DISTRIBUIȚI

Plenul Senatului a respins, miercuri, propunerea legislativă a Guvernului Cîțu prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Legea merge la Camera Deputaților unde trebuie să fie adoptată pentru a putea merge la promulgare. Legea avea nevoie de 69 de voturi și a întrunit doar 67 pentru.

Cei 22 de senatori ai USR și 9 ai UDMR au votat pentru proiectul de lege. 36 de senatori ai PNL au votat pentru și 2 s-au abținut. Dacă cei doi senatori ai PNL din gruparea Orban, Alexandru Nazare și George Scarlat ar fi votat „pentru”, legea trecea.

Așa cum era de așteptat, senatorii PSD, ai AUR și Diana Șoșoacă au votat împotrivă.

Premierul demis Florin Cîțu s-a arătat sigur miercuri seară că la Camera Deputaților legea va trece.

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. 

Depus în Parlament pe 19 octombrie, legea avansează cu pași de melc. Vezi AICI stadiul propunerii legislative.

Şedinţele celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat şi personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menţionat că şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatici nu este reglementată în lege.

4 COMENTARII

  1. Atat de frustrat sa fie Ludovic incat sa sacrifice interesul public pentru ambitia stupida de a arata cat de ”important” e? Daca cineva mai avea indoieli, singura forta responsabila ramane USR

  2. E ireal să fie posibil (realizabil, pus în PRACTICA curentă și admirabil) accesul în Secțiile de Poliție, în Bănci s.a.m.d. doar dacă se prezintă Certificatului Vetde, dar în Unitățile Sanitare accesul medicilor să nu fie ABSOLUT deloc controlat (Nu Vaccin … nu Test PCR … nici măcar Test Antigen rapid) … Se vine la serviciu „la liber”, că „îl cunoaștem, e de-al nostru”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.