Liderii PSD și PD-L au continuat și ieri disputa începută după ce partidul lui Boc a forțat mâna partenerilor de guvernare cu asumarea răspunderii Executivului pe legile educației, salarizării unice, cumulului salariu-pensie și restructurării aparatului de stat. Cu toate că tonul folosit a fost mult mai blând față de cel de acum două zile, tiparul a rămas același – democrat-liberalii continuă să „lase în ofsaid“ PSD-ul, forțându-l să accepte trecerea reformelor prin acest procedeu sau să suporte consecințele refuzului, iar acesta e pus în situația de a contraataca politic.
Sarcină cu iz de scandal
Întrebat ce va face PD-L în condițiile în care PSD nu vrea asumarea răspunderii Guvernului pe legile educației, vicepreședintele Gheorghe Flutur a evitat sau, mai degrabă, a amânat un răspuns care să inflameze spiritele în coaliție.
„Doamna ministru al educației, Ecaterina Andronescu, are sarcină de la premier să prezinte până pe 14 august legile educației“, a declarat purtătorul de cuvânt al PD-L, care a adăugat că „e convins că se va realiza“.
Deși e evident că relația PSD-PDL s-ar putea deteriora mai mult din cauza acestei impuneri a democrat-liberalilor, Flutur nu a fost de părere că partidul său forțează mâna partenerilor de guvernare, precizând că „nu am simțit niciun fel de reproș, la nicio propunere de-a noastră“.
Din nou, despre ruperea coaliției
PSD, în schimb, conștient că e pus în dificultate de inițiativa colegilor de guvernare, a continuat să se opună ieri cererii pentru legile educației, dar a acceptat-o pentru celelalte. Cu toate astea, liderii săi nu au fost totalmente solidari în declarații. Liderul PSD, Mircea Geoană, a considerat asumarea drept un „gest politicianist“ și a reafirmat că formațiunea sa se opune acestei inițiative.
„Îmi pare rău dacă primul-ministru, prin omisiune sau dintr-un plan politic, încearcă să dezinformeze opinia publică“, a afirmat Geoană, care a încercat apoi să lege disputa politică de criză.
„Această temă parazită, în care se încearcă găsirea unui pretext de rupere a coaliției, este un lucru care dăunează interesului public românesc“, conform liderului social-democrat.
În schimb, vicepremierul Dan Nica nu a fost chiar de acord cu șeful său de partid, ci a nuanțat, spunând că PSD dorește o dezbatere publică pe legea educației, dar că asumarea răspunderii ar putea să aibă totuși loc, dacă dezbaterea se termină până atunci.