Acasă Politic PSD și PD-L își mai „dau la picioare”, dar cu grijă

PSD și PD-L își mai „dau la picioare”, dar cu grijă

DISTRIBUIȚI

Liderii PSD și PD-L au continuat și ieri disputa începută după ce partidul lui Boc a forțat mâna partenerilor de guvernare cu asumarea răspunderii Executivului pe legile educației, salarizării unice, cumulului salariu-pensie și restructurării aparatului de stat. Cu toate că tonul folosit a fost mult mai blând față de cel de acum două zile, tiparul a rămas același – democrat-liberalii continuă să „lase în ofsaid“ PSD-ul, forțându-l să accepte trecerea reformelor prin acest procedeu sau să suporte consecințele refuzului, iar acesta e pus în situația de a contraataca politic.

Sarcină cu iz de scandal

Întrebat ce va face PD-L în condițiile în care PSD nu vrea asumarea răspunderii Guvernului pe legile educației, vicepreședintele Gheorghe Flutur a evitat sau, mai degrabă, a amânat un răspuns care să inflameze spiritele în coaliție.
„Doamna ministru al educației, Ecaterina Andronescu, are sarcină de la premier să prezinte până pe 14 august legile educației“, a declarat purtătorul de cuvânt al PD-L, care a adăugat că „e convins că se va realiza“.
Deși e evident că relația PSD-PDL s-ar putea deteriora mai mult din cauza acestei impuneri a democrat-liberalilor, Flutur nu a fost de părere că partidul său forțează mâna partenerilor de guvernare, precizând că „nu am simțit niciun fel de reproș, la nicio propunere de-a noastră“.

Din nou, despre ruperea coaliției

PSD, în schimb, conștient că e pus în dificultate de inițiativa colegilor de guvernare, a continuat să se opună ieri cererii pentru legile educației, dar a acceptat-o pentru celelalte. Cu toate astea, liderii săi nu au fost totalmente solidari în declarații. Liderul PSD, Mircea Geoană, a considerat asumarea drept un „gest politicianist“ și a reafirmat că formațiunea sa se opune acestei inițiative.
„Îmi pare rău dacă primul-ministru, prin omisiune sau dintr-un plan politic, încearcă să dezinformeze opinia publică“, a afirmat Geoană, care a încercat apoi să lege disputa politică de criză.
„Această temă parazită, în care se încearcă găsirea unui pretext de rupere a coaliției, este un lucru care dăunează interesului public românesc“, conform liderului social-democrat.
În schimb, vicepremierul Dan Nica nu a fost chiar de acord cu șeful său de partid, ci a nuanțat, spunând că PSD dorește o dezbatere publică pe legea educației, dar că asumarea răspunderii ar putea să aibă totuși loc, dacă dezbaterea se termină până atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.