Acasă Politic PSD vrea sa -dezradacineze- PRM din Ardeal

PSD vrea sa -dezradacineze- PRM din Ardeal

DISTRIBUIȚI


Odata cu aruncarea pe piata a Programului pentru Transilvania in scopul de a da o lectie -ideologica- UDMR, PSD si-a stabilit si obiectivul de a distruge o alta tinta: Partidul Romania Mare. Manifestul-discurs semnat de ministrul de interne, Ioan Rus, care are stampila de la centru, vizeaza si confiscarea electoratului peremist din Ardeal. Ofensiva dubleaza astfel o alta batalie, cea prin care se urmareste -curatarea- culoarului prezidential de candidati nedoriti, cum ar fi C.V. Tudor, impins in corzile Justitiei prin deschiderea actiunii de ridicare a imunitatii parlamentare.

Jocul PSD, privit cu scepticism de partidele romanesti, ar putea reusi numai daca partidul condus de Adrian Nastase ar rupe zgomotos prietenia cu oamenii lui Marko Bela.

Peremistii nu dau sanse PSD in Ardeal

Obligat de UDMR sa faca un adevarat balet politic, printre interesele sale interne si cele externe, PSD a intrat in panica in ceea ce priveste electoratul transilvanean. Astfel, Programul pentru Transilvania pus in scena in week-end, la Cluj, in inima Ardealului, demonstreaza hotararea partidului de guvernamant de a-si atrage simpatia alegatorilor din regiune, descumpaniti de concesiile facute UDMR.

In plan strict electoral, refrenul antimaghiar interpretat sambata de PSD este departe de a fi o premiera – vrea sa rupa din audienta electorala a PRM, considerat dusman traditional al UDMR.

Peremistii pareaza loviturile recente ale partidului de guvernamant, considerand ca acestea nu vor face nici o -victima-. Parlamentarii PRM din circumscriptiile transilvanene isi intemeiaza apararea pe combinajul PSD – UDMR, care face necredibile in ochii alegatorilor orice atacuri nationaliste.

Astfel, senatorul peremist Ioan Rus, prim-vicepresedintele filialei Bistrita, una dintre organizatiile -tari- ale partidului, este convins ca -PSD nu va reusi sa fure electoratul PRM din cauza pactului cu UDMR-. El califica programul social-democrat pentru Transilvania drept o actiune inoportuna, pe principiul -Tara arde si baba se piaptana-. Rus este convins ca nici filiala sa, cu o audienta de 60%, nici alte organizatii PRM din Ardeal nu vor fi afectate de actiunea pesedista.

Si colegul sau de partid, senatorul Nicolae Iorga, din circumscriptia Brasov, crede ca Programul PSD pentru Transilvania va fi sortit esecului. Desi filiala brasoveana a PRM are numai 22% audienta, aceasta isi va mentine cota deoarece -PRM are un electorat stabil-. Nicolae Iorga este de acord cu toate ideile ministrului Ioan Rus pentru simplul motiv ca… sunt copiate dupa discursul peremist. -Pana ieri ne faceau extremisti, iar acum PRM a devenit o academie politica pentru toata lumea. Toate astea nu sunt ideile lor – noi spunem asta de ani de zile, dar vorbim ca Moise in pustiu-, arata senatorul Nicolae Iorga.

Stoica acuza PSD de lipsa de vointa politica

Liberalii, care au atacat si ei tema nationalista – in stil propriu -, criticand conceptul ratiunii constituite pe criterii etnice, nu dau nici ei vreo sansa ofensivei electorale a PSD prin programul de la Cluj. Problema nu se rezolva prin programe -social-democrate- pentru Transilvania, toate aceste gesturi tradand -lipsa de vointa politica (…), ce prejudiciaza interesul national-, arata presedintele PNL, Valeriu Stoica. Liderul liberal il acuza pe Nastase ca a spulberat victoria Romaniei de la Venetia prin propunerea-pachet privind legitimatia de maghiar, care este si antieuropeana. Stoica apreciaza ca prin programul pentru Transilvania, in care este atacata UDMR, PSD vrea un lucru imposibil: sa fie -si in caruta, si pe jos-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.