Acasă Actualitate Arafat punctează în fața lui Rafila prin supusul Bode: UPU va rămâne...

Arafat punctează în fața lui Rafila prin supusul Bode: UPU va rămâne la MAI prin lege

DISTRIBUIȚI

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. „Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat Rafila pentru România TV.

Potrivit prevederilor documentului, „MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (…) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă”.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se mai arată în document.

Rafila a reacționat public:

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor ”arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”.

„Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”. Asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, cu medici din UPU. Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul.

„Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (…) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Rafila dezavuează ”această insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii. Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, MS trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat. Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate şi, aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă.”, a mai declarat Rafila.

2 COMENTARII

  1. Vai, ce mare minune ! Ăsta oricum face NUMAI ce vrea el și CÂND vrea el ,de parcă n-ați știi . Nici o mirare pân-aici :la câți a uns ,miruit , purtat prin vacanțe și diverse vizite de lucru , regaliști , socialiști , extremiști , pupincuriști sau simplii băgători de seamă , și mai ales la cât de indispensabil s-a decis că este, Rafila pur și simplu visează că ar avea vreo șansă să așeze lucrurile pe alt făgaș ,chiar dacă ar vrea . Chestiunea „Tătucul-Dumnezeu-Urgențe-România” este un subiect tabu de prea multă vreme pentru a mai fi discutat sau disputat ,iar cei care eventual au atentat în timp la pudoarea prințesei s-au fript cam tare ,indiferent de care parte a așa zisului spectru politic românesc s-au așezat .De fapt , s-o spunem pe-aia dreaptă, s-au sumețit eventual niște aiuriți, rebeli sau noncomformiști stil Băse ,tuturor celorlalți linia partidului (partidelor) le-a băgat muclesu-n gură forever … Probabil așa va fi și acum cu taica Rafila ,că doar n-o să-și piardă PSD-ul ditai grămada de believerși doar pentru că are ministrelul în cap aere de independență .Și ,culmea, față de cine !… Restul e cancan !

  2. Bravo !!
    Daca vrea domnul Raed Arafat si are o fantezie cu ce trebuie sa realizeze poporul roman, sigur clasa politica in frunte cu al nostru Klaus se fac pres in fata maretiei Tutankamonului, nu degeaba Victor Ponta avertiza ca personajul are protectie sus pusa pe la noua Curte Imperiala de la Bruxelles !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.