Acasă Actualitate Proiectul USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale ale primarilor, respins de...

Proiectul USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale ale primarilor, respins de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi

DISTRIBUIȚI

Eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, unul dintre demersurile repetate ale USR PLUS de restabilire a echităţii în sistemul public de pensii din România, a primit astăzi, din nou, aviz negativ în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Şi de data aceasta, singurele voturi „pentru” au fost cele ale reprezentanţilor USR PLUS.

„Patru voturi ‘pentru’, restul, aproximativ 16, ‘contra’. Aviz negativ, fără drept de apel. Da, e fix ca în ‘Ziua cârtiţei’. A mai fost proiectul acesta şi în primăvară, apoi s-a întors la Senat, apoi voturile în comisie la Camera Deputaţilor au fost fix la fel, deşi data trecută PNL şi UDMR au explicat că a fost o neînţelegere”, declară deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă.

Votul de astăzi din Comisia pentru drepturile omului este doar ultimul exemplu dintr-un lung şir de dovezi că partidele aparţinând vechii clase politice nu-şi doresc corectarea inechităţilor din sistemul de pensii. Ba, dimpotrivă, vor să adâncească decalajele şi să accentueze sfidarea la adresa românilor care au pensii mizere după o viaţă de muncă.

Desfiinţarea pensiilor speciale, în general, reprezintă una dintre priorităţile USR PLUS, simultan cu impozitarea pensiilor speciale în plată care depăşesc un anumit nivel. În particular, desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, pensii introduse prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Dăncilă, a fost urmărită de USR PLUS în repetate demersuri parlamentare.

Pe de o parte, pentru a împiedica intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale primarilor, USR PLUS a depus amendamente de prorogare la bugetul de stat pe 2020, respectiv pe 2021, amendamente care au fost acceptate.

Pe de altă parte, am solicitat desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum au fost şi instituite. În absenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă, am depus mai multe proiecte de lege în Parlament de eliminare a acestei categorii de pensii speciale.

Un prim proiect a fost depus în octombrie 2020, dar el a fost clasat fără să aibă parte de o dezbatere parlamentară reală.

Un al doilea proiect a fost depus în aprilie 2021. După un scurt traseu parlamentar în Camera Deputaţilor, a fost pasat Senatului, unde a stat câteva luni înainte să se întoarcă în Camera Deputaţilor, la începutul lunii septembrie, pentru a primi un nou număr de înregistrare şi a lua de la început traseul parlamentar.

La începutul lunii iunie a acestui an, când Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a mai discutat o dată propunerea USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, votul a fost similar celui de astăzi: 6 voturi „pentru”, din care 4 de la USR PLUS, şi 18 abţineri, de la PSD, PNL şi UDMR.

Am vorbit public atunci despre ipocrizia neruşinată a vechilor politicieni, care nu fac nimic concret pentru a elimina aberaţia numită pensii speciale şi, implicit, pentru a îmbunătăţi viaţa pensionarilor ne-speciali. S-a dovedit că am avut dreptate, căci, la nici trei luni de la acel moment, PNL a spus răspicat că pensiile speciale ale primarilor nu trebuie să fie desfiinţate.

USR PLUS va lupta până la capăt pentru a elimina aceste privilegii nemeritate promovate de cei care mimează grija pentru români, dar care nu caută decât să îşi umple propriile buzunare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.