propuneri reluate în mod suspect și constant, prin care se acordă unei asociații private atribuții de natura autorităților publice și introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia.

Proiectul a fost depus de senatorul UDMR Antal Istvan Lorant (foto) și poate fi citit AICI.

­­

2 COMENTARII

 1. Și care-i diferența de esență față de diverse agenții presupus guvernamentale (care cel puțin în primii ani de organizare acționau ca o firmă privată și nu oarecare, ci ca unica firmă privată autofinanțată într-un anumit domeniu)?

 2. Cum adica mai parlamentarilor,daca o societate juridica este inscrisa in oficiul national al registrului comettului nu este suficient ,trebuie sa se inscrie si in societatea asta privata?, eu as fi deacord daca prin lege i sar da unei societati comerciale posibilitazea sa aleaga adica ori asha cum este acum ori sa adere la societatea asta asha cum vretzi voi sa datzi legea asta,altfel se ceaza din nou o brambureala,sau ar mai fi posibilitatea ca societatea juridica sa fie obligata sa figureze in contoäinuare la Oficiul Natzional al Registrului Comertzului si cine vrea sa se poata imscrie si in asociatzia asta privata si daca o firma sau alta are de castigat asha cum se spunetzi voi in propunerea asta legislativa atunci nu mai ttebuie sa va laudati voi cu ideea asta ci vor accepta conducatori societatzilor sa vina singuri la societatea asta,pentru ca asha este intr- o economie de piatza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.