Acasă Politic PSD a rezervat 22 de fotolii parlamentare pentru oamenii lui Iliescu si...

PSD a rezervat 22 de fotolii parlamentare pentru oamenii lui Iliescu si Geoana

DISTRIBUIȚI

Presedintele Ion Iliescu si gasca sa de consilieri de la Cotroceni nu vor trebui sa isi faca griji in legatura cu viitorul lor politic. Partidul de guvernamant le-a rezervat destule locuri eligibile pe listele parlamentare pregatite pentru alegerile generale din toamna. Ieri, presedintele PSD, Adrian Nastase, aflat in sectorul 1 pentru a continua campania de strangeri de semnaturi pentru a se incrie pe listele parlamentare, a anuntat ca cele 10 procente din locurile pe listele PSD care vor fi acordate de la centru, in afara alegerilor preliminare, nu sunt rezervate unor eventuale candidaturi din partea vreunui partid cu care PSD s-ar alia in alegeri, ci pentru Ion Iliescu, colaboratorii sai, precum si apropiatii ministrului de externe, Mircea Geoana. -Acestea vor fi rezervate pentru oameni mai curand tineri, specialisti in diferite domenii, in Ministerul de Externe spre exemplu, care s-au afirmat in ultima vreme. Eu cred ca este important sa intarim aceasta dimensiune in parlament. Parlamentari nostri vor avea nevoie sa intre in contact cu parlamentarii din alte tari, cei de la Bruxelles si asa mai departe. De asemenea, vom examina cu atentie fireasca eventualele candidaturi din partea unora dintre consilierii domnului presedinte. Este firesc ca unii dintre oamenii care au lucrat sau lucreaza cu domnul presedinte si care au fost pe listele de parlamentari sa poata sa candideze din nou in parlament-, a declarat liderul PSD, precizand ca, practic, cele 10 procente inseamna 15 sau 16 locuri la Camera Deputatilor si cinci-sase locuri la Senat.

Pe de alta parte, introducerea sistemului de precampanie pentru desemnarea candidatilor care vor accede pe locuri eligibile pe liste a produs o serie de nemultumiri in interiorul PSD, lucru recunoscut chiar de catre Adrian Nastase. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a afirmat ca unii membri PSD sunt nemultumiti de modalitatea de alcatuire a listelor pe care partidul le va prezenta in alegerile parlamentare, unele persoane avand impresia ca erau -parlamentari de drept-. -Avem zone unde sunt multe nemultumiri; sunt colegi care au impresia ca erau senatori sau, in general, parlamentari de drept si ca, indiferent de sustinerea lor in organizatie, vor fi intangibili- la alcatuirea listelor, a aratat Nastase.

In opinia lui Adrian Nastase, randurile demnitarilor nemultumiti de introducerea alegerilor preliminare sunt completate de parlamentarii pe care ii intereseaza mai putin daca partidul va fi la putere sau in opozitie, singura conditie fiind ca ei sa fie in Parlament. De asemenea, potrivit liderului PSD, exista si unii membri de partid care nu se poarta foarte elegant cu anumiti colegi. -Nu putem sa acceptam o astfel de abordare si atunci este clar

ca unii dintre ei sunt nemultumiti de ceea ce noi am lansat, stiu lucrul asta, sunt unii care din pacate nu se poarta foarte elegant cu anumiti colegi, dar in regulamentul intern exista prevederi in legatura cu faptul ca cei care nu vor da dovada de fair-play in competitia interna vor putea fi eliminati de pe liste. Sper sa nu fie cazul, dar daca va fi nevoie, vom folosi aceasta clauza, aceasta formula de protectie pentru desfasurarea unei competitii corecte si a unei campanii de prezentare corecta, in vederea alegerilor preliminare din 5 septembrie-, a aratat Nastase.

Pe de alta parte, intrebat daca ar fi de acord cu participarea in continuare la alegeri a unor parlamentari precum Ristea Priboi sau Culita Tarata, Nastase a aratat ca fiecare dintre parlamentarii actuali va decide daca va candida sau nu. -Nu sunt la curent cu aceste lucruri, dar eu cred ca unii dintre cei pe care i-ati amintit, si cred ca sunt multi altii, nu vor mai candida pentru alegerile urmatoare-.

Unul dintre nemultumiti a fost si liderul -juniorilor- pesedisti, Victor Ponta, care acuza ca prin acest sistem ar putea intra pe liste -tineri- care sa nu aiba nimic in comun cu organizatiile de tineret. In opinia lui Adrian Nastase, problemele tineretului au fost rezolvate, gasindu-se o cale de compromis. -Este o faza mai veche, eu cred ca este complet depasita. Au fost unele neintelegeri, dar eu cred ca lucrurile sunt foarte clare si, de altfel, participa, problema era si intr-un fel si Victor Ponta avea dreptate, nu cumva tinerii care vor intra pe liste sa nu fie tineri desemnati de organizatiile de tineret, sa nu fie un fel de monopol al liderilor de partid care ei sa puna tineri care sa intre pe zonele procentuale respective. Am stabilit sa existe un echilibru si propunerile sa se poata face si individual de catre acestia, dar sa existe si dreptul organizatiei de tineret de a propune tineri. Deci, erau cumva niste ganduri care se legau mai curaand de anumite experiente concrete din anumite judete, iar discutia s-a extins. Dar eu cred ca lucrurile sunt clare-, a declarat Nastase.

Adrian Nastase: -Sa nu credeti cumva ca o sa stam si o sa incasam fara sa raspundem-

Liderul PSD a confirmat, cu ocazia intalnirii cu membrii organizatiei sectorului unu a PSD, faptul ca partidul pe care il conduce se pregateste de o campanie agresiva. Adrian Nastase, nuantand afirmatiile anterioare facute pe aceasta tema de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a aratat ca PSD nu se va lasa calcat in picioare de liderii Alinatei D.A. -Daca vom fi atacati, vom raspunde. In alegerile locale noi, practic, am mers in permanenta pe programe, proiectele le-am prezentat, in timp ce opozitia a mers cu preponderenta pe o campanie negativa-, a aratat Nastase. Presedintele PSD sustine ca partidul nu isi face un obiectiv din atacarea lui Theodor Stolojan, candidatul Aliantei D.A. la alegerile prezindentiale, dar ii promite ca va primi un raspuns pe masura in cazul in care isi va permite sa iasa la atac. -Vreau sa intelegeti foarte bine, in momentul in care domnul Theodor Stolojan face anumite declaratii in legatura cu PSD si in ceea ce ma priveste sa nu credeti cumva ca o sa stam si o sa incasam fara sa raspundem. Deci pot sa-i spun si domnului Stolojan si reprezentantilor PNL ca vom raspunde fara indoiala. Dar linia centrala pentru noi nu va fi aceasta, linia centrala va fi aceea a prezentarii proiectelor noastre pentru viitor-, a declarat Nastase.

Liderul PSD este de parere ca procedura de -filtrare- a membrilor partidului care vor dori sa candideze pentru un fotoliu de parlamentar va fi folosita si pe viitor. In opinia lui Adrian Nastase, aceasta se va dovedi eficienta, avand nevoie doar de o singura modificare, si anume ca ea sa fie aplicata -din timp-. -In viitor, aceasta procedura ar putea fi utilizata cu o singura conditie, ca ea sa inceapa mult mai din timp. Pentru ca aici este una dintre problemele pe care le avem cu alegerile preliminare si pentru parlament, desfasurarea lor cu foarte putin timp inainte de alegeri deruteaza putin, sa spunem, actiunea de baza-, a mai declarat Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.