Acasă Politic Puterea a terminat in patru zile un buget in pantaloni scurti

Puterea a terminat in patru zile un buget in pantaloni scurti

DISTRIBUIȚI

Pentru prima oara dupa alegerile din 2000, opozitia parlamentara, mai putin UDMR, a actionat unitar in privinta optinerii asupra unui vot politic important. PRM, PNL si PD au votat, ieri, impotriva bugetului de stat pe 2002 si a celui al asigurarilor sociale de stat, considerand ca acestea sunt, in continuare, generatoare de saracie si de coruptie in ciuda previziunilor optimiste ale Executivului. Masina de vot formata din PSD si UDMR si-a facut, din nou, datoria, cele doua bugete fiind adoptate cu acelasi numar de voturi: 270 pentru si 154 impotriva.

Opozitia a spalat pe jos cu bugetul

Toti reprezentantii Opozitiei, care s-au perindat la tribuna spre a justifica pozitiile acestor partide la vot, au -beneficiat- de huiduieli si tropaieli din partea parlamentarilor Puterii. Cel mai -aplaudat- a fost insa liberalul Calin Popescu-Tariceanu, care a fost in permanenta intrerupt. -Guvernul da senzatia ca incepe sa mulga vaca inainte de a da lapte-, a spus Tariceanu. El a criticat dur asa-zisa politica fiscala, considerand ca aceasta este, de fapt, o formula propagandistica si ca -Adrian Nastase ar trebui sa promita mai putin si sa faca mai mult-. Tariceanu s-a dovedit a fi neiertator atunci cand a afirmat ca bugetul actual reprezinta -un instrument pentru sustinerea activitatii de propaganda in sprijinul imaginii premierului si a Guvernului sau-.

Inaintea deputatului liberal, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spalat si el pe jos cu bugetul, considerand ca acesta -e prost alcatuit, intrucat se alimenteaza in exclusivitate din taxe, impozite si biruri-. Precizand ca, spre deosebire de votul asupra bugetului pe 2001, PRM nu a mai vrut sa dea un cec in alb Guvernului, CV Tudor a declarat ca atitudinea partidului sau a avut si scopul de a anula speculatiile privind -un pretins troc- intre votarea bugetului si amanarea ridicarii imunitatii sale parlamentare. PRM studiaza posibilitatea de a ataca bugetul la Curtea Constitutionala pe motiv ca acesta incalca mai multe legi organice. La randul lor, democratii, prin vocea deputatului Liviu Negoita, au criticat dur bugetul, considerand ca acesta -saraceste populatia, prin impozitarea muncii si este unul al excluderii sociale, prin atitudinea fata de familie, copii si batrani-.

Nastase ia in deradere coalitia ad-hoc a Opozitiei

Reprezentantul PSD, Florin Georgescu, a inceput prin a lauda maretul buget si a sfarsit prin a mustrului partidele fostei guvernari. El a spus astfel ca acest buget asigura o crestere economcia de 5% pe an, pe fondul reducerii inflatiei, si stimuleaza cresterea locurilor de munca si a investitiilor straine. Dupa care, referindu-se la liberali si la democrati, a declarat ca au actionat ca -niste haiduci de dreapta, adica au luat de la saraci si si-au dat lor-. Liderul UDMR, Marko Bela, a recunoscut faptul ca bugetul e sarac, iar sursele sunt putine, dar Uniunea l-a votat pentru ca, in vederea indeplinirii unor criterii de integrare, avem nevoie de stabilitate si de transparenta politica. In final, premierul Adrian Nastase nu a pierdut ocazia de a intepa formatiunile care au votat impotriva bugetului, spunand ca a luat act de constituirea unei coalitii ad-hoc dintre PRM, PNL si PD si ca va tine cont de acest lucru pe viitor.


Amendamentele PNL – tratate ca la gradina zoologica

Liberalii au explicat, ieri, votul lor negativ prin aceea ca bugetul este antinational. Astfel, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a considerat ca Executivul incalca flagrant programul de guvernare, ascunzand, in acelasi timp, in -buzunarele- bugetului capitole intregi de cheltuieli nedesfasurate si aflate la dispozitia ministerelor controlate de primul ministru. In plus, Eugen Nicolaescu a reclamat -conditiile de jungla, de gradina zoologica- in care au fost primite de parlamentarii PSD argumentatiile Opozitiei. -Sunt cele mai dezastruoase bugete din 1990 incoace, pe tipicul mentalitatii comuniste a actualei Puteri- – arata deputatul liberal, afirmand ca, prin amendamentele lor, reprezentantii PNL au incercat sa aduca Guvernul pe drumul drept, adica sa-si respecte programul. Cele 145 de amendamente liberale au fost respinse fara exceptie, demonstrand dispretul Puterii fata de Opozitie si -conditiile suburbane- in care s-a desfasurat ultima parte a dezbaterilor.


Premiere si recorduri bugetare

Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale – pusculita Romaniei pe anul viitor – au adus, in plan politic, o serie de recorduri. Astfel, proiectele au trecut fulger prin Parlament, dupa un stagiu de numai trei zile, respectand pentru prima oara termenul constitutional. Tot in premiera, toate flancurile Opozitiei (PNL, PD si PRM) au votat la unison, spre deosebire de anul trecut, cand oamenii lui Vadim au fost alaturi de partidul de guvernamant. Diferiti fundamental unii de altii, reprezentantii Opozitiei au votat, de aceasta data, impotriva bugetului din ratiuni politice diferite. Liberalii si democratii considera bugetul aberant si ocult, facand opozitie clasica, iar peremistii s-au inteles cu PSD – conform unor surse parlamentare – sa mimeze inamicitia politica, in conditiile in care cele doua proiecte de legi ar fi intrunit numarul de voturi necesar avand sprijinul UDMR si al minoritatilor. Aritmetica votului arata o reducere a sprijinului politic pentru Cabinetul Nastase cu cateva zeci de voturi. Tot in premiera, ministrul finantelor nu a onorat comisiile de specialitate, lipsind de la dezbaterile -de bucatarie-, stiut fiind ca amendamentele Opozitiei vor fi rejectate in bloc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.